Φάμπρικα τα απογευματινά ιατρεία

Τον δικό τους μηχανισμό λειτουργίας στα απογευματινά ιατρεία φαίνεται ότι έχει στήσει μικρή ομάδα γιατρών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Γιατροί που οι ασθενείς ποτέ δεν μπορούν να τους βρουν πρωινές ώρες ή θα πρέπει να κάνουν υπομονή αρκετών μηνών, δέχονται τις απογευματινές ώρες όπου η επίσκεψη είναι φυσικά με το αζημίωτο. Άλλωστε πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εισπράξεις που Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου από τα απογευματινά ιατρεία ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο ευρώ ετησίως.
Πριν λίγες ημέρες ξέσπασε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου ένα μεγάλο σκάνδαλο με την λειτουργία των απογευματινών ιατρείων και δώδεκα μεγαλογιατροί της Κρήτης παραπέμφθηκαν στην δικαιοσύνη. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης αυτής και με υπαρκτές τις πληροφορίες ότι κάτι ύποπτο συμβαίνει και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο των Ιωαννίνων, η Διοίκηση του Ιδρύματος απέστειλε σχετική οδηγία σε όλες τις κλινικές για τον τρόπο λειτουργίας των απογευματινών ιατρείων.
Όμως οι οδηγίες είναι για να τις παραβλέπουν πάντα κάποιοι και να συνεχίζουν να λειτουργούν με τον δικό τους τρόπο...
Ο θεσμός, που άρχισε να λειτουργεί επί υπουργού Υγείας Αλέκου Παπαδόπουλου, με σκοπό να σταματήσουν οι γιατροί να διατηρούν παράνομα ιδιωτικά ιατρεία, δεν αποτελεί τίποτε άλλο παρά επίσημη ιδιωτική υγεία με τη σφραγίδα νομιμοποίησης του κράτους.
Χαρακτηριστικό είναι ότι συχνά οι ασθενείς προωθούνται τεχνηέντως τις απογευματινές ώρες προκειμένου να πληρώσουν την επίσκεψή τους. Ο τρόπος είναι απλός: Αν κανείς επιδιώξει να εξετασθεί από γιατρό το πρωί πρέπει να περιμένει έναν ή και δύο μήνες ανάλογα με την ειδικότητα. Η πρόταση-πρόκληση έρχεται αμέσως μετά: «Υπάρχει κενό το απόγευμα στα απογευματινά ιατρεία». Προκειμένου να αποφύγει κανείς την πολύμηνη αναμονή σπεύδει να κλείσει ραντεβού το απόγευμα, πληρώνοντας όμως χρήματα από την τσέπη του.
Το παιχνίδι που γίνεται είναι το εξής: Αν κανείς πάρει για να κλείσει ραντεβού π.χ. με έναν παιδίατρο του λένε μετά από 4 μήνες, επομένως αναγκαστικά πηγαίνουν το απόγευμα και πληρώνουν. Τα ασφαλιστικά ταμεία δεν καλύπτουν το κόστος της επίσκεψης, καλύπτουν όμως τις ιατρικές πράξεις αν ο ασθενής χρειασθεί να υποβληθεί, όπως αιματολογικές, ακτινογραφίες κ.λπ.
Απογευματινά ιατρεία ή νομιμοποιημένο φακελάκι; Η απάντηση στο ερώτημα έχει σχέση με την πάγια τακτική των τελευταίων κυβερνήσεων να λύνουν τα προβλήματα φορτώνοντάς τα σε άλλους.
epiruspost

Δεν υπάρχουν σχόλια: