«Δική μας η ευθύνη για τις αλλαγές»

Με την προτροπή να απευθυνθούμε για βοήθεια στο ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα, ολοκληρώθηκαν οι επαφές του Γ. Παπανδρέου στη Μόσχα.

Ο πρωθυπουργός θέλησε να εκπέμψει από τη Ρωσία ένα αισιόδοξο μήνυμα λέγοντας ότι η Ελλάδα θα βγει από τη δύσκολη αυτή φάση πιο δυνατή και οικονομικά και πολιτικά
Με τις συνήθεις δεσμεύσεις για περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς και την ασυνήθιστη προτροπή να απευθυνθούμε για βοήθεια στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα, ολοκληρώθηκαν στη Μόσχα οι επαφές κορυφής του Γ. Παπανδρέου.
Χωρίς να έχει τεθεί από ελληνικής πλευράς ζήτημα ρωσικής συνδρομής στην προσπάθεια να ξεπεραστεί ο σκόπελος, ο Γ. Παπανδρέου δεν έκρυψε τη σημασία που προσδίδει στην ενίσχυση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας εκτιμώντας ότι θα βοηθήσει στην ανάταξη και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, ο τυπικά νούμερο ένα της πολιτικής σκηνής, Ρώσος πρόεδρος, υπέδειξε στην Ελλάδα τον δρόμο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας ως την ενδεδειγμένη λύση.
«Συναντήθηκα μόλις με τον Ελληνα πρωθυπουργό και του συνέστησα να απευθυνθεί στο ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα για να λύσει τα προβλήματα του ελληνικού κράτους» αποκάλυψε ο ίδιος ο Μεντβέντεφ λίγο μετά τη συνάντηση με τον Γ. Παπανδρέου και λίγο πριν δει τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρ. Ζέλικ. Ο τελευταίος πάντως περιορίστηκε να σχολιάσει ότι «ποτέ δεν ξέρεις ποιος πρόκειται να ζητήσει βοήθεια».
Μήνυμα
Ο πρωθυπουργός θέλησε να εκπέμψει από τη Ρωσία ένα αισιόδοξο μήνυμα λέγοντας ότι η Ελλάδα θα βγει από τη δύσκολη αυτή φάση πιο δυνατή και οικονομικά και πολιτικά, ενώ διέβλεψε πως η κρίση θα λειτουργήσει ως καταλύτης για να αλλάξουν όσα έπρεπε να έχουν αλλάξει στην οικονομία αλλά και στις δομές της κοινωνίας, όπως είπε.
«Η Ελλάδα έχει πριν απ όλα την ευθύνη να προχωρήσει τις αλλαγές», αναγνώρισε για πολλοστή φορά ο κ. Παπανδρέου, δείχνοντας ότι έχει πλήρη επίγνωση ότι είναι μοναχικός και δύσκολος ο δρόμος της ανάτασης της οικονομίας και της αξιοπιστίας έναντι εταίρων και αγορών.
Με δεδομένα τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που δείχνουν ότι οι Ελληνες πολίτες επιδεικνύουν εξαιρετικά επίπεδα ανοχής και αντοχής στα επιβαλλόμενα μέτρα, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως ο ελληνικός λαός είναι αποφασισμένος να στηρίξει τις αλλαγές που απαιτούνται για μια βιώσιμη οικονομία και για μια δικαιότερη κοινωνία.
Αισιοδοξία
Από την πλευρά του, ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν εμφανίστηκε βέβαιος ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σπεύδοντας να υπενθυμίσει ότι η κρίση δεν ξεκίνησε ούτε από την Ελλάδα ούτε από τη Ρωσία ούτε από την Ευρώπη, αλλά από τις ΗΠΑ. Στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών Παπανδρέου - Πούτιν βρέθηκε για ακόμη μια φορά ο τομέας της ενέργειας, με τις δυο πλευρές να συμφωνούν στην ανάγκη να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό ο αγωγός πετρελαίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης με την υπέρβαση των προσκομμάτων που θέτει η Βουλγαρία.
Οσον αφορά στον αγωγό φυσικού αερίου South Stream παραμένει υψηλή προτεραιότητα της Μόσχας αφού, όπως επισήμανε ο Ρώσος πρόεδρος, είναι ένα μεγάλο διεθνές σχέδιο χωρίς προβλήματα χρηματοδότησης και με άλλες δέκα ευρωπαϊκές χώρες να δηλώνουν ενδιαφέρον συμμετοχής. Όπως ανακοίνωσε εξάλλου ο Γ. Παπανδρέου, οι δυο πλευρές είναι έτοιμες να υπογράψουν τη συμφωνία για την ίδρυση του φορέα υλοποίησης που θα έχει έδρα την Αθήνα.
Συνεργασία
Ο Βλ. Πούτιν εξήρε την ελληνορωσική συνεργασία στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών λέγοντας ότι θα μετατρέψει την Ελλάδα σε ενεργειακό και διακομετακομιστικό κόμβο στην Ευρώπη, γεγονός που θα της επιτρέψει και να προσελκύσει επενδύσεις και να αυξήσει την ισχύ της στο πλαίσιο της Ε.Ε.
Παπανδρέου και Πούτιν συζήτησαν και για την αναγκαιότητα αναθέρμανσης των εμπορικών σχέσεων των δυο χωρών που εμφανίζουν σημαντική πτώση λόγω της κρίσης και για τον λόγο αυτό συνεστήθη ειδική επιτροπή που θα διερευνήσει τις προοπτικές που υπάρχουν. Από ελληνικής πλευράς έμφαση δόθηκε και στην ανάγκη προσέλκυσης του ρωσικού τουρισμού.
imerisia

Δεν υπάρχουν σχόλια: