«Άνοιξε» ο δρόμος για την ίδρυση εκκλησιαστικού μουσείου στην Πρέβεζα

Την ικανοποίησή του εκφράζει ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Πρέβεζας» για την εν μέρει αναπαλαίωση του κτιρίου δίπλα στον ιερό ναό Αγίου Χαραλάμπους, που είχε παραχωρηθεί από τον Δήμο Πρέβεζας στην Ιερά Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης για την ίδρυση Εκκλησιαστικού Μουσείου. Στην επιστολή του προς την Μητρόπολη Πρέβεζας και το Δήμο το Δ.Σ. του Συλλόγου τονίζει πως «πιστεύουμε, ότι ένα μεγάλο εμπόδιο για την στέγαση του πολύτιμου εκκλησιαστικού πλούτου της Πρέβεζας έχει πια ξεπερασθεί.»...
Ελπίζει ότι πλέον θα καταβληθεί τόσο από τη Μητρόπολη, όσο και από το Δήμο κάθε δυνατή προσπάθεια για την ίδρυση του εν λόγω μουσείου, που όπως υπογραμμίζει θα αναδείξει την πλούσια εκκλησιαστική κληρονομιά της Πρέβεζας σε ιερές εικόνες, χειρόγραφα, σκεύη κλπ, την οποία κληροδότησαν οι πρόγονοί μας επί σειρά αιώνων.
Η εκκλησιαστική κληρονομιά της Πρέβεζας, σύμφωνα με το Σύλλογο, καταγράφεται λεπτομερώς και αναλύεται στα δύο ανεκτίμητα βιβλία του Πανοσιολογιώτατου Φιλάρετου Βιτάλη.
Το πρώτο έχει τίτλο «Το ιστορικόν αρχείον της Ιεράς Μητροπόλεως Νικοπόλεως και Πρεβέζης (1979) και το δεύτερο «Το παρά τη Ιερά Μητρόπολει Νικόπολεως Ηπείρου Εκκλησιαστικόν Μουσείον (1979)
Το ΔΣ του Συλλόγου παρακαλεί το Δήμο Πρέβεζας, να προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την επιστροφή στη Πρέβεζα των περίπου είκοσι πέντε «αρχαίων βυζαντινών εικόνων», που όπως αναφέρεται στο δεύτερο εκ των ανωτέρω δύο βιβλίων, μετά τον βομβαρδισμό του αρχαιολογικού μουσείου Πρέβεζας-νυν Λέσχης Προσκόπων- το 1941, μεταφέρθησαν στα Γιάννενα και ίσως βρίσκονται στο εκεί Μουσείο

neoiagones

Δεν υπάρχουν σχόλια: