Αλβανοί κατά Γκρουεφσκι

Το 93% των Αλβανών πολιτών της ΠΓΔΜ δεν εγκρίνουν την πολιτική του πρωθυπουργού της χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι, αναφορικά με τις διεθνοτικές σχέσεις στη χώρα, όπως προκύπτει από έρευνα της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία εφημερίδας των Σκοπίων, «Ντνέβνικ».
Αρκετά ΜΜΕ των Σκοπίων και αναλυτές συμπεραίνουν, με βάση τα στοιχεία της πολυθεματικής έρευνας της εφημερίδας, ότι οι διεθνοτικές σχέσεις στην ΠΓΔΜ, πλέον επιδεινώνονται ανησυχητικά.


Αλβανικής καταγωγής αναλυτές εκτιμούν στην εφημερίδα ότι υπεύθυνο για την ένταση στις διεθνοτικές σχέσεις είναι το VMRO-DPMNE του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι και ο τρόπος που χειρίζεται τα σχετικά ζητήματα, ενώ σλαβομακεδονικής καταγωγής αναλυτές εκτιμούν ότι υπεύθυνα είναι τα αλβανικά πολιτικά κόμματα που κάνουν «κατάχρηση εθνοτικής ρητορικής».

Ο Αλβανός αναλυτής, Κιμ Μεχμέτι, υποστήριξε ότι η έρευνα γνώμης απλώς καταγράφει μια κατάσταση που διαρκεί εδώ και χρόνια, η πραγματική αλήθεια της οποίας είναι ότι Αλβανοί και Σλαβομακεδόνες ζουν στην ίδια χώρα, αλλά σε δύο διαφορετικούς κόσμους.

Το 2001 ξέσπασαν πολύμηνες ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ Αλβανών ανταρτών του UCK και των δυνάμεων ασφαλείας της ΠΓΔΜ οι οποίες έληξαν με την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας της Οχρίδας, τον Αύγουστο του 2001.

Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του πληθυσμού, που πραγματοποιήθηκε το 2002, οι Σλαβομακεδόνες αποτελούν το 64,18% του πληθυσμού της χώρας, ενώ οι Αλβανοί το 25,17%.-

Δεν υπάρχουν σχόλια: