Γαλλία: Δεύτερος γύρος περιφερειακών εκλογών

Κρίσιμο τεστ για τον Νικολά Σαρκοζί είναι ο δεύτερος γύρος των περιφερειακών εκλογών, την Κυριακή, στη Γαλλία, καθώς η κεντροδεξιά παράταξή του βρίσκεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο να υποστεί μία σημαντική ήττα, που θα μπορούσε να επηρεάσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων.
Στον πρώτο γύρο, την περασμένη Κυριακή, το κόμμα του Γάλλου προέδρου πήρε μόλις το 26% των ψήφων, έναντι ποσοστού 29% για τους Σοσιαλιστές.

Το μεγάλο ποσοστό της αποχής (καθώς πάνω από τους μισούς ψηφοφόρους δεν πήγαν στις κάλπες) και το υψηλό ποσοστό του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου (έλαβε 12%), ερμηνεύονται ως ένα ηχηρό μήνυμα για τον Σαρκοζί, του οποίου η δημοτικότητα έχει μειωθεί σημαντικά.
Ο Γάλλος πρόεδρος έχει ήδη υποσχεθεί ότι θα επιβραδυνθεί ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων την επόμενη χρονιά, αλλά η ήττα στις περιφερειακές εκλογές στο μέσον της θητείας του εκτιμάται ότι θα τον υποχρεώσει να εγκαταλείψει τα επώδυνα μέτρα για το συνταξιοδοτικό και τα ελλείμματα, ώστε να μπορέσει να ανασυνταχθεί ενόψει των προεδρικών εκλογών το 2012.
Ήδη το πανίσχυρο συνδικάτο CGT προγραμματίζει μεγάλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας την Τρίτη, με συνθήματα κατά των αλλαγών στο συνταξιοδοτικό, ενώ και άλλες ομάδες, όπως οι αγρότες, θεωρούν ότι η ήττα της κεντροδεξιάς στις περιφερειακές εκλογές θα τους επιτρέψει να κλιμακώσουν τις πιέσεις στην κυβέρνηση.
Παράλληλα, οι εκλογές θεωρούνται βαρόμετρο για τους Σοσιαλιστές, οι οποίοι στις περιφερειακές εκλογές του 2004 είχαν κερδίσει στις 20 από τις 22 περιφέρειες και τώρα ελπίζουν ότι θα τα πάνε ακόμα καλύτερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: