Γέφυρα Γλυκής μέχρι το καλοκαίρι;

«Tρέχουν» να προλάβουν την τουριστική περίοδο οι αρμόδιοι, αφού ξεπεράστηκε ο προβλεπόμενος προϋπολογισμός

Ένα έργο που βάση αρχικού σχεδιασμού έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί εδώ και αρκετούς μήνες, συνεχίζει να κατασκευάζεται, με την ανησυχία των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στη γύρω περιοχή να είναι έντονη και εύλογη, αφού η ζημιά που υπέστησαν το περυσινό καλοκαίρι ήταν σημαντική και δεν θέλουν να υποστούν και φέτος τα ίδια από οικονομικής απόψεως.
Μιλάμε για τη Γέφυρα της Γλυκής, έργο που δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι αυτή τη στιγμή. Με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα, αυτό θα γινόταν στο τέλος του 2009, αλλά τελικά πήρε παράταση μέχρι 30 Ιουνίου του 2010.


Τι συνέβη όμως και το έργο πήγε πίσω; Όπως συμβαίνει σε αρκετές περιπτώσεις, έγινε υπέρβαση του αρχικού προϋπολογισμού που ήταν 2.000.000 ευρώ, οι πόροι για να συνεχιστεί η κατασκευή της Γέφυρας δεν υπήρχαν και έμεινε στάσιμο για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.
Στην αρχική μελέτη δεν υπήρχε πρόβλεψη για τον αγωγό άρδευσης του κάμπου Φαναρίου, ο οποίος διερχόταν κάτω από τη γέφυρα και έπρεπε να μεταφερθεί. Μαζί με εργασίες αντιστήριξης που απαιτήθηκαν για την νεοκατασκευαζόμενη γέφυρα, ο προϋπολογισμός εκτοξεύθηκε στα 2.400.000 ευρώ, μία υπέρβαση δηλαδή 400.000 ευρώ σε σχέση με το αρχικό ποσό. Αυτός ήταν και ο κυριότερος λόγος που το έργο έμεινε τόσο πίσω και γίνονται προσπάθειες ώστε να ολοκληρωθεί τουλάχιστον πριν ξεκινήσει η φετινή τουριστική περίοδος.
Να σημειώσουμε ότι το έργο είναι ενταγμένο στο INTERREG, η σύμβαση υπεγράφη στις 20 Ιουνίου του 2008, προϊσταμένη αρχή του έργου είναι η Περιφέρεια Ηπείρου, ενώ η γέφυρα αναμένεται να έχει μήκος 130 μέτρα και πλάτος 14 μέτρα.
Πριν λίγες ημέρες επισκέφθηκε την περιοχή η ΓΓΠΗ κ. Γεωργακοπούλου, η οποία σε συζητήσεις που είχε επεσήμανε πως το έργο δεν ολοκληρώθηκε μέσα στον προϋπολογισμό του.
Αγωνιούν οι επαγγελματίες
Πλέον υπάρχει προβληματισμός στους επαγγελματίες και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή, οι οποίοι παρά τις διαβεβαιώσεις, δεν κρύβουν την αγωνία τους. Δεύτερο συνεχόμενο καλοκαίρι με τη συγκεκριμένη γέφυρα να μην είναι αποπερατωμένη, μπορεί να έχει γι' αυτούς πολύ δυσάρεστα αποτελέσματα, αφού η τουριστική κίνηση που υπό φυσιολογικές συνθήκες σφίζει, δεν θα είναι και πάλι η αναμενόμενη.
«Το περυσινό καλοκαίρι η ζημία για εμάς υπήρξε σίγουρα σημαντική. Όπως πληροφορούμαστε υπήρξαν κάποια απρόοπτα στην αποπεράτωση της γέφυρας και ως ένα βαθμό το κατανοούμε. Πρέπει όμως να καταλάβουν και εμάς που το γεγονός αυτό μας πλήττει, τη στιγμή που περιμένουμε το καλοκαίρι να δουλέψουμε», επισημαίνει επαγγελματίας της περιοχής.
Απομένουν ασφαλτοστρώσεις, κάγκελα και ηλεκτροφωτισμός. «30 Απρίλη ο στόχος»
Για την ολοκλήρωση του έργου απομένει η ασφαλτόστρωση και από τις δύο πλευρές της Γέφυρας, να τοποθετηθούν τα κάγκελα αλλά και οι κολώνες ηλεκτροφωτισμού.
Σύμφωνα με το Νομάρχη Θεσπρωτίας κ. Γιόγιακα (η Ν.Α Θεσπρωτίας είναι η επιβλέπουσα αρχή), ο στόχος είναι το έργο να έχει ολοκληρωθεί και να είναι ετοιμοπαράδοτο στις 30 Απριλίου, ώστε το Μάιο που ξεκινά η τουριστική περίοδος να είναι έτοιμη μια υπερσύγχρονη γέφυρα που θα συνδέει τους Νομούς Θεσπρωτίας και Πρέβεζας.
«Επιδιώκουμε να έχει ολοκληρωθεί η γέφυρα μέχρι τις 30 Απριλίου. Προχωράνε οι τελευταίες εργασίες και είμαστε αισιόδοξοι», τονίζει ο κ. Γιόγιακας. Να σημειώσουμε ότι για να καλυφθεί το έλλειμμα στον προϋπολογισμό για την ολοκλήρωση του έργου, η Ν.Α δίνει 200.000 ευρώ.
«Πιέζουμε προς πάσα κατεύθυνση»
Ένας από τους ανθρώπους που τους ενδιαφέρει από κάθε άποψη η γρήγορη αποπεράτωση του έργου και σίγουρα πριν το καλοκαίρι είναι ο Δήμαρχος Αχέροντα κ. Παππάς, ο οποίος θεωρεί ότι η γέφυρα της Γλυκής αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα για αυξημένη τουριστική κίνηση στο Δήμο αλλά και την ευρύτερη περιοχή.
«Εμείς πιέζουμε προς πάσα κατεύθυνση. Κάθε χρόνο έρχονται χιλιάδες επισκέπτες στην περιοχή και ζητάμε να έχει παραδοθεί το έργο στην κυκλοφορία το αργότερο μέχρι το τέλος Μαΐου, για να προλάβουμε την τουριστική περίοδο», επισημαίνει ο Δήμαρχος Αχέροντα
neoiagones

Δεν υπάρχουν σχόλια: