«Μαυρίλα» στην τάφρο από λυματολάσπη

Παρακαλάμιοι: Λύση εδώ και τώρα, αλλιώς στη δικαιοσύνη

«Μαύρα μαντάτα» για τη ρύπανση του Καλαμά, από το χρώμα του νερού λόγω της λυματολάσπης και πιθανών άλλων αποβλήτων, έρχονται από την τάφρο Λαψίστας και την έξοδο της από τη σήραγγα Κληματιάς, την ώρα που αυτοδιοικητικοί, υπηρεσιακοί παράγοντες, ΔΕΥΑΙ και κόμματα βρίσκονται σε μετωπική σύγκρουση για μια από τις μονάδες που πρέπει να ελέγχεται για τη διάθεση των λυμάτων της.

Οι παρακαλάμιοι δήμοι παρακολουθούν με προσοχή τα διαδραματιζόμενα με αφορμή την αντιπαράθεση που ξεκίνησε από το νομαρχιακό συμβούλιο, αλλά δεν ευελπιστούν σε λύση του προβλήματος με τα δεδομένα που υπάρχουν και τον μη έλεγχο ουσιαστικά της κατάστασης. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου και δήμαρχος Ευρυμενών Μιχάλης Κατσάνος δήλωσε στους «Ν.Α» ότι αν δεν υπάρξει άμεσα η δρομολόγηση ριζικής λύσης και όχι τα γνωστά ημίμετρα, ο μόνος δρόμος που μένει είναι η προσφυγή στη δικαιοσύνη κατά παντός υπευθύνου.
Συνάντηση με την Περιφερειάρχη
Ο κ. Κατσάνος συναντήθηκε το βράδυ της Τρίτης με την ΓΓΠΗ Δήμητρα Γεωργακοπούλου, με αφορμή και τα τελευταία γεγονότα και την ενημέρωσε αναλυτικά για την κατάσταση και όσα έχουν συμβεί στο παρελθόν στο σήριαλ της ρύπανσης του Καλαμά. Η κ. Γενικός ζήτησε να πληροφορηθεί όλες τις πτυχές του προβλήματος και από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Παρακαλάμιων δήμων πρότεινε να συγκληθεί σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων, προκειμένου να γίνει μια ύστατη προσπάθεια να μπει τάξη και να ελεγχθούν πλήρως οι πηγές ρύπανσης στο λεκανοπέδιο, είτε πρόκειται για βιολογικούς καθαρισμούς που δεν λειτουργούν σωστά, είτε από μονάδες που δεν διαθέτουν και ρυπαίνουν.
Σύσκεψη για ριζική λύση
Συσκέψεις έχουν γίνει και στο παρελθόν, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, η τελευταία μεγάλη ήταν για την παρουσίαση του πορίσματος των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ προ τριετίας. Επιβλήθηκαν πρόστιμα σε κάποιες μονάδες και δόθηκαν από τους Επιθεωρητές κατευθύνσεις για να ελεγχθεί η ρύπανση, αλλά λύση δεν δόθηκε, απλά κατά περιόδους παρατηρείται βελτιωμένη κατάσταση. Μια νέα σύσκεψη με τους νομάρχες Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας, δημάρχους, τη ΔΕΥΑΙ, τις επιχειρήσεις της ΒΙΠΕ και εκτός αυτής και τους υπηρεσιακούς παράγοντες θα είχε νόημα μόνον αν από αυτή προέκυπτε ουσιαστικό αποτέλεσμα, όπως σημειώνει ο κ. Κατσάνος, επισημαίνοντας ότι οι πηγές ρύπανσης είναι γνωστές, αλλά δεν υπάρχει έλεγχος.
Λυματολάσπη, ίσως και άλλα απόβλητα
Λόγω του όγκου του νερού αυτή την περίοδο η ρύπανση δεν είναι ορατή με γυμνό μάτι, αλλά συχνά, όπως το τελευταίο χρονικό διάστημα, η τάφρος έχει μαύρο χρώμα...
Η εκτίμηση που κάνει ο κ. Κατσάνος είναι ότι πρόκειται για λυματολάσπη από βιολογικούς καθαρισμούς η οποία δεν μεταφέρεται στη χωματερή Δουρούτης, όπως οφείλουν οι επιχειρήσεις και η ίδια η ΔΕΥΑΙ. Εκτός της λυματολάσπης ζήτημα που είναι άγνωστο αν έχει αντιμετωπιστεί, υπάρχει και με τα βαρέα μέταλλα και τα απόβλητα βαφείων στη βιομηχανική περιοχή. Μπορεί η ΔΕΥΑΙ να δέχεται μόνο αστικά λύματα στο δίκτυο της, αλλά παραμένει αδιευκρίνιστο αν οι δεξαμενές καθίζησης που διαθέτουν ορισμένες μονάδες αποτελούν λύση...
Οι παρακαλάμιοι περιμένουν απάντηση και σε αυτό το ζήτημα και για το γενικότερο των συνδέσεων των μονάδων της ΒΙΠΕ, από τη ΔΕΥΑΙ. Πάντως οι συνδέσεις που έγιναν με τη ΒΙΠΕ έδειξαν μια κάποια βελτίωση της κατάστασης, όμως δεν είναι μόνον αυτή, υπάρχουν μονάδες και εκτός.
Μετρητές χωρίς... μετρήσεις
Η on line και σε 24ωρη βάση παρακολούθηση από τη νομαρχία των εκροών των βιολογικών καθαρισμών είναι επίσης ένα σοβαρό θέμα, αφού εκτός από τις εμφανείς εξόδους από τους βιολογικούς, είναι κοινό μυστικό ότι υπάρχουν και υπόγειοι αγωγοί που βγάζουν στον πάτο της τάφρου και επομένως ο έλεγχος καθίσταται αδύνατος...
Όσο για τους σταθμούς μέτρησης κατά μήκος του Καλαμά που τοποθετήθηκαν πέρυσι, αυτοί δεν...διαβάζουν καλά, αφού πάνω στους αισθητήρες κάθεται λάσπη και χρειάζεται συχνός καθαρισμός. Επιπλέον δεν υπάρχει ακόμη ο φορέας που θα αναλάβει την λειτουργία του συστήματος αυτού που θα έδινε μια εικόνα της ποιότητας των νερών στο ποτάμι, αφού μετρά το οξυγόνο.
«Φεύγουμε για τα δικαστήρια»
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Παρακαλάμιων ΟΤΑ επαναλαμβάνει ότι και οι επιθεωρητές να ξαναέρθουν και υποσχέσεις να δοθούν, δεν περιμένει πολλά πράγματα, εκτός κι αν όλοι οι αρμόδιοι και υπεύθυνοι αναλάβουν τις ευθύνες τους και εφαρμοστεί για όλους ο νόμος.
Η υπομονή όλων έχει εξαντληθεί και ήδη ο Σύνδεσμος, όπως τονίζει ο κ. Κατσάνος, προετοιμάζεται με στοιχεία που συγκεντρώνει για να προσφύγει πρώτα στην Ελληνική δικαιοσύνη και αν χρειαστεί και στο δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. «Φεύγουμε για τα δικαστήρια» ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του.
Η κατάσταση με τον Καλαμά και τη ρύπανση μπορεί να αποτελεί σήριαλ, αλλά κάποτε και αυτά τελειώνουν και όπως λέει ο πρόεδρος του Συνδέσμου ή θα μπει τάξη ή θα δώσουν λόγο στη δικαιοσύνη όσοι δίνουν άδειες και δεν ελέγχουν.
neoiagones

Δεν υπάρχουν σχόλια: