Στον «αέρα» η κατασκευή του άξονα Γιάννενα -Κακαβιά

Αποκαρδιωτική, για το μέλλον του τμήματος της Ιόνιας Οδού, η απάντηση του υπουργείου Υποδομών στον βουλευτή Ιωαννίνων Μ. Παντούλα

Στον «αέρα» βρίσκεται η κατασκευή της Ιόνιας Οδού από τα Γιάννενα έως την Κακαβιά, ένα έργο πνοής για την ευρύτερη περιοχή, καθώς θα συνέβαλε τα μέγιστα τόσο στην αποσυμφόρηση του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων από τον κυκλοφοριακό φόρτο, όσο και στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.
Τα παραπάνω προκύπτουν από την απάντηση που έστειλε προς το βουλευτή Ιωαννίνων Μιχάλη Παντούλα ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Μαγκριώτης, μετά από ερώτηση του βουλευτή για το μέλλον του συγκεκριμένου οδικού άξονα.

Όπως προκύπτει από την απάντηση του κ. Μαγκριώτη, εξαιτίας ανεπαρκούς προετοιμασίας από την απελθούσα κυβέρνηση, κατά τη σύνταξη του φακέλου, του έργου (Νοέμβριος 2006) παραλείφτηκαν από το υπουργείο η μελέτη σήμανσης – ασφάλισης, η μελέτη ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, καθώς και τα τεύχη δημοπράτησης, τα οποία είναι αναγκαία για τη δημοπράτηση του έργου της οδικής σύνδεσης των Ιωαννίνων με την Κακαβιά.
Όμως, το υπουργείο σημειώνει προς τον κ. Παντούλα, πως μετά την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, προέκυψε αύξηση του μελετητικού τεχνικού αντικειμένου της σύμβασης, με αποτέλεσμα σήμερα να εξετάζεται η αύξηση των οικονομικών στοιχείων της μελέτης, κατά 50% προκειμένου να καλυφθούν οι συγκεκριμένες δαπάνες μελετών.
Μάλιστα, το υπουργείο Υποδομών στην απάντησή του προς το βουλευτή Ιωαννίνων σημειώνει πως μετά την ολοκλήρωση των μελετών και την οριστικοποίηση του προϋπολογισμού του έργου, θα εξεταστεί στα πλαίσια της αναμόρφωσης του ΕΣΠΑ, η δυνατότητα ένταξης του έργου στη νέα προγραμματική περίοδο.
Το σχέδιο ΠΔ για τη λίμνη
Εν τω μεταξύ στον βουλευτή Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Παντούλα απάντησε, σε αναφορά του, και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Θάνος Μωραΐτης, αναφορικά με το σχέδιο ΠΔ για την προστασία της λίμνης Παμβώτιδας.
Μετά την αναφορά του κ. Παντούλα το υπουργείο σημειώνει πως το σχέδιο ΠΔ για την προστασία της λίμνης, που τέθηκε σε διαβούλευση τον Δεκέμβρη του 2009, θα οριστικοποιηθεί μετά από αξιολόγηση των προτάσεων των υπουργείων, των υπηρεσιών και των φορέων, προτάσεις που το υπουργείο περιμένει, προκειμένου να διαμορφώσει το σχέδιο στην τελική του μορφή.
Το υπουργείο ξεκαθαρίζει προς τον βουλευτή πως στο σχέδιο θα αποτυπώνονται η περιοχή προστασίας και οι ζώνες της λίμνης με ακρίβεια και σαφήνεια σε «σύγχρονο υπόβαθρο ορθοφωτοχαρτών, ψηφιακής μορφής», όπως σημειώνει το υπουργείο, με την βοήθεια σε όλα αυτά του Φορέα Διαχείρισης της λίμνης Παμβώτιδας.
Τέλος, το υπουργείο Περιβάλλοντος κάνει γνωστό πως σε συνεργασία με το Φορέα και τη Νομαρχία θα διοργανωθεί ημερίδα παρουσίασης του τελικού σχεδίου, ώστε να υπάρξει και τελική διαβούλευση πριν τη θεσμοθέτησή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: