Πώς θα προστατευτούν οι εκκλησίες

Σύσκεψη στο Τσεπέλοβο για τα ιερά κειμήλια

Ουσιαστικές και σημαντικές αποφάσεις για τη διάσωση του θρησκευτικού πλούτου των εκκλησιών και των μοναστηριών του νομού Ιωαννίνων, πήραν οι τοπικοί φορείς μετά και τα αλλεπάλληλα κρούσματα διαρρήξεων εκκλησιών. Το πρωί της Τρίτης πραγματοποιήθηκε στην έδρα του δήμου Τύμφης, στο Τσεπέλοβο, με πρωτοβουλία του δήμου, ευρεία σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο νομάρχης Ιωαννίνων Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο αστυνομικός διευθυντής Ιωαννίνων Θεοχάρης Αγόρης, ο δήμαρχος Τύμφης Γιώργος Σουκουβέλος, η Προϊσταμένη της 8ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Βαρβάρα Παπαδοπούλου, εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων, μέλη των τοπικών συμβουλίων, αλλά και των εκκλησιαστικών επιτροπών της περιοχής...

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε το μείζον πρόβλημα που απασχολεί τους φορείς της περιοχής για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ αναφορικά με τις έρευνες για τη σύλληψη των δραστών, πρόκειται για ένα ζήτημα που έχει να κάνει με την αστυνομία, η οποία επιχειρεί με κάθε τρόπο να βρεθεί στα ίχνη των ιερόσυλων. Μετά το τέλος της σύσκεψης αποφασίστηκε η συγκέντρωση των εικόνων και όλων των ιερών κειμηλίων στην κεντρική εκκλησία κάθε χωριού και στη θέση τους θα δημιουργηθούν και θα τοποθετηθούν αντίγραφα, αφού πρώτα όλα τα αντικείμενα καταγραφούν αναλυτικά και ψηφιοποιηθούν. Το κυριότερο ίσως χαρακτηριστικό της χθεσινής συνάντησης είχε να κάνει με την αποφασιστικότητα των φορέων να βοηθήσουν ώστε οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν, να γίνουν το συντομότερο δυνατόν, αν και από όλους τονίστηκε πως πρόκειται για μία δύσκολη διαδικασία που ωστόσο μπορεί να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Οι δηλώσεις
Ο νομάρχης Ιωαννίνων Αλέξανδρος Καχριμάνης εμφανίστηκε στις δηλώσεις του αισιόδοξος για την πορεία των ερευνών από την αστυνομία και στη συνέχεια δήλωσε τα εξής: «Εκτός από τα αντίγραφα των εικόνων και των κειμηλίων δε θα υπάρχει τίποτε άλλο στις εκκλησίες. Όλα θα συγκεντρώνονται στην κεντρική εκκλησία κάθε χωριού και θα φυλάσσονται με το μέγιστο βαθμό ασφάλειας. Η καταγραφή θα ξεκινήσει άμεσα και πιστεύω ότι θα έχουμε αποτελέσματα. Δεν χωρά ωχαδελφισμός ή μετατόπιση ευθυνών σε αυτό το θέμα».
Με τη σειρά του ο δήμαρχος Τύμφης Γιώργος Σουκουβέλος κατέθεσε παράλληλα με τις άλλες προτάσεις και μία σημαντική πρόταση ενόψει της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης. Χαρακτηριστικά ο κ. Σουκουβέλος είπε τα εξής: «Όπως φαίνεται, με την εφαρμογή του σχεδίου "Καλλικράτης" το Ζαγόρι θα είναι ένας ενιαίος Δήμος. Προτείνουμε τη δημιουργία ενός μουσείου, στο οποίο θα συγκεντρωθούν όλα αυτά τα κειμήλια από την περιοχή του Ζαγορίου, στο οποίο θα φυλάσσονται και θα είναι επισκέψιμα σε όλους, ώστε να αναδειχθεί ο μοναδικός αυτός θησαυρός».Η προϊσταμένη της 8ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Βαρβάρα Παπαδοπούλου χαρακτήρισε τη δουλειά που πρόκειται να γίνει ως πολύ σημαντική σημειώνοντας πως η υπηρεσία της με τους αρχαιολόγους θα βοηθήσει όπου χρειαστεί.«Αν καταγράψουμε αυτά τα κειμήλια, τότε κάνουμε ένα σημαντικό βήμα για την αποτίμηση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Είναι μία τρομακτική δουλειά σε μέγεθος, όμως θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας. Τα κειμήλια που έχουν κλαπεί είναι μεγάλης συναισθηματικής και ιστορικής αξίας», τόνισε μεταξύ άλλων.
Τέλος, ο αστυνομικός διευθυντής Ιωαννίνων Θεοχάρης Αγόρης δεν έκανε κανένα σχόλιο για την πορεία των εργασιών, τονίζοντας όμως πως υπάρχει στενή συνεργασία της αστυνομίας των Ιωαννίνων με εξειδικευμένες υπηρεσίες της αστυνομίας που ασχολούνται με το αντικείμενο.«Είμαι ικανοποιημένος από τη σύσκεψη, όπου άκουσα και έμαθα πολλά, που πιστεύω ότι θα μας βοηθήσουν ώστε να έχουμε σύντομα αποτελέσματα».

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: