«Πουκεβίλ νεαρός» σε δημοπρασία

Ένα άγνωστο πορτραίτο του Φρανσουά Πουκεβίλ, του γάλλου φιλέλληνα και συγγραφέα που ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την Ήπειρο περιλαμβάνει η δημοπρασία φιλελληνικών και ιστορικών έργων τέχνης και αντικειμένων που οργανώνει ο οίκος «Πέτρος Βέργος» στις 22 Απριλίου, στις 20.30 στο Ζάππειο.
Ο Πουκεβίλ υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους διπλωμάτες της εποχής του και για δέκα χρόνια ήταν ο σύνδεσμος του Ναπολέοντα με τον Αλή Πασά, υπηρετώντας ως γενικός πρόξενος της Γαλλίας στα Γιάννενα μεταξύ 1805 και 1815.


Ο νορμανδός ιστορικός, συγγραφέας αλλά και περιηγητής απέδωσε στα γραπτά του μια από τις πιο ακριβείς και αναλυτικές περιγραφές του ελλαδικού χώρου, λίγο πριν την επανάσταση του 1821. Ανάμεσα στα πιο σημαντικά του έργα είναι τα «Ταξίδια εις Μωρέα, Κωνσταντινούπολιν, Αλβανίαν και πολλά άλλα μέρη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά τα έτη 1798-1801» που εκδόθηκε το 1805, αλλά και το «Ταξίδιον εις Ελλάδα», σημαντικό τμήμα του οποίου είναι αφιερωμένο στην Ήπειρο. Το 1815 και ενώ οι σχέσεις του Αλή Πασά με τη Γαλλία είχαν διαταραχθεί, η αποκατάσταση της βασιλείας στη Γαλλία τον έστειλε πρόξενο στην Πάτρα και τον επόμενο χρόνο, ανακλήθηκε στο Παρίσι.
Το πορτραίτο του «Πουκεβίλ νεαρού» που δημοπρατείται στις 22 Απριλίου στο Ζάππειο, είναι φιλοτεχνημένο από τη σύντροφό του Ενριέτ Λοριμιέ, την περίοδο που διορίστηκε γενικός πρόξενος στα Γιάννενα. Η ίδια ζωγράφος απαθανάτισε τον Πουκεβίλ 25 χρόνια αργότερα με φόντο την πόλη των Ιωαννίνων, στο πιο γνωστό πορτρέτο του φιλέλληνα. Σήμερα ο πίνακας φιλοξενείται στο Μουσείο των Βερσαλλιών, στο Παρίσι.
Στη δημοπρασία του οίκου «Π. Βέργος» θα δημοπρατηθούν επίσης φιλελληνικές λιθογραφίες, ρολόγια, κεντήματα, πορσελάνες και μικροαντικείμενα, καθώς επίσης και όπλα και άλλα κειμήλια από την εποχή της επανάστασης του 1821.

agon

Δεν υπάρχουν σχόλια: