Αντιδράσεις στην επίταξη χωραφιών για την Ιόνια Οδό

Aντίδραση έχει εκδηλωθεί από πολίτες και φορείς για την κατασκευή του τμήματος της Ιόνιας Οδού από το Τέροβο Ιωαννίνων μέχρι τα Πέντε Πηγάδια.
Η Ισπανική εταιρία «Ferronial Agroman SA», η οποία κατασκευάζει το κομμάτι αυτό, μήκους 15 χλμ., έχει ξεκινήσει τις εργασίες, ωστόσο αυτές βρίσκονται σε αρχικό στάδιο.
Και αυτό, διότι οι ιδιοκτήτες εκτάσεων προς απαλλοτρίωση περιμένουν την εκδίκαση της υπόθεσης για τον τελικό καθορισμό τιμής μονάδας απαλλοτρίωσης και δεν συμφωνούν με την διαδικασία της επίταξης.


Προς το παρόν η εταιρία διανοίγει τον δρόμο σε δημόσιες εκτάσεις με εκρηκτικά υλικά, που πυροδοτούνται καθημερινά από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 6 το απόγευμα.
• Παράλληλα προβλήματα υπάρχουν και στο τμήμα της Ιονίας Οδού από την Συκούλα μέχρι το Κομπότι, που εκτελεί η κοινοπραξία «ΤΕΡΝΑ».
Το τμήμα αυτό, έκτασης 4,5 χλμ., παραδόθηκε στην εταιρία με επίταξη.
Ωστόσο η διαδικασία της επίταξης βρίσκεται σε εξέλιξη. Στα τέλη Φεβρουαρίου αναμένεται να αποσταλούν οι πίνακες με καταγεγραμμένες τις εκτάσεις που απαλλοτριώνονται.
Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της επίταξης τα ποσά που δίνονται στους δικαιούχους είναι 1.000 ευρώ το στρέμμα, ενώ αποζημιώνονται και τα δένδρα. 180 ευρώ καταβάλλονται για την ελιά και 160 ευρώ για την πορτοκαλιά.
Το συνολικό ποσό που θα δοθεί δεν μπορεί να προσδιοριστεί, καθώς θα καθοριστεί με δικαστική απόφαση.
Όμως, θα ακολουθηθεί στη συνέχεια η νόμιμη διαδικασία, που προβλέπει μεταξύ άλλων ενστάσεις κ.λπ. και είναι χρονοβόρα.
• Εξάλλου εγκρίθηκε, παρά την αντίδραση οικολογικών οργανώσεων, η μελέτη των περιβαλλοντικών όρων για τη λειτουργία λατομείου στα όρια Φωτεινού-Κομποτίου.
Το λατομείο αυτό θα εξασφαλίσει αδρανή υλικά για την κατασκευή της Ιόνιας Οδού στην Ήπειρο.
proinoslogos

Δεν υπάρχουν σχόλια: