«Τέλος στα βιλαέτια και τις βαρονίες»

Τις προτάσεις του για το νέο πλαίσιο λειτουργίας της ΝΔ παρουσίασε στο προσυνέδριο του κόμματος, που γίνεται στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς.

Ο κ. Σαμαράς ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στην οικονομική κρίση που πλήττει δίχως προηγούμενο τη χώρα μας και ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ βάζει «πλάτη» για να στηρίξει την Ελλάδα και όχι την κυβέρνηση καθώς όπως είπε «συναίνεση δεν σημαίνει λευκή επιταγή». «Τέτοια συναίνεση ούτε την υποσχέθηκα ποτέ, ούτε την παραχωρώ» τόνισε χαρακτηριστικά.


Αναφερόμενος στο εσωτερικό της ΝΔ και τις τομές που απαιτούνται για την ανασυγκρότηση του κόμματος μίλησε για ριζικές και εις βάθρων αλλαγές που θα δωσουν τελος στην «εποχή των κλειστών κλαμπ» και του «παραγοντισμού».
«Τελειώσαμε με τα βιλαέτια μέσα στο Κόμμα. Τελειώσαμε με τις βαρονίες. Τώρα τελειώνουμε και με όλες τις υπόλοιπες ιστορικές παθογένειες» είπε ο Αντώνης Σαμαράς και απαρίθμησε τις μεταρρυθμιστικές τομές - επανάσταση όπως τις χαρακτήρισε.
Στην ομιλία του κ. Σαμαράς έκανε ονομαστική αναφορά στον ιδρυτή του κόμματος Κωνσταντίνο Καραμανλή και στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Ο τελευταίος έδωσε το «παρών» στο προσυνέδριο κι έτυχε θερμής υποδοχής.
Τις εργασίες του προσυνεδρίου άνοιξε ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής συνεδρίου Δημήτρης Αβραμόπουλος που εμφανίστηκε πιστός στις «αρχές Σαμαρά» και χαιρετισμό απηύθυναν ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης και ο δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.
Οι προτάσεις για το νέο πλαίσιο λειτουργίας στη ΝΔ
 Η αρχή από κάτω προς τα πάνω και συνδυασμός παραδοσιακής διοίκησης με τη λειτουργία από την βάση προς την κορυφή
 Η βάση συμμετέχει πλέον άμεσα στην εκλογή τριών θεμελιακών οργάνων: Στην εκλογή Προέδρου του Κόμματος. Στην εκλογή Προέδρου της Νεολαίας. Και στην εκλογή Προέδρου των Νομαρχιακών Οργανώσεων, των ΝΟΔΕ
 Σε κάθε διοίκηση Τοπικής και Νομαρχιακής Οργάνωσης, ΔΗΜΤΟ και ΝΟΔΕ, θα πρέπει να ενσωματωθούν νέα πρωτοεκλεγόμενα μέλη, τουλάχιστον κατά 20%. Έτσι θα δίνονται ευκαιρίες σε καινούργια μέλη να δείξουν τις ικανότητές τους και να σπάσουν τις αγκυλώσεις του κομματικού μηχανισμού.
 Σε κάθε διοίκηση Τοπικής και Νομαρχιακής Οργάνωσης θα συμμετέχουν κατά 20% μέλη ηλικίας κάτω των 35 ετών.
 Δημιουργία νέων τομέων δουλειάς για τις Τοπικές και Περιφερειακές Οργανώσεις. Που θα αφορούν άμεσα τις σχέσεις του Κόμματος με την Κοινωνία και θα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των καιρών για ένα σύγχρονο κόμμα: Τομείς Κοινωνικών Κινημάτων, Εθελοντισμού, Καταναλωτικών Οργανώσεων και Διαδικτύου. Και βεβαίως, σε κάθε ΝΟΔΕ γραμματεία σχέσεων Κόμματος-Κοινωνίας.
 Επανεξέταση του κατά πόσον οι ex officio συμμετέχοντες στο Συνέδριο θα πρέπει να είναι περισσότεροι από τους άμεσα εκλεγόμενους από τη βάση, όπως συμβαίνει σήμερα και οι εκλογές στο Συνέδριο για την "Κεντρική Επιτροπή" να γίνονται από ένα ενιαίο Πίνακα κι όχι από διαφορετικές επί μέρους λίστες.
 Αλλαγή της ονομασίας των οργάνων του κόμαμτος. Το Τακτικό Συνέδριο θα γίνεται ανά διετία πλέον και θα ονομάζεται στο εξής Εθνικό Συνέδριο του Κόμματος, για να τονίζει την εθνική ταυτότητα του κράτους και της κοινωνίας μας. Η Κεντρική Επιτροπή θα ονομάζεται Πολιτική Επιτροπή. Και το Πολιτικό Συμβούλιο θα ονομάζεται Εκτελεστική Γραμματεία.
 Στο Συνέδριο α συμμετέχουν τουλάχιστον 30% μέλη γυναίκες (όπως ήδη συμβαίνει) και τουλάχιστον 25% μέλη κάτω των 35 ετών.
 Ο Πρόεδρος θα εκλέγεται από τη βάση, όπως ήδη έγινε πέρσι το Νοέμβριο. Ο ίδιος εφαρμόζει πρώτος την αρχή της λογοδοσίας σε κάθε Συνέδριο. Αν κινηθεί αμφισβήτηση Προέδρου προκηρύσσονται εκλογές από τη βάση του Κόμματος.
 Η παλαιά Κεντρική Επιτροπή, που θα ονομάζεται στο εξής "Πολιτική Επιτροπή", θα είναι σχετικά ολιγομελής. Θα έχει πολύ λιγότερα από τα 500 και πλέον μέλη που έχει σήμερα. Επίσης, ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής δεν θα μπορεί να θέτει υποψηφιότητα για βουλευτής όσο είναι Γραμματέας. Θα μπορεί ωστόσο να συμπεριληφθεί στη λίστα των βουλευτών Επικρατείας. Η Πολιτική Επιτροπή θα συνέρχεται τακτικά, τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο ή και εκτάκτως με απόφαση του Προέδρου του Κόμματος. Θα αναδεικνύει επίσης αιρετό Συμβούλιο Δεοντολογίας του Κόμματος, όπου κάθε ζήτημα συμπεριφοράς στελέχους θα κρίνεται άμεσα και δίκαια.
 Το παλαιό Πολιτικό Συμβούλιο, που θα ονομάζεται πλέον "Εκτελεστική Γραμματεία" θα απαρτίζεται από 15 μέλη, μαζί με τον Πρόεδρο του Κόμματος. Απ' αυτά τα 7 θα είναι εκλεγμένα από την Πολιτική Επιτροπή και τα υπόλοιπα 7 θα είναι προσωπικότητες στελέχη του κόμματος, επιλογής και ευθύνης του Προέδρου. Γύρω από τον Πρόεδρο δημιουργείται ένα σφιχτό Επιτελείο θα συμπληρώνεται από άλλα τρία νέα όργανα: Μια ομάδα Εμπειρογνωμόνων, μια ομάδα Στρατηγικού Σχεδιασμού και μια Επιτροπή Αξιολόγησης, με κύρια αποστολή την ανάπτυξη και αξιοποίηση Εθνικού Μητρώου Στελεχών και τη συνεχή αξιολόγηση των δομών και των δράσεων του κόμματος.
 Οι τοπικές οργανώσεις θα είναι πραγματική κυψέλη παραγωγής πολιτικής, κοινωνικών πρωτοβουλιών, πρωτοποριακής παρέμβαση και ανάδειξης στελεχών.
 Ηλεκτρονική δημοκρατία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: