Αγροτουρισμός,τουριστικές υπηρεσίες από αγρότες


Ο Αγροτουρισμός, ενώ ξεκίνησε στην Ελλάδα σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα ως μια ελπιδοφόρα προοπτική διαχείρισης των κινδύνων των αγροτικών επαγγελμάτων και ως συνέχεια και συμπλήρωμα των αγροτικών επαγγελμάτων, προσφέροντας στήριξη στο αγροτικό εισόδημα, κινδυνεύει να χαθεί από τον ορίζοντα των αγροτικών επαγγελμάτων. Είτε με την είσοδο μη αγροτών, είτε με την παροχή ακριβώς των ίδιων δυνατοτήτων σε άλλες μορφές τουρισμού.
Έτσι μετά τις υποσχέσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, και την Κοινωνική Διαβούλευση στο Ζάππειο, για πολλά θεσμικά θέματα, με έκπληξη συνεχίζουμε να παρακολουθούμε τον αγροτουρισμό να απομακρύνεται συστηματικά από τους αγρότες και να γίνεται «λεία» και «τρόπαιο» σε οποιονδήποτε διέκρινε επικερδή επιχειρηματική δραστηριότητα.
Ξεκινώντας από τις Αναπτυξιακές Εταιρείες που διαχειρίστηκαν τα LEADER και μετά και τα ΟΠΑΑΧ, είδαμε να δίνονται από τα χρήματα και τα προγράμματα, που προορίζονταν για τους αγρότες, επιδοτήσεις για αγροτουριστικές επιχειρηματικές δραστηριότητες σε οποιονδήποτε οικογένεια είχε χρήματα, όπως με συνταξιούχους ΔΕΗ, ΟΤΕ κλπ ή με συνταξιούχους στρατιωτικούς, αστυνομικούς κλπ ή ακόμα και σε άλλους που δεν ήταν κύρια αγρότες.
Ο ΕΟΤ ήδη από το 1983 ορίζει ότι Αγροτουρισμός «είναι η τουριστική δραστηριότητα που αναπτύσσεται σε χώρο μη αστικό από τους απασχολούμενους κύρια στη γεωργία,… με στόχο τη δημιουργία συμπληρωματικού εισοδήματος».
Η ΟΚΕ στην 208/22-12-2008 Γνώμη της ορίζει ότι ο Αγροτουρισμός είναι «εκείνη η τουριστική δραστηριότητα που αναπτύσσεται σε χώρο μη αστικό από τους απασχολούμενους κύρια στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα … με σκοπό την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος … με προϊόντα τοπικής παραγωγής».
Το Νομοσχέδιο, που κατατέθηκε στην Βουλή το 2009, με τίτλο ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ, ΑΣΦΑΛΕΙΑ και ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ορίζει ότι άλλο είναι ο Αγροτουρισμός, άλλο ο Τουρισμός Φύσης, άλλο ο Τουρισμός Υπαίθρου, άλλο ο Ορεινός Τουρισμός, άλλο ο Οικοτουρισμός, άλλο ο Πολιτιστικός Τουρισμός κλπ. Από όλα αυτά ΜΟΝΟ ο Αγροτουρισμός είναι αντικείμενο των αγροτικών επαγγελμάτων. Προϋποθέτει ότι ο/η προσφέρων τις τουριστικές υπηρεσίες είναι αγρότης, όπως σε όλη την Ευρώπη.
Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών επιθυμεί διακαώς να παραμείνει ο Αγροτουρισμός αντικείμενο των αγροτικών επαγγελμάτων, και ως διαχείριση αγροτικών κινδύνων, και ως ενίσχυση αγροτικού εισοδήματος που δίνει ανάσα πολυλειτουργικότητας στα αγροτικά επαγγέλματα, και ως εναλλακτική λύση, όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην αντιμετώπιση «εκρηκτικών» καταστάσεων στον αγροτικό τομέα.
Εάν υποκλαπούν σταδιακά οι εναλλακτικές δυνατότητες ανάπτυξης στον αγροτικό τομέα (και μάλιστα με χρήματα που προορίζονται για τον αγροτικό κόσμο), τότε χωρίς εναλλακτική ασφαλιστική λύση στους πολλαπλούς κινδύνους του αγροτικού εισοδήματος, οι εκρήξεις στον αγροτικό κόσμο μπορεί να γίνουν ανεξέλεγκτες.
Ο Αγροτουρισμός είναι τουριστικές υπηρεσίες που προσφέρονται από αγρότες. Όλοι οι Έλληνες πολίτες μπορούν να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά σε οποιανδήποτε μορφή τουρισμού, όπως μεταξύ άλλων Οικοτουρισμό, Τουρισμό Υπαίθρου, Τουρισμό Φύσης, Ορεινό Τουρισμό κλπ.
Σήμερα οι μόνες Αγροτουριστικές Οργανώσεις είναι οι Αγροτουριστικοί Γυναικείοι Συνεταιρισμοί, που η Δευτεροβάθμια Ένωσή τους είναι αναγνωρισμένη από την ΠΑΣΕΓΕΣ.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: