Εμπορικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας

Ανεξέλεγκτη η κατάσταση που δημιουργεί στον εμπορικό κόσμο η επέλαση του «κίτρινου Δράκου»

Ο Εμπορικός Σύλλογος το προηγούμενο διάστημα έγινε αποδέκτης της δικαιολογημένης ανησυχίας των συναδέλφων σχετικά με την αύξηση του αριθμού των καταστημάτων αλλοδαπών (κινέζικα) στην πόλη μας.
Το προηγούμενο διάστημα, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Ε.Σ. ΒΔ. Ελλάδας και Νήσων ασχοληθήκαμε με το νομικό πλαίσιο που διέπει τα καταστήματα αυτά, αλλά και τις περαιτέρω διαστάσεις του θέματος.

Ενημερώνουμε, λοιπόν, τα μέλη μας ότι έχουν ήδη σταλεί επιστολές προς τις αρμόδιες Περιφέρειες της ευρύτερης περιοχής από την Ομοσπονδία όπως έχει το νόμιμο δικαίωμα με τις οποίες ζητούμε να μας αποσταλούν τα στοιχεία των επιχειρήσεων αλλοδαπών κατά νομό και το αν τηρούν όλες τις προϋποθέσεις άσκησης εμπορίας.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας, με τα στοιχεία που θα του δώσει η Περιφέρεια θα απευθυνθεί στις τοπικές υπηρεσίες (Επιμελητήριο, ΔΟΥ, ΟΑΕΕ, Επιθεώρηση Εργασίας) για να διαπιστώσει τυχόν περιπτώσεις παράνομης έναρξης επιτηδεύματος αλλοδαπού (κινέζου) στην πόλη μας.
Τα παραπάνω αφορούν στη νομική διάσταση του θέματος. Οφείλουμε όμως να θίξουμε κάποια άλλα σημεία, που αφορούν στην ουσία του προβλήματος, σχετικά με τις συχνές ερωτήσεις των συναδέλφων για το τι κάνει ο Σύλλογος:
• Ο Εμπορικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας δεν τρέφει αυταπάτες. Αναδεικνύει, συνεχώς, στα πλαίσια της ΟΕΣΒΔΕΝ, την πολιτική διάσταση του προβλήματος. Δεν έχουμε καμιά αμφιβολία ότι τα συγκεκριμένα καταστήματα «στήνονται» σε κάθε πόλη της Ελλάδας με την «πατρική» και οικονομική στήριξη της κινεζικής κυβέρνησης και την αμέριστη συμπαράσταση όλων των ελληνικών κυβερνήσεων στα πλαίσια «της ελεύθερης αγοράς» του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου(ΠΟΕ) και των διακρατικών σχέσεων (π.χ. COSCO). Δείγμα του τελευταίου είναι ότι, για να πάρουν άδεια, αποφαίνεται θετικά η Γνωμοδοτική Επιτροπή της Περιφέρειας με το σκεπτικό ότι συμβάλουν θετικά στην τοπική οικονομία! Σε μια τοπική οικονομία που αργοσβήνει, ειδικά στην Θεσπρωτία!
• Οι καταναλωτές ψωνίζουν στα κινέζικα όσο μειώνεται το εισόδημά τους. Όπως πρέπει να αντιληφθούν οι συνάδελφοι, με τα νέα οικονομικά μέτρα, τη μείωση των μισθών, την βαριά φορολογία και τα επαχθή δάνεια των νοικοκυριών, θα ψωνίζουν εκεί όλο και περισσότερο.

Ο Εμπορικός Σύλλογος θα κάνει αυτό που πρέπει στα περιθώρια που έχει. Αν υπάρξει παράνομη επιχείρηση, θα απαιτήσει βάλει λουκέτο. Θα ενημερώσει, ξανά, τους συναδέλφους, μετά το τέλος της έρευνας.
Αυτό, όμως, δεν θα λύσει το πρόβλημα. Τα περισσότερα εμπορεύματα των κινέζικων έρχονται μέσω της άλλων ευρωπαϊκών χωρών και πολλοί από αυτούς έχουν κοινοτικά διαβατήρια. Αυτό σημαίνει πως τους παρέχεται κάθε είδους διευκόλυνση λόγω της «ελεύθερης διακίνησης εμπορευμάτων» στα πλαίσια της Ε.Ε.. Υπάρχουν περιπτώσεις – καραμπινάτες – διάθεσης μεγάλων ποσοτήτων εμπορευμάτων, χωρίς παραστατικά, για τις οποίες δεν επενέβησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες, αν και κλήθηκαν.

Η λύση που μπορεί να δοθεί είναι συνδικαλιστική, έστω κι αν αυτό «ξεβολεύει» πολλούς. Μόνο ένα ισχυρό συνδικαλιστικό κίνημα μπορεί να πιέσει για να ανατραπούν οι νόμοι κι οι «πρακτικές» που μας πιέζουν οικονομικά κι ασφυκτικά.

Σημείωση: οι «συνάδελφοι» που δεν εφαρμόζουν το ωράριο του Εμπορικού Συλλόγου, που το «τραβάνε λίγο από εδώ και λίγο από εκεί», πέρα από όλα τα άλλα, έχουν μερίδιο ευθύνης για το ασύδοτο ωράριο των κινεζικών καταστημάτων. Είναι αυτό που λέμε «βρίσκουν και κάνουν». Ας προσπαθήσουμε να τους επαναφέρουμε στην τάξη – τους συναδέλφους – για να μπορέσει ο Σύλλογος να «κάνει δύσκολη τη ζωή» των κινέζικων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: