10 εκ. ευρώ θα διατεθούν στο Ν. Ιωαννίνων για έργα πολιτισμού

Με το ποσό των 10 εκ. ευρώ που θα διατεθούν από το ΕΣΠΑ θα ενισχυθούν τα έργα και οι δράσεις πολιτισμού στο Νομό Ιωαννίνων.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρεια Ηπείρου της προγραμματικής περιόδου 2007-2013 θα διατεθούν: για τη Βορειοανατολική πλευρά του Κάστρου Ιωαννίνων 1,5εκ. ευρώ, την ακρόπολη της Καστρίτσας 1,2 εκ. ευρώ, την αρχαία Πασσαρώνα 500 χιλ. ευρώ, το Βυζαντινό Πάρκο Κληματιάς 1,6 εκ. ευρώ και το μοναστήρι του Ρογκοβού 1,8 εκ.ευρώ.

Στο Τομεακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Υπουργείου Ανάπτυξης θα διατεθούν 3 εκ. ευρώ για έργα στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης. Επίσης από το ίδιο πρόγραμμα, από τον τομέα του τουρισμού, προγραμματίζεται να χρηματοδοτηθούν και άλλα πολιτιστικά έργα που θα συμβάλλουν στην τουριστική προβολή της Ηπείρου όπως η δημιουργία Μουσείου Αργυροχοΐας στο κάστρο των Ιωαννίνων και η κατασκευή νέου πολεμικού Μουσείου στο Καλπάκι

Όσον αφορά στην ανάπτυξη εφαρμογών πολιτισμού στην Κοινωνία της Πληροφορίας από τη σχετική δράση του επιχειρησιακού προγράμματος της Περιφέρειας Ηπείρου. Οι προτεινόμενες πράξεις θα προσανατολιστούν σε 3 άξονες:
• Τη σύνταξη αρχαιολογικού κτηματολογίου με καταγραφή της περιουσίας του Υπουργείου Πολιτισμού Τουρισμού και θεσμοθέτηση ζωνών προστασίας.
• Τη δημιουργία πολιτιστικού Άτλαντα για την Περιφέρεια μα καταγραφή του συνόλου των πολιτιστικών υποδομών και χώρων.
• Τη δημιουργία Εικονικών Μουσείων με εφαρμογές στο διαδίκτυο, στα Μουσεία κ.λ.π.
Όλα αυτά είχαν συζητηθεί διεξοδικά στην πρόσφατη συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Ηπείρου μεταξύ της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη και της Γενικής Γραμματέως Περιφέρειας, Δήμητρας Γεωργακοπούλου-Μπάστα.
proinoslogos.

Δεν υπάρχουν σχόλια: