Χιλιάδες Βλάχοι  στη  Λάρισα

Με ξεχωριστή και πανθομολογούμενη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του 33 ου Πανελλήνιου Ανταμώματος της ΠΟΠΣ Βλάχων, που πραγματοποιήθηκαν το τριήμερο 16, 17 και 18  Ιουνίου  στη Λάρισα. . Την ευθύνη της διοργάνωσης και διεξαγωγής του 33ου Ανταμώματος είχε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Δήμο Λάρισας.

Το Αντάμωμα ξεκίνησε την Παρασκευή 16  Ιουνίου , με την  παρουσίαση λαϊκών δρώμενων, ηθών και εθίμων από την πλούσια πολιτιστική παράδοση του Βλαχόφωνου Ελληνισμού.  Από τους συλλόγους : Απανταχού Αβδελλιωτών «Η Βασιλίτσα», Αετομιλητσιωτών «Το Ντένισκο », Καλαρρυτινών «Oι Καλαρρύτες», Λιβαδιωτών Λάρισας « Γεωργάκης Ολύμπιος », Σαμαριναίων Λάρισας και περιχώρων «Η Αγία Παρασκευή», Σμιξιωτών «Η Ωραία Βασιλίτσα
Την εκδήλωση στο κηποθέατρο Αλκαζάρ  της Λάρισας  παρακολούθησαν πάνω από 4000 άτομα
Το Σάββατο 17 Ιουνίου, οι Σύλλογοι της ΠΟΠΣΒ με επικεφαλής τη σημαία της Πανελλήνιας και τα λάβαρα των Συλλόγων, εκφράσεις της τοπικότητας, όπως και το ΔΣ της Ομοσπονδίας, πορεύθηκαν σε πομπή διερχόμενοι τις οδούς Κύπρου  και Μεγ. Αλεξάνδρου  έως την κεντρική πλατεία Λάρισας . Την πορεία των Συλλόγων συνόδευε μουσική πατινάδα. Στην  κεντρική πλατεία Λάρισας  , οι Σύλλογοι παρατάχθηκαν με τάξη κι ο πρόεδρος της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΒΛΑΧΩΝ  και ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΒΛΑΧΙΚΗΣ ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑΣ  κ. Μιχάλης Μαγειρίας  απηύθυνε χαιρετισμό.  
Στην συνέχεια έγινε η παρουσίαση των χορευτικών συγκροτημάτων των Συλλόγων μελών της ΠΟΠΣΒ. Συμμετείχαν   2500 χορευτές και  62 σύλλογοι με τα χορευτικά τμήματα , ήταν το μεγαλύτερο αντάμωμα της ΠΟΠΣ ΒΛΑΧΩΝ .
Την εκδήλωση στη  κεντρική πλατεία Λάρισας παρακολούθησαν πάνω από 12000 άτομα.
Την Κυριακή 18 Ιουνίου κορυφώθηκαν λίγο πριν το μεσημέρι οι εκδηλώσεις του 33ου Ανταμώματος  στον προαύλιο χώρο της  πλατεία Ελευθερίας τελέστηκε ο τελετουργικός  «Μεγάλος Χορός» - «Κόρλου Μάρι». Χιλιάδες συμπατριωτών συναντήθηκαν στην καρδιά της Λάρισας , όπου απόλαυσαν το θέαμα και καμάρωσαν τους χιλιάδες χορευτές της βλαχόφωνης Ρωμιοσύνης.


ΜΑΓΕΙΡΙΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΛ 6932855599


Δεν υπάρχουν σχόλια: