Ψήφισμα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος

Η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, που συνήλθε την Κυριακή 28/3/2010, εξέδωσε ομόφωνα το παρακάτω ψήφισμα.

ΨΗΦΙΣΜΑ
Το πολιτιστικό και κοινωνικό έργο της ΠΣΕ είναι τεράστιο και αδιαμφισβήτητο.
Πολυάριθμες είναι οι κατ’ έτος εκδηλώσεις οι οποίες αφορούν στην ανάπτυξη της γενέτειρας, στη συνοχή της ηπειρωτικής αποδημίας και ιδιαίτερα στην ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής ηπειρωτικής κληρονομιάς και ιστορίας, όπως εκθέσεις, διαλέξεις, ημερίδες, συναυλίες, φεστιβάλ, προβολές ταινιών, εκδόσεις και πλήθος άλλων σχετικών δραστηριοτήτων.
Αυτή η σημαντικότατη προσπάθεια στηρίζεται κυρίως, εκτός απ’ την ανιδιοτελή συμμετοχή των μελών της, και στην όποια οικονομική συμβολή όσων επιμένουν ακόμη να κρατούν Θερμοπύλες, όπως και στην όποια στοιχειώδη έστω ενίσχυση εκ μέρους της Πολιτείας.
Ωστόσο, η Πολιτεία όχι μόνο έχει κωφεύσει στην έκκληση στήριξης, έστω και συμβολικού χαρακτήρα, αλλά αρνείται συστηματικά να φανεί συνεπής στα όσα ρητά είχε υποσχεθεί και δημόσια δεσμευθεί προ πολλού. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Υπουργείο Πολιτισμού δεν δέχεται ούτε αντιπροσωπεία του Δ.Σ. για συνάντηση. Στο μεγάλο δε ζήτημα της ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΣΤΕΓΗΣ οι γραπτές δεσμεύσεις των Αρμόδιων Υπουργών δεν υλοποιούνται και παραπέμπονται συνεχώς στις ελληνικές καλένδες.
Απαιτούμε από την Πολιτεία:
1. Άμεσα να ανταποκριθεί στις υποσχέσεις της, διατηρώντας το κύρος της, ιδιαίτερα όταν κατά την τελευταία χρονιά οι εκδηλώσεις και κατά την ομολογία ανωτάτων κυβερνητικών στελεχών, τόσο σε αριθμό, όσο και ποιότητα υπήρξαν χωρίς προηγούμενο.
2. Στην εκ μέρους της ανταπόκριση, στοιχειωδώς έστω, όπως έχει χρέος, στο αποδεδειγμένα τεράστιο έργο της ΠΣΕ, αντί να σκορπά αφειδώς σημαντικά ποσά ακόμη και σε ανύπαρκτες οργανώσεις.
3. Ειδικά το Υπουργείο Πολιτισμού να δεχθεί, την από δεκαετίας πρόταση της ΠΣΕ, θεσμικού χαρακτήρα, ούτως ώστε η όποια οικονομική ενίσχυση να βασίζεται σε σαφή αντικειμενικά και αδιάβλητα κριτήρια, για να πάψει η ανεξέλεγκτη και κατά το δοκούν επιχορήγηση και η κατ’ αυτόν τον τρόπο προσπάθεια πολιτικής χειραγώγησης.
4. Απαιτούμε από την Πολιτεία να ληφθεί μέριμνα για το ιδιαίτερα σοβαρό θέμα των τεκμηρίων διαβίωσης, καθώς για μας τους Ηπειρώτες τα πατρογονικά μας, αν και δεν έχουν μεγάλη αντικειμενική αξία, έχουν όμως μέγιστη συναισθηματική αξία και μας επιβαρύνουν με μεγάλα τεκμήρια διαβίωσης. Αν δεν ληφθεί μέριμνα άμεσα όσον αφορά τις πατρογονικές κατοικίες στα χωριά μας, ώστε να μην προσμετρώνται στα τεκμήρια διαβίωσης, θα αναγκαστούμε στην αποποίηση ή στην πλήρη εγκατάλειψή τους. Και έτσι κινδυνεύουμε να ξεκοπούμε ολοσχερώς από τη γενέτειρά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: