Προβληματισμός για τη (μη) λειτουργία του ΧΥΤΑ στο Καρβουνάρι

Δήμαρχος Πρέβεζας: «Χρειάζεται άλλο μοντέλο στη διαχείριση των απορριμμάτων»

Έντονος είναι ο προβληματισμός του Δημάρχου Πρέβεζας Μιλτιάδη Κλάπα για την μη ολοκλήρωση του συστήματος που θα επιτρέψει την σωστή λειτουργία του διανομαρχιακού ΧΥΤΑ στο Καρβουνάρι. Την ανησυχία του αυτή ο Δήμαρχος θα μεταφέρει και στην Γενική Γραμματέα Περιφέρειας Ηπείρου αφού έχει περάσει ένας χρόνος μετά την ολοκλήρωσή των εγκαταστάσεων δεν έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για την δημιουργία σταθμού μεταφόρτωσης στο Νομό μας. «Αυτή τη στιγμή είναι αδύνατη η μεταφορά των απορριμμάτων του Δήμου στο Καρβουνάρι», είπε ο κ. Κλάπας και χαρακτήρισε αναγκαία την εφαρμογή άλλου «μοντέλου» για την διαχείριση των απορριμμάτων.

Συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Το θέμα της ορθολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων είναι και το αντικείμενο της συνεργασίας που έχει ξεκινήσει ο Δήμος Πρέβεζας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Εκπρόσωποι της ερευνητικής ομάδας, με επικεφαλής τους καθηγητές Μάκη Καραγιαννίδη και Πέτρο Σαμαρά- επισκέφθηκαν το Δημαρχείο και συζήτησαν με τον κ. Κλάπα και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Χαράλαμπο Τζούλη τις παραμέτρους των έως τώρα ερευνών τους ενώ για τα τέλη Μαρτίου προγραμματίζεται ημερίδα προκειμένου οι πολίτες της Πρέβεζας να ενημερωθούν για την προσπάθεια που καταβάλλει η Δημοτική Αρχή να δώσει οριστική λύση στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων με έμφαση στην ανακύκλωση.
«Η μελέτη του Πανεπιστημίου στοχεύει να περιορίσει τα στερεά απόβλητα για λόγους περιβαλλοντικούς δεδομένου ότι σήμερα η διαχείριση κάθε τόνου στον ΧΥΤΑ Καρβουναρίου θα κοστίζει 50 με 60 ευρώ» είπε ο Δήμαρχος Πρέβεζας.
Να θυμίσουμε ότι το θέμα της ανακύκλωσης έχει ήδη ανοίξει στον Δήμο της Πρέβεζας με την ανακύκλωση χαρτιού, γυαλιού, αλουμινίου, μπαταριών, ηλεκτρικών συσκευών κ.λ.π ενώ αυτή την στιγμή εξετάζεται το θέμα της ανακύκλωσης των λαδιών από τα καταστήματα.
Οι ενέργειες θα συνεχιστούν με την ολοκλήρωση των μελετών που αφορούν την «κομποστοποίηση» της λάσπης και της φυτικής ύλης που παράγεται από τον βιολογικό καθαρισμό ενώ οι προδιαγραφές περιλαμβάνουν και την κομποστοποίηση «οικιακών» οργανικών απορριμμάτων.
Ο ορίζοντας για την βελτιστοποίηση των μελετών φτάνει μέχρι το 2030 και σύμφωνα με τον Δήμαρχο Πρέβεζας μέσα από την μελέτη θα αναδειχθεί ότι πιο σύγχρονο υπάρχει στο κεφάλαιο της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων και της ανακύκλωσης με εξειδικευμένα στοιχεία για την Πρέβεζα.
Τέλος ο κ. Κλάπας δήλωσε σίγουρος ότι το πρόγραμμα αυτό -με την συνεργασία των δημοτών-θα δώσει μια αξιόπιστη επιστημονική απάντηση στο μεγάλο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων που απασχολεί όχι μόνο το Δήμο αλλά και τους δημότες
neoiagones

Δεν υπάρχουν σχόλια: