Στ. Καλογιάννης: Μεγάλο λάθος η τυχόν εμπλοκή της ΔΩΔΩΝΗΣ στο θέμα της ΣΒΕΚΗ

Τρία θέματα έθεσε ο Βουλευτής Ν. Ιωαννίνων Σταύρος Καλογιάννης στη συζήτηση που έγινε χθες στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για ζητήματα αγροτικής οικονομίας, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Τα θέματα ήταν: η γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη», η διαφύλαξη της γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας και οι γενετικώς τροποποιημένοι οργανισμοί.
Ειδικότερα για τη Δωδώνη αφού τόνισε ότι επί Κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας οι Ηπειρώτες κτηνοτρόφοι απολάμβαναν εξαιρετικά υψηλές τιμές γάλακτος, τις υψηλότερες στην Ευρώπη, επισήμανε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα η Συνεταιριστική Βιομηχανία Επεξεργασίας Κρέατος Ηπείρου (ΣΒΕΚΗ), η οποία αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά προβλήματα και έχει αφήσει απλήρωτους τόσο τους
συνεργαζόμενους κτηνοτρόφους όσο και τους εργαζόμενους σε αυτή, επιχειρεί να χρηματοδοτηθεί μέσω της Δωδώνης, την οποία ως γνωστόν ελέγχει η Αγροτική Τράπεζα.

Θα είναι πολύ μεγάλο λάθος, τόνισε ο Σταύρος Καλογιάννης, να εμπλακεί η Δωδώνη στο θέμα της ΣΒΕΚΗ. Η Υπουργός κα Μπατζελή παρέπεμψε ουσιαστικά το θέμα στην Αγροτική Τράπεζα.
Για την προστασία της γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας ο Στ. Καλογιάννης ανέφερε ότι αποτελούσε μια από τις κατευθύνσεις του εθνικού χωροταξικού σχεδιασμού και ειδικότερα του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), που είχε προωθήσει και θεσμοθετήσει το 2008 το ΥΠΕΧΩΔΕ. Όμως, όπως τόνισε ο κ. Καλογιάννης στο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ για την προώθηση των ΑΠΕ, το οποίο συνυπογράφεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και κατατέθηκε στη Βουλή, επιτρέπεται η αλλαγή χρήσης της γης υψηλής παραγωγικότητας.
Αυτή η ρύθμιση, τόνισε ο Στ. Καλογιάννης, συνιστά μια μεγάλη έκπτωση για την προστασία του περιβάλλοντος. Η γη υψηλής παραγωγικότητας πρέπει να διαφυλαχτεί ως αναντικατάστατος φυσικός πόρος και οφείλουν τα συναρμόδια Υπουργεία να αφαιρέσουν τη διάταξη αυτή από το σχετικό νομοσχέδιο.
Τέλος ο Στ. Καλογιάννης έθεσε το θέμα των γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών για την αποτροπή προώθησης των οποίων ο ίδιος έδωσε μάχες, με θετικά αποτελέσματα, σε επίπεδο Συμβουλίων Υπουργών Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ερώτησε την Υπουργό ποια η θέση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για το θέμα και η κα Μπατζελή δήλωσε ότι παραμένει στη θέση που είχε διαμορφώσει το ΥΠΕΧΩΔΕ.
«Εμείς πιστεύουμε στο περιβάλλον και το αποδεικνύουμε με πράξεις, τόνισε ο Στ. Καλογιάννης, σε αντίθεση με την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που υπό τον μανδύα μιας θολής “πράσινης ανάπτυξης” επιχειρεί να αποδυναμώσει το υφιστάμενο πλαίσιο προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος».

Δεν υπάρχουν σχόλια: