Ανάσα για τον Καλαμά από τα αστικά λύματα των παραποτάμιων οικισμών

Το δικό του βιολογικό καθαρισμό φτιάχνει ο Δήμος Άνω Καλαμά

Ο ποταμός Καλαμάς τα τελευταία 25 χρόνια αποτελεί τον κύριο αποδέκτη των αστικών λυμάτων του μεγαλύτερου μέρους του Λεκανοπεδίου των Ιωαννίνων, καθώς και των λυμάτων των παρόχθιων οικισμών σε όλο το μήκος της διαδρομής του, γεγονός που μαζί με την λειτουργία των επιχειρήσεων εντός και εκτός της ΒΙ.ΠΕ. έχει ως αποτέλεσμα σήμερα, να είναι ένα από τα πιο μολυσμένα ποτάμια της Ευρώπης – χαρακτηριστικό δείγμα του βαθμού μόλυνσης του ποταμού είναι η προ ετών εξαφάνιση του πληθυσμού των καραβίδων.

Μεγάλο μέρος των αστικών λυμάτων που καταλήγουν στον ποταμό, προέρχεται από τον οικισμό του Παρακαλάμου, την έδρα του Δήμου Άνω Καλαμά, ο οποίος αποτελεί και τον μεγαλύτερο παραποτάμιο οικισμό με πραγματικό πληθυσμό που ξεπερνά τους 1.200 κατοίκους. Η γειτνίαση του οικισμού με το ποτάμι, προκαλεί σημαντική ρυπαντική επιβάρυνση, καθώς ο μεγαλύτερος όγκος των αστικών λυμάτων του οικισμού και των αποβλήτων των στάβλων της γύρω περιοχής, απορρέουν μέσα από παράνομες συνδέσεις απ’ ευθείας σε αυτό.

Αλλεπάλληλες αυτοψίες της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων από το 2007 και εντεύθεν, και μια άσκηση ποινικής δίωξης κατά παντός υπευθύνου περιγράφουν το πρόβλημα, ενώ την αναγκαιότητα κατασκευής του έργου «Δίκτυο Αποχέτευσης Ακαθάρτων και Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Παρακαλάμου» επεσήμαναν με επιστολή τους προς το Δήμο Άνω Καλαμά οι παρακαλάμιοι Δήμοι Ευρυμενών, Μολοσσών, Ζίτσας, Καλπακίου και Άνω Πωγωνίου.

Η λειτουργία της πρώτης μονάδας επεξεργασίας αστικών λυμάτων στην περιοχή, θα αντιμετωπίσει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα της ρύπανσης του ποταμού Καλαμά και θα αποτελέσει καλή πρακτική για τη διαχείριση των ανεπαρκώς επεξεργασμένων αστικών λυμάτων. Με την έγκριση την περασμένη Παρασκευή, από το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ιωαννίνων, της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου, μπαίνει στην τελική ευθεία η προσπάθεια του Δήμου Άνω Καλαμά για τη χρηματοδότηση του έργου.

Τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου

Σήμερα, κανένα από τα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Άνω Καλαμά δε διαθέτει αποχετευτικό δίκτυο, ούτε ασφαλώς υπάρχει μονάδα επεξεργασίας αστικών λυμάτων. Τα λύματα από τις δραστηριότητες των κατοίκων του Δήμου οδηγούνται σε ιδιωτικούς βόθρους, οι οποίοι είναι στο σύνολό τους απορροφητικοί, με κίνδυνο όμως, για τη δημόσια υγεία (δυσοσμίες, κουνούπια κλπ.) και τη μόλυνση των υπογείων υδάτων.

Το έργο που βρίσκεται στο τελικό στάδιο των αδειοδοτήσεων, αφορά τον οικισμό του Παρακαλάμου και τους οικισμούς Ρεπετίστης και Μαυρονόρους. Σύμφωνα με την τεχνική περιγραφή, τα λύματα της έδρας του Δήμου θα διοχετεύονται με αγωγούς από το αποχετευτικό δίκτυο του οικισμού σε δύο θέσεις, σε χαμηλά σχετικά σημεία, στα οποία θα κατασκευαστούν αντίστοιχα δύο σηπτικές δεξαμενές για πρωτοβάθμια καθαρισμό των λυμάτων. Στη συνέχεια, τα καθαρισμένα σε πρώτο βαθμό λύματα θα οδηγούνται με άντληση στη θέση του βιολογικού καθαρισμού και συγκεκριμένα στη δεξαμενή απονιτροποίησης της μονάδας. Μετά τη δεξαμενή αυτή, ακολουθεί η δεξαμενή τροφοδοσίας των βιολογικών φίλτρων και στη συνέχεια η επεξεργασία τους στα τελευταία. Μετά δε και την προβλεπόμενη απολύμανση με χλωρίωση, η εκροή θα διατίθεται υπεδάφια εντός του γηπέδου της μονάδας με τη μέθοδο της «απορροφητικής τάφρου μικρού βάθους». Η παραγόμενη λυματολάσπη προβλέπεται να πηγαίνει στο Χ.Υ.Τ.Α. Ιωαννίνων.

Ο πληθυσμός σχεδιασμού είναι 2.000 ισοδύναμοι κάτοικοι, η μέγιστη ημερήσια παροχή λυμάτων θα είναι 180 λίτρα ανά κάτοικο και το μέγιστο υδραυλικό φορτίο 360 κ.μ. Το γήπεδο όπου θα χωροθετηθεί η μονάδα του βιολογικού καθαρισμού βρίσκεται σε απόσταση 1.370 μ. από τα όρια του Παρακαλάμου, 1.590 μ. από τη Ρεπετίστη και 1.500 μ. από το Μαυρονόρος. Η έκταση της εγκατάστασης θα είναι 9.000 τ.μ. και το συνολικό κόστος του έργου θα ανέλθει στα 4.401.750 ευρώ.

Ο Δήμαρχος Άνω Καλαμά Φάνης Στεργίου εξέφρασε την αισιοδοξία του για την έναρξη κατασκευής του έργου μέσα στο τρέχον έτος, με δεδομένη την εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.
ioannina24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: