Ένταση στο Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων για τις μπάρες και τις ζαρτινιέρες

Καταγγελία Βαϊτση για υπερτιμολογήσεις στις αναθέσεις

Πίστωση για την προμήθεια αυτόματων μπαρών οι οποίες θα τοποθετηθούν σε κεντρικούς πεζόδρομους της πόλης προς αποτροπή της παράνομης διέλευσης και στάθμευσης των οχημάτων, με κολωνάκια κατά μήκος και εκατέρωθεν των πεζοδρόμων, καθώς και για την προμήθεια ξύλινων ζαρτινιερών οι οποίες θα φυτευτούν με καλλωπιστικά φυτά και θα τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία, ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Άρτας στη συνεδρίασή του τη Δευτέρα 22 Μαρτίου.

Οι σχετικές πιστώσεις θα ληφθούν από το αποθεματικό του Δήμου μέσα από την αναμόρφωση του προϋπολογισμού. Το θέμα εισηγήθηκε στο Δ.Σ. Άρτας ο αντιδήμαρχος Γρηγόρης Τρομπούκης ο οποίος τόνισε: «Έχοντας υπ’ όψιν την ανάγκη προμήθειας ξύλινων ζαρντινιερών οι οποίες θα φυτευθούν με εποχιακά και πολυετή φυτά και θα τοποθετηθούν σε συγκεκριμένα σημεία των κεντρικών πεζόδρομων της πόλης (Κοσμά Αιτωλού, Ψαραγορά, Καραπάνου) για τον καλλωπισμό των παραπάνω χώρων αλλά και την αποφυγή της παράνομης στάθμευσης των οχημάτων, σε ευρυχώρια πρασίνου (π.χ. κόμβος Παπακώστα, τρίγωνο Εύζωνα, Παρηγορήτισσα, κλπ.), για τον καλλωπισμό και την ανάδειξη των χώρων, προτείνω την εγγραφή πίστωσης στον Κ.Α : 35-7135.001 «Προμήθεια λοιπού εξοπλισμού (ζαρντινιερών)», ποσού Ι5.000 ευρώ. Τα χρήματα του παραπάνω ποσού θα ληφθούν από το αποθεματικό του Δήμου.
Το οδόστρωμα των πεζοδρόμων και ειδικότερα των οδών Καραπάνου, Καραϊσκάκη και Κοσμά Αιτωλού, λόγω της ύπαρξης πολλών καφετεριών και κέντρων αναψυχής, καταλαμβάνεται καθημερινά από πλήθος αυτοκινήτων παρεμποδίζοντας την ελεύθερη κίνηση των πεζών, δυσκολεύοντας ακόμη και την είσοδο — έξοδο από τις πόρτες των οικοδομών. Για τον λόγο αυτό προτείνουμε την τοποθέτηση μπαρών για την αποτροπή της διέλευσης των οχημάτων και αποτροπή της στάθμευσης με κολωνάκια κατά μήκος και εκατέρωθεν των πεζοδρόμων. Το κόστος της προμήθειας των παραπάνω προϋπολογίσθηκε στο ποσόν των 15.000 ευρώ.
Για το σκοπό αυτό θα πρέπει να γίνει αναμόρφωση του τρέχοντος προϋπολογισμού με την εγγραφή της προμήθειας: «Προμήθεια σε μπάρες και κολωνάκια» στον ΚΑ: 30.7135.003. Τρόπος εκτέλεσης: Ανάθεση. Η πίστωση θα ληφθεί από το αποθεματικό του Δήμου». Επίσης μέσα από την αναμόρφωση του προϋπολογισμού θα διατεθεί ένα ποσό 250 ευρώ για την εύρυθμη λειτουργία του γραφείου προσωπικού (χώρισμα με γυψοσανίδες).
Η αντιπολίτευση έκανε λόγο για προχειρότητα στο σχεδιασμό όσον αφορά τις αισθητικές και λειτουργικές παρεμβάσεις που γίνονται κατά καιρούς στην πόλη. Το λόγο πήραν αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι οι οποίοι ζήτησαν διευκρινίσεις σχετικά με τα σχέδια των καλλωπισμών και με τις μπάρες, αν υπάρχει σχεδιασμός, πού ακριβώς τοποθετούνται και πώς θα διασφαλιστεί η προστασία τους ώστε να μην καταστραφούν όπως οι προηγούμενες που ήταν χειροκίνητες.
Γρ. Τρομπούκης: Τριπλός ο στόχος της παρέμβασης
Ο Αντιδήμαρχος Γρηγόρης Τρομπούκης αναφέρθηκε στον τριπλό στόχο αυτής της παρέμβασης που είναι η αποτροπή της στάθμευσης, η αποτροπή της επέκτασης τραπεζοκαθισμάτων από τις παρακείμενα καταστήματα και η καλαισθησία των χώρων. Όπως είπε θα τοποθετηθούν περίπου 25-30 ζαρτινιέρες, δεξιά κι αριστερά των δρόμων από Καραπάνου μέχρι Κ. Αιτωλού. Ανάμεσα απ’ τις ζαρτινιέρες, ανά 2 μέτρα περίπου θα μπουν καλαίσθητα κολωνάκια για να μην μπορούν να εισέρχονται οχήματα. Όσον αφορά τις μπάρες ο κ. Τρομπούκης εκτίμησε ότι οι νέες που έχουν παραγγελθεί θα είναι αντοχής.
Οι μπάρες θα είναι αυτόματες, θα λειτουργούν με τηλεκοντρόλ και μπορούν να ρυθμιστούν ακόμα και με χρονοδιακόπτη ώστε ν’ ανοίγουν συγκεκριμένες ώρες αν χρειαστεί. «Έχουν όλες τις δυνατότητες και φυσικά όσοι δικαιούνται να έχουν αυτό το τηλεκοντρόλ και είναι αποδεδειγμένο ότι έχουν θέσεις στάθμευσης θα το παίρνουν. Θα είναι με κωδικό και δεν θα μπορεί ν’ αλλάζει χέρια, να βγάζει δηλαδή ο καθένας όσα θέλει. Επίσης τις ώρες που γίνεται η τροφοδοσία των καταστημάτων η Δημοτική Αστυνομία θα τις ανοίγει και θα τις κλείνει την ώρα που πρέπει» ανέφερε ο αντιδήμαρχος για να καταλήξει: «Πιστεύουμε ότι αυτό που θα κάνουμε να είναι και καλαίσθητο και όμορφο, να φυτευτούν και τα λουλούδια που πρέπει να μπουν στις ζαρτινιέρες – και θα το εκτιμήσει η Υπηρεσία Πρασίνου – έτσι ώστε να ομορφύνουν και οι πεζόδρομοι αυτοί, να αποτρέψουμε τα καταστήματα να μην επεκτείνονται με τα τραπεζοκαθίσματα και κλείσουν και την Κ. Αιτωλού, γιατί προσπαθούν όπως φαίνεται να την κλείσουν και από κει και πέρα να αποτρέψουμε και το πάρκινγκ των αυτοκινήτων. Αυτός είναι ο σκοπός. Το ‘χουμε σκεφτεί αρκετά καλά και πιστεύουμε ότι θα το πετύχουμε».
Καταστροφές δημόσιας περιουσίας
Στην αναφορά του κ. Μιχάλης Ευσταθίου, επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, ότι «τα χρήματα που δόθηκαν για τις προηγούμενες μπάρες (σ.σ. οι οποίες καταστράφηκαν) δεν πρέπει να τα πληρώνει ο αρτινός λαός αλλά αυτός που έκανε τον προγραμματισμό» ο κ. Τρομπούκης απάντησε ότι «δεν καταστρέφονται μόνο μπάρες. Και φωτιστικά καταστρέφονται. Στον ηλεκτροφωτισμό μάλιστα έχουμε μεγαλύτερη καταστροφή. Υλικό του Δήμου είναι κι αυτό, κι αυτό έχει χρήματα». «Δεν ήταν θέμα προσοχής, ήταν θέμα πρόθεσης να τις καταστρέψουν» παρενέβη ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χρήστος Καραβασίλης ο οποίος τόνισε ότι «μπορεί να γίνει και κατ’ αγνώστων αγωγή και μήνυση, να πληρώσουν κάποτε κι αυτοί που καταστρέφουν δημόσια περιουσία».
-Η αντιδήμαρχος Νατάσα Γρίβα διευκρίνισε ότι το δεύτερο κομμάτι της εισήγησης που αφορά ευρυχώρια πρασίνου συμπεριλαμβάνει και άλλες, περίπου 50 επιπλέον ζαρτινιέρες οι οποίες θα είναι καθαρά διακοσμητικές και θα χρησιμοποιηθούν για καλλωπισμό και ανάδειξη συγκεκριμένων σημείων.
-Τη διαφωνία του εξέφρασε ο Δ.Σ. Αθ. Βαΐτσης ο οποίος ψήφισε αρνητικά για τις ζαρτινιέρες, λέγοντας ότι «έχει γίνει ήδη η ανάθεση» με στόχο τον προσπορισμό ιδιωτικού οφέλους. Ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν αναφέρεται σε δημοτικούς συμβούλους. Ο κ. Βαΐτσης δικαιολόγησε την ψήφο του λέγοντας: «Επειδή δεν θέλω για μία ακόμα φορά να δώσω ανάκριση και να καθίσω στο εδώλιο του κατηγορουμένου ψηφίζω όχι. Σ’ αυτά τα πράγματα έχει γίνει η ανάθεση, αυτός που τα πήρε είναι εδώ στην αίθουσα απόψε, να βγει και να το πει ότι σ’ εμένα ανατέθηκαν και δεν δέχομαι να κοπεί σε άλλον τιμολόγιο. Γίνεται μια υπερτιμολόγηση και ο Δήμος πληρώνει τα διπλάσια λεφτά, συν 19%, 21% τώρα αν δεν κάνω λάθος». «Ποιος είναι αυτός κύριε Βαΐτση; Άμα είναι στην αίθουσα γιατί δεν τ’ αναφέρει;» παρενέβη ο κ. Αμβράζης. «Από μας είναι;» ρώτησε ο κ. Παππάς. «Να βγει και να το πει. Εγώ θα τον βγάλω; Θα τον βγάλω όταν με καλέσει ο Εισαγγελέας» ανέφερε ο κ. Βαΐτσης. Το γεγονός προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Δ.Σ. Π. Καραγιώργου που είπε: «Ή θ’ ανακαλέσει ο κύριος συνάδελφος ή θα κατονομάσει αλλιώς εγώ αποχωρώ!». Τα πνεύματα ηρέμησαν μετά τη διευκρίνιση του κ. Βαΐτση ότι δεν αναφέρεται σε δημοτικό σύμβουλο.
Ο. Γεροβασίλη: «Κάνουμε παρεμβάσεις με προχειρότητα»
Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με τις τοποθετήσεις των συμβούλων. Η επικεφαλής της «Δημοτικής αλλαγής» Όλγα Γεροβασίλη τόνισε: «Κάνουμε παρεμβάσεις αισθητικές και λειτουργικές με μεγάλη προχειρότητα νομίζω. Η πόλη αυτή έχει αρχιτέκτονες, δηλαδή έχει ειδικούς ανθρώπους να κάτσουν κάτω και να δουν πώς παρεμβαίνεις αισθητικά σ’ έναν πεζόδρομο 300μ. Δεν είναι μικρό πράγμα αυτό. Αυτή την πόλη δεν μπορούμε να την αντιμετωπίζουμε πια σαν έναν κήπο του σπιτιού μας, βάλε ένα δέντρο εδώ, βάλε μια ζαρτινιέρα εκεί. Νομίζω πως ό,τι έχει γίνει μέχρι σήμερα σε αισθητική παρέμβαση ήταν και κακότεχνο και μη λειτουργικό. Και δεν βλέπω για ποιο λόγο θα είναι αυτά πιο όμορφα και πιο λειτουργικά. Νομίζω το αντιμετωπίζετε λάθος. Δεν πιέζει καθόλου, να κάτσουν κάτω άνθρωποι να το σχεδιάσουν που να είναι ειδικοί. Εμείς δεν είμαστε ειδικοί και φαντάζομαι ούτε ο κ. Τρομπούκης.
Επομένως από μεριάς μας, εκτός απ’ τις μπάρες τις οποίες συμφωνούμε ότι πρέπει να μπουν με τα τηλεκοντρόλ, λειτουργικές κ.τ.λ. Κι επειδή μπήκε κι άλλο θέμα, δεν ξέρω τι εννοεί ο κ. Βαΐτσης, κρατάμε επιφυλάξεις για το θέμα στο οποίο αναφέρθηκε διότι δεν ξέρουμε για τι ακριβώς πρόκειται. Ωστόσο είναι σοβαρό το θέμα το οποίο βάζει και θα πρέπει αν δεν έχουμε απαντήσεις σήμερα γι’ αυτό τουλάχιστον να έχουμε τις επόμενες μέρες. Εμείς φυσικά δεν θα το ψηφίσουμε και δεν θα ξαναψηφίσουμε τίποτε που έρχεται ν’ αγοραστεί σ’ αυτή την πόλη, να μπει, ξοδευτούν χρήματα, να καταστρέφεται, να μην λειτουργεί, χωρίς προδιαγραφές».
-Ο Δ.Σ. της μείζονος αντιπολίτευσης Αρ. Μπακόλας είπε: «Είχα διατηρήσει επιφυλάξεις όσον αφορά αυτές τις χειροκίνητες μπάρες και απ’ ότι φαίνεται δυστυχώς δικαιωθήκαμε γιατί ξοδεύτηκαν κάποια χρήματα απ’ το Δήμο και οι μπάρες αυτές πλέον δεν υπάρχουν γιατί βρέθηκαν κάποιοι και τις κατέστρεψαν. Και συνεχίζεται πάλι η ίδια τακτική. Εγώ ασπάζομαι την αγωνία των συναδέλφων και των αντιδημάρχων και όλων να λύσουν ένα πρόβλημα αλλά να μην μας παρασέρνουν τα γεγονότα και πάμε συνέχεια να βρούμε βιαστικές λύσεις. Όσον αφορά το σκέλος που έχει να κάνει με τις αυτόματες μπάρες εμείς συμφωνούμε ότι πρέπει να τοποθετηθούν. Για το υπόλοιπο θέμα των ζαρτινιερών κλπ. έχω επιφυλάξεις και δεν μπορώ να το ψηφίσω. Σ’ οποιαδήποτε περίπτωση όμως πιστεύω ότι πλέον αυτή η πόλη δεν είναι και δεν πρέπει να είναι ανοχύρωτη. Δεν μπορεί να καταστρέφεται δημοτική περιουσία και να μην τιμωρείται κανένας. Πέστε μου μία φορά ένα πρόστιμο που μπήκε σε έναν καταστηματάρχη που κατάστρεψε μπάρα ή κατάστρεψε κολώνα φωτισμού ή σε κάποιον δημότη κλπ.».
Γ. Αθανασούλας: «Υπάρχουν μηνύσεις για καταστροφές»
Στον κ. Μπακόλα απάντησε ο αντιδήμαρχος Γ. Αθανασούλας ο οποίος τόνισε ότι για όσες καταστροφές έχουν συμβεί και έχουν γίνει αντιληπτές απ’ τη Δημοτική Αρχή έχει ακολουθηθεί διαδικασία μηνύσεων. «Υπάρχουν μηνύσεις για όλες τις καταστροφές. Σε μια περίπτωση ήρθε κάποιος συνδημότης μας ο οποίος κατάστρεψε αντικείμενο (φωτιστικό) και τον οποίον τον είδαμε και του είπαμε ή το αντικαθιστάς ή ακολουθείται η διαδικασία. Έφερε το φωτιστικό εδώ στην Υπηρεσία.
Είναι ξεκάθαρα αυτά τα ζητήματα εφόσον όμως ξέρουμε, είμαστε σίγουροι ότι αυτός ο συγκεκριμένος κατάστρεψε. Από κει και πέρα μπορεί να κατατεθεί και από την Υπηρεσία μας μήνυση κατ’ αγνώστων για τις φθορές οι οποίες έχουν γίνει. Αλλά δεν μπορεί να λέγεται ότι δεν έχουμε προβεί στις νόμιμες διαδικασίες οι οποίες προβλέπονται όταν έρχεται σε γνώση μας μια τέτοια παρανομία».

ixotisartas

Δεν υπάρχουν σχόλια: