Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Αλβανία.

29 άντρες από την 5η ΕΜΑΚ Ιωαννίνων και την 2η ΕΜΑΚ Θεσσαλονίκης εκεί.

Επέστρεψε η ανησυχία στην Αλβανία και στις περιοχές που πλημμύρισαν τις τελευταίες ημέρες μετά και τη σφοδρή βροχόπτωση και χαλαζόπτωση που σημειώθηκε χθες το πρωί.
Στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας και ειδικότερα στην επαρχία Σκόδρας από τις αρχές του έτους καταγράφονται έντονα πλημμυρικά φαινόμενα που έχουν οδηγήσει στην μετακίνηση χιλιάδων κατοίκων της περιοχής και σε σοβαρές υλικές ζημιές. Ομάδες διάσωσης, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις συνεχίζουν τις προσπάθειες εκκένωσης του πληθυσμού και διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους που έχουν απομακρυνθεί από τις πληγείσες περιοχές του νομού Σκόδρας...

Η επιτροπή πολιτικής προστασίας και υπουργοί της αλβανικής κυβέρνησης παρακολουθούν συνεχώς την κατάσταση στην περιοχή τις τελευταίες δέκα ημέρες. Από τις 3 Ιανουαρίου μέχρι σήμερα έχουν εγκαταλείψει τις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές 4.780 άνθρωποι. Περίπου 10.400 εκτάρια αγροτικής γης έχει καλυφθεί από τα νερά και 2.489 σπίτια έχουν πλημμυρίσει.
Σημαντική είναι η αποστολή ομάδων διάσωσης ή ειδών πρώτης ανάγκης από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Αυστρία και η Σλοβενία. Ομάδες διάσωσης έχουν καταφθάσει στην περιοχή και από την Ελλάδα.
Στην επαρχία Σκόδρας βρίσκονται από το πρωί του Σαββάτου 29 άνδρες από την 5η ΕΜΑΚ Ιωαννίνων και την 2η ΕΜΑΚ Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τον υποπυραγό της 2ης ΕΜΑΚ και επικεφαλής της ελληνικής αποστολής Κωνσταντίνο Τοκαλάκη, η βελτίωση του καιρού επιτρέπει την αποκατάσταση των ζημιών, με την κατάσταση να κρίνεται ελεγχόμενη. Η ελληνική αποστολή συνδράμει στις αντλήσεις υδάτων από δημόσια κτίρια, στη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας και στις μετακινήσεις ανθρώπων.

Όπως σημείωσε ο κ. Τοκαλάκης, παρά τη βελτίωση του καιρού, βρίσκονται σε αναμονή των καιρικών φαινομένων, καθώς δεν αποκλείεται να συνεχιστούν τα πλημμυρικά φαινόμενα. Σε καμία περίπτωση πάντως, υπογράμμισε, δεν τίθεται κίνδυνος για τις αποστολές και τους κατοίκους.
Να σημειωθεί πως δεν είναι η πρώτη φορά που η περιοχή συνδράμει με άνδρες και εξοπλισμό τη γειτονική χώρα σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Ανάλογες αποστολές έχουν γίνει σε περιπτώσεις πυρκαγιών, αλλά και στην κατάρρευση του κτιρίου στο Αργυρόκαστρο.

Ελευθερία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: