Αντώνης Μπέζας: Η πορεία της χώρας προς την Ευρώπη υπονομεύθηκε από το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του.

Σε συνέντευξή του στο Ρ/Σ ΘΕΜΑ 9.89 και στους δημοσιογράφους Ρίτα Μπιζόγλη και Μπάμπη Κούτρα, ο πρώην Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αντώνης Μπέζας, μεταξύ άλλων ανέφερε.

«Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επιρρίψει την αποκλειστική ευθύνη για την κατάσταση της οικονομίας στην προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Είναι φανερό ότι το ΠΑΣΟΚ ψάχνει τα εξιλαστήρια θύματα για να δικαιολογήσει τα νέα και σκληρά επώδυνα μέτρα τα οποία πρόκειται να πάρει. Το κόστος όμως της λήψης αυτών των μέτρων δεν επιμερίζεται ούτε συμψηφίζεται με Εξεταστικές Επιτροπές.
Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να εκτεθεί η χώρα ανεπανόρθωτα στην Ευρώπη και την διεθνή οικονομική κοινότητα, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία, όπου χρειάζονται από την Ελλάδα θετικά μηνύματα προς τις αγορές. Οι πολιτικές αποφάσεις στην οικονομία δεν ποινικοποιούνται. Κάθε αντίθετη προσπάθεια, οδηγεί σε στρέβλωση στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος».


«Το πρόβλημα με την Ελλάδα ήταν ότι δεν προχώρησε μετά την ένταξή της στην ευρωζώνη, στις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις ώστε να αντέξει η χώρα σε ένα σύστημα σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας. Η κυβέρνηση Σημίτη μετέθεσε τη λήψη των δύσκολων αλλά αναγκαίων μέτρων στην επόμενη κυβέρνηση Καραμανλή και αρκέστηκε στην έπαρση ότι η χώρα ανήκει πλέον στον «σκληρό πυρήνα » της Ευρώπης.
Η Νέα Δημοκρατία επιχείρησε βήματα προς τα εμπρός, βρήκε όμως απέναντι της μια αντιπολίτευση που προκαλούσε τρομακτικά προβλήματα, κάθε φορά που προσπαθούσε τον εναρμονισμό της Ελλάδας με τις υποχρεώσεις που απέρρεαν από την ένταξή της στη ζώνη του ευρώ. Με δυο λόγια, η πορεία της χώρας προς την Ευρώπη υπονομεύθηκε από το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του. Ας παύσει επομένως αυτή η πρωτόγονη διαδικασία μονομερούς απόδοσης ευθυνών από το ΠΑΣΟΚ».

«Η διεθνής κρίση είναι η βασική αιτία για την επιδείνωση της δημοσιονομικής κατάστασης, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κυβέρνηση μας λέει ότι δε φταίει η κρίση, αλλά αποκλειστικά η διαχείριση της Νέας Δημοκρατίας. Η πραγματικότητα είναι όμως, ότι ακόμη και αν δεχτούμε τα φουσκωμένα νούμερα της κυβέρνησης, το έλλειμμα από το 2008 στο 2009 αυξήθηκε κατά 5 μονάδες. Την ίδια ώρα στην Φινλανδία αυξήθηκε κατά 7.3 μονάδες, στην Ισπανία και τη Μεγάλη Βρετανία 7.1 μονάδες και στην Ολλανδία και τη Δανία κατά 5.4 μονάδες. Και γι αυτά η Νέα Δημοκρατία φταίει;
Το ΠΑΣΟΚ προσπάθησε να συκοφαντήσει την προηγούμενη κυβέρνηση, συκοφάντησε όμως την Ελλάδα. Καιρός είναι να κοιτάξει επιτέλους την πραγματική οικονομία. Η αγορά έχει στεγνώσει από χρήμα και οι αντοχές των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων δοκιμάζονται».

filiati.blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια: