Τα κακά τους χάλια έχουν οι δρόμοι της Ηπείρου

Πολλές λακκούβες, ελλιπής σήμανση κ.α.

Το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο της Ηπείρου έχει τα κακά του χάλια... Κι αυτό γιατί εκτός του ότι η σήμανση είναι ελλιπής, οι δρόμοι, εξαιτίας και των καιρικών συνθηκών, έχουν γεμίσει πολλές λακκούβες.
Καθημερινά είναι τα παράπονα οδηγών, που εκτός από τα αυτοκίνητά τους, κινδυνεύει και η ίδια η ζωή τους από τις λακκούβες. Οι δρόμοι μας είναι όχι «βαλκανικοί», αλλά τριτοκοσμικοί και έτσι η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι οδηγοί δεν είναι απλά ανυπόφορη, αλλά και πολύ επικίνδυνη. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της εθνικής οδού Πρέβεζας-Ηγουμενίτσας, που τελευταίως, όπως καταγγέλλεται δεν συντηρείται καθόλου.

Αλλά και στο δρόμο Ιωαννίνων-Άρτας, δεν λείπουν οι λακκούβες.
Το θέμα δεν αφορά στην αρμοδιότητα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων, η οποία όμως, όπως επανειλημμένα τονίζει ο Νομάρχης Αλέκος Καχριμάνης, θέτει το ζήτημα στους αρμοδίους.
Την ίδια στιγμή όλο και περισσότεροι πολίτες προσφεύγουν στη δικαιοσύνη, προκειμένου να αποζημιωθούν για καταστροφές που υπέστησαν εξαιτίας κακοτεχνιών στους δρόμους.
Από την πλευρά των Δήμων, αναφέρεται ότι αν τα ποσά των αποζημιώσεων διατίθενται για αναβάθμιση των δρόμων θα υπήρχε πολύ σημαντικό και ποιοτικό έργο και οι κακοτεχνίες θα διορθώνονταν.

Η εμφάνιση μιας λακκούβας στο οδόστρωμα οφείλεται συνήθως στη μη καταλληλότητα του υλικού που έχει χρησιμοποιηθεί για βάση ή στην μικρότερη ποσότητα πίσσας. Επίσης μια βλάβη του δικτύου υδροδότησης ή λιμνάζοντα νερά είναι δυνατόν να προκαλέσουν την υποχώρηση της ασφάλτου. Αν ο δρόμος έχει ρωγμές και επιβαρύνεται από βαριά οχήματα, το νερό μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στο μέγεθος και το βάθος της λακκούβας. Από το 2003 έως και σήμερα έχουν καταγραφεί πανελλαδικά πάνω από 1400 θάνατοι που οφείλονται σε λακκούβες και κακοτεχνίες στους δρόμους ενώ παράλληλα τα δικαστήρια έχουν δώσει μέχρι και ποινές φυλάκισης στους ιθύνοντες.



proinoslogos

Δεν υπάρχουν σχόλια: