Ξεκινούν από αύριο τα 97α «Ελευθέρια»

Από αυτή αύριο Πέμπτη ξεκινούν οι εκδηλώσεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα των φετινών, 97ων «Ελευθερίων» των Ιωαννίνων. Κεντρικό πρόσωπο των εκδηλώσεων θα είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ενώ το παρών θα δώσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Βαγγέλης Βενιζέλος.

Αύριο Πέμπτη στις 11 το πρωί στο δημοτικό διαμέρισμα Πλατανιών του δήμου Σελλών θα γίνει εκδήλωση προς τιμή των «Αγωνιστριών γυναικών των Τσεριτσάνων» για την προσφορά τους στον αγώνα του ’12-’13. Την Παρασκευή
19 Φεβρουαρίου ο κ. Παπούλιας θα τιμηθεί από το σύνδεσμο φοιτησάντων στο γυμνάσιο-λύκειο της Πωγωνιανής, στο Grand Serai. Την εκδήλωση η οποία θα έχει είσοδο 30 ευρώ, διοργανώνουν η διευρυμένη κοινότητα Πωγωνιανής, ο σύνδεσμος φοιτησάντων στο σχολείο και οι πολιτιστικοί σύλλογοι των κοινοτικών διαμερισμάτων.


Ο κ. Παπούλιας θα τιμηθεί με πλακέτα και μαθητικά ενθυμήματα και θα ακολουθήσει συνεστίαση και πωγωνήσιο γλέντι. Νωρίτερα, στις 11.30 το πρωί θα γίνει ο «Μπιζάνειος δρόμος». Οι δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται στη γραμματεία του αγώνα μία ώρα πριν την έναρξη, ενώ οι αθλητές και οι αθλήτριες που θα πάρουν μέρος θα μεταφερθούν από τα Γιάννενα με λεωφορείο που θα φύγει από τη νομαρχία, στις 10 το πρωί της Παρασκευής. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν αθλητές του ΣΕΓΑΣ και ανεξάρτητοι, ενώ οι κατηγορίες θα είναι τρεις: Αγόρια και κορίτσια 13-15 ετών, 16-18 ετών και άνδρες-γυναίκες γεννημένοι από το 1991 και πριν.
Το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου στις 11 το πρωί θα γίνει τρισάγιο στο στρατηγείο του πολέμου, στο χάνι Εμίν Αγά, επιμνημόσυνη δέηση στο ηρώο Μπιζανομάχων. Στις 12.30 το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εγκαινιάσει το Αρσάκειο στους Λογγάδες. Την τελετή των εγκαινίων θα χαιρετήσουν ο νομάρχης Αλέκος Καχριμάνης, οι δήμαρχοι Ιωαννίνων Νίκος Γκόντας και Παμβώτιδας Βαγγέλης Πήχας και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιάννης Γεροθανάσης. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με μουσικό μέρος που θα παρουσιάσουν οι μαθητές τού Αρσακείου Ιωαννίνων.
Το απόγευμα του Σαββάτου ο κ. Παπούλιας θα εγκαινιάσει την έκθεση ιστορικών τεκμηρίων και τραπεζογραμματίων που θα κάνει η Εταιρία Ηπειρωτικών Μελετών. Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 19.00, στην αίθουσα της πινακοθήκης της ΕΗΜ. Η έκθεση θα γίνει σε συνεργασία με το ιστορικό αρχείο της Εθνικής Τράπεζας και θα έχει θέμα «Ο Ηπειρώτης Γεώργιος Σταύρος, θεμελιωτής της οικονομικής συγκρότησης του νεοελληνικού κράτους». Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.
Στις 19.45 ο κ. Παπούλιας θα είναι στο Πνευματικό Κέντρο, όπου θα πάρει μέρος στην πανηγυρική εκδήλωση του δήμου Ιωαννιτών. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Καψάλης με θέμα «Ο Τύπος της εποχής για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων». Στην εκδήλωση θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Νίκου Παπαθανασίου «Έτσι πήραμε τα Γιάννενα». Ο κ. Παπούλιας θα εγκαινιάσει ακολούθως την έκθεση στο Πνευματικό Κέντρο με τίτλο «θησαυροί της δημοτικής πινακοθήκης Ιωαννίνων» με έργα των σημαντικότερων ζωγράφων και χαρακτών του 19ου και 20ου αιώνα. Το Σάββατο και την Κυριακή από τις 9 το πρωί θα γίνουν επετειακοί αγώνες σκοποβολής στο στρατόπεδο Κατσιμήτρου στο Πέραμα.
Την Κυριακή το πρωί θα τελεστεί δοξολογία τη Μητρόπολη και στις 11.45 θα ξεκινήσει η μαθητική και στρατιωτική παρέλαση.
agon

Δεν υπάρχουν σχόλια: