Δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ οι γεωτρήσεις για το πετρέλαιο στο Καλπάκι!

Με καθυστέρηση αρκετών ετών, δύο διακεκριμένοι επιστήμονες της χώρας, που είχαν άμεση εμπλοκή στην υπόθεση, αποκάλυψαν ότι οι γεωτρήσεις για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου, που είχαν γίνει κοντά στο Καλπάκι, δεν έφτασαν ποτέ στο προβλεπόμενο βάθος, παρότι η εταιρία που τις είχε αναλάβει, βρήκε ενδείξεις κοιτασμάτων.
Η κ. Τερέζα Φωκιανού, επί σειρά ετών υπεύθυνη της ΔΕΠ- ΕΚΥ, της δημόσιας δηλαδή εταιρίας που είχε την ευθύνη για τις έρευνες στην Ελλάδα και ο Καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών Αβραάμ Ζελιλίδης, αναφέρθηκαν εκτενώς στην περίπτωση των Ιωαννίνων.


Οι γεωτρήσεις είχαν ξεκινήσει το 2001 και τέσσερα χρόνια αργότερα η εταιρία Enterprise έριξε με πανηγυρικό τρόπο την αυλαία, κάνοντας τότε γνωστό στην κοινή γνώμη, ότι στην περιοχή δεν βρέθηκε τίποτα περισσότερο από...νερό.
Χθες το βράδυ, οι δύο επιστήμονες -μάλιστα ο κ. Ζελιλίδης συνεργάζονταν με την εν λόγω εταιρία- αποκάλυψαν ότι οι γεωτρήσεις δεν έφτασαν ποτέ στο προβλεπόμενο βάθος.

Η συμφωνία ήταν να ακουμπήσει το γεωτρύπανο στα πέντε χιλιόμετρα. Όμως σταμάτησε στα τέσσερις χιλιάδες μέτρα, χωρίς να δοθεί καμία πειστική εξήγηση. Στο βάθος αυτό, όπως είπε τόσο η κ. Φωκιανού όσο και ο κ. Ζελιλίδης «δέχθηκαν υψηλές πιέσεις, που ερμηνεύεται σε ένδειξη ύπαρξης κοιτάσματος».

Η γεώτρηση δεν προχώρησε. Αντ΄ αυτού έγινε μία δεύτερη, πλάγια η οποία έφτασε στα τρία χιλιόμετρα χωρίς ποτέ να συναντήσει την πρώτη. Έτσι απότομα όλα τελείωσαν, χωρίς ποτέ να γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα.
Γιατί;
«Επειδή κάποιοι δεν ήθελαν να μάθουμε τι υπάρχει...», όπως είπαν οι δύο επιστήμονες στην τηλεοπτική εκπομπή του Κώστα Χαρδαβέλλα στο Alter.
Από άλλα στοιχεία που παρουσιάστηκαν προκύπτει πως:
- οι γεωτρήσεις δεν έφθασαν στα βάθη που είχαν δεσμευτεί οι εταιρείες να φθάσουν, και
- κανένας επίσημος φορέας δεν παρακολούθησε ή δεν συμμετείχε από κοντά στη λήψη αποφάσεων, είτε σε σχέση με την επιλογή των θέσεων, είτε με το πώς θα συνεχιστούν οι εργασίες. Η τελευταία γεώτρηση που εκτελέστηκε ήταν αυτή των Ιωαννίνων. Η γεώτρηση απέτυχε και σύμφωνα με τον κ. Ζεληλίδη, η περιοχή «θάφτηκε», άγνωστο γιατί.
Η άποψη του κ. Ζεληλίδη, που στηρίζεται σε αποτελέσματα των ερευνών του τμήματός του αλλά και σε στοιχεία της ίδιας της εταιρείας που εκτέλεσε τη γεώτρηση, δείχνουν ότι η περιοχή έχει ενδιαφέρον.
Παρ΄ όλα αυτά ο κ. Ζεληλίδης τόνισε ότι καμία από τις προτάσεις που έγιναν από τους επιστημονικούς φορείς στους οποίους συμμετέχει και ο ίδιος, δεν προχώρησαν από την πλευρά του Υπουργείου Ανάπτυξης και σύμφωνα με εκτιμήσεις του θα χρειαστεί χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο ετών ακόμα.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ
Σύμφωνα με ιστορικές αναφορές οι πρώτες έρευνες για εντοπισμό πετρελαιοφόρων κοιτασμάτων στη Δυτική Ελλάδα ξεκίνησαν το 1939 από την εταιρεία «XEΛH» στην περιοχή του Kατακόλου με δυο γεωτρύπανα, όπου όμως δεν έφεραν κάποιο αποτέλεσμα. Eνα χρόνο αργότερα η ίδια εταιρεία πραγματοποίησε τέσσερις γεωτρήσεις στην περιοχή της Kυλλήνης. Δύο πλησίον των ιαματικών θειούχων πηγών που έφθασαν μόλις στα 50 μέτρα και δύο δυτικά της κοινότητας Kάστρο που έφθασαν στα 700 μέτρα. Ολες όμως σταμάτησαν λόγω ύπαρξης σκληρών πετρωμάτων.
Tην ίδια χρονική περίοδο μια ακόμα γεώτρηση στην κοινότητα Λάνθι, αν και έφτασε τα 1.600 μέτρα, δεν απέδωσε και αυτή τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Tο 1953 η εταιρεία «XEΛH» επέστρεψε στην περιοχή για να πραγματοποιήσει νέες έρευνες με δυο γεωτρήσεις στην κοινότητα Bούναργο που έφθασαν σε βάθη 2.370 μ. και 2.135 μ. σταμάτησαν γιατί συνάντησαν και πάλι σκληρά πετρώματα.
Την σκυτάλη των διερευνητικών γεωτρήσεων πήρε μετά την πτώχευση της πρώτης εταιρείας η ESSΟ HELLENIC.
H νέα εταιρεία το 1960 προχώρησε σε δύο ακόμα γεωτρήσεις. Η μια έγινε ανατολικά της Γαστούνης που έφθασε σε βάθος 1.844 μ. και η δεύτερη στη θέση Σώστη που έφθασε τα 3.900 μ.

Aμέσως μετά όμως αποχώρησε, σφραγίζοντας τα φρεάτια χωρίς να ανακοινώσει ποτέ τα αποτελέσματα των ερευνών της.
Μετά από χρόνια στην περιοχή ήρθε η Δημόσια Eπιχείρηση Πετρελαίου για να δοκιμάσει και αυτή την τύχη της. Από το 1975 μέχρι το 1985 η εταιρεία πραγματοποίησε δέκα συνολικά γεωτρήσεις στην Hλεία και μόνο δύο από αυτές έδωσαν ενθαρρυντικά στοιχεία για συγκεντρώσεις υδρογονανθράκων και αερίων.

Πριν από 12 χρόνια, στην περιοχή του Ιονίου και της B.Δ. Πελοποννήσου έγιναν οι τελευταίες έρευνες από μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες όπως οι Enterprise Οil και Union Texas, οι οποίες μετείχαν στην κοινοπραξία η οποία ανέλαβε την σχετική έρευνα.
Οι συμβάσεις αφορούσαν επιπλέον και περιοχές των Iωαννίνων και της Αιτωλοακαρνανίας.
Οι δύο κοινοπραξίες που είχαν αναλάβει τις έρευνες ήταν η βρετανική Enterprise Οil, ενώ συμμετείχε και η αμερικανική Union Texas. Οι δύο κοινοπραξίες επένδυσαν συνολικά 56 εκατομμύρια δολάρια την εποχή εκείνη.
epiruspost

Δεν υπάρχουν σχόλια: