Και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο κερδοσκόπησε με την Ελλάδα

Ενώ η Ελλάδα κατηγορεί τα διεθνή κερδοσκοπικά παιχνίδια που στήνονται σε βάρος της με τα credit default swaps (CDS) των ελληνικών ομολόγων, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο φέρεται σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινής», να έπαιξε με τα CDS και να κέρδισε.
Όπως αποκαλύπτεται, ο τέως πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Αγγελος Φιλιππίδης είχε αγοράσει ασφάλιστρα κινδύνου για να ασφαλίσει τα ελληνικά ομόλογα της τράπεζάς του.
Όλες οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν ομόλογα ελληνικού δημοσίου αξίας περίπου 50 δισ. ευρώ. Οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να προστατεύσουν τα ομόλογά τους αγοράζοντας ασφάλιστρα.


Ωστόσο όταν μία κρατική τράπεζα αγοράζει προστασία (CDS) είναι σαν να αμφισβητεί την ίδια τη φερεγγυότητα του ελληνικού κράτους, δείχνοντας ότι πιστεύει εμμέσως στη χρεοκοπία του.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», ο τέως πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Αγγελος Φιλιππίδης, αγόρασε τον Αύγουστο του 2009, CDS αξίας 950 εκατομμυρίων ευρώ, όταν το πενταετές spread των CDS ήταν στις 135 μονάδες βάσης.

Η νέα διοίκηση πουλά τα CDS τον Δεκέμβριο του 2009 στις 235 μονάδες βάσης. Η παγκόσμια αγορά των CDS το καλοκαίρι του 2009 κυμαινόταν στα 8 δισεκατομμύρια δολάρια. Αγοράζοντας το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο CDS αξίας 950 εκατομμυρίων ευρώ (δηλαδή 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια) κατέχει μία θέση που αντιστοιχεί περίπου στο 12,5% της παγκόσμιας αγοράς, ποσοστό που θα μπορούσε να συμπαρασύρει και άλλους παίκτες.
Από τον Αύγουστο μέχρι τον Δεκέμβριο το CDS ανέβηκε κατά 110 μονάδες βάσης και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο κέρδισε με το αυτό το παιχνίδι περίπου 35 εκατομμύρια ευρώ.
Ο τέως πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου - Hellenic Postbank, Αγγελος Φιλιππίδης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις 10 Δεκεμβρίου του 2009 δήλωσε ρητά πως η τράπεζά του είχε αγοράσει CDS και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στέλνει δελτίο Τύπου με την ομιλία του προέδρου όπου αναφέρει: «Ο δεύτερος λόγος είναι ότι, ναι, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο έχει κοινωνικό ρόλο. Ο κοινωνικός μας ρόλος όμως είναι π.χ. να αγοράσουμε CDS (ασφάλιστρα κινδύνου για τη χώρα) το καλοκαίρι, όταν δεν αγόραζε κανένας, να δημιουργήσουμε τη μεγαλύτερη θέση στον κόσμο -και σας λέω ότι καμία ελληνική τράπεζα δεν έχει καμία θέση στα CDS και εμείς έχουμε τη μεγαλύτερη όχι από τις ελληνικές τράπεζες, γιατί οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν απλά, αλλά στον κόσμο- και να μπορούμε τώρα να βγούμε και να παρέμβουμε και να χτυπήσουμε τους κερδοσκόπους στο κεφάλι. Αυτό είναι μια στρατηγική πολιτική, εθνικά πάρα πολύ ωφέλιμη, και για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ωφέλιμη, και ταυτόχρονα εξασφαλίζει τη συνέχιση της λειτουργίας του».
Από τα στοιχεία της «Καθημερινής» φαίνεται ότι οι αγοραπωλησίες των CDS έγιναν και μέσω της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs, οι συναλλαγές της οποίας σε παράγωγα της Ελλάδας βρίσκονται σήμερα υπό έλεγχο.

theinsider.

Δεν υπάρχουν σχόλια: