Δηλητηριασμένα δολώματα στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου

Δύο ζώα βρέθηκαν νεκρά από δηλητηριασμένα δολώματα στην είσοδο της «Βάλια Κάλντα» στην Περιφερειακή Ζώνη του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου. Στην ίδια περιοχή, στην τοποθεσία «Σαλατούρα Μηλιά», είχαν εντοπιστεί δηλητηριασμένα δολώματα και πριν από ένα εξάμηνο.
Αυτή τη φορά οι φύλακες του Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου ενημερώθηκαν από κυνηγούς οι οποίοι είχαν χάσει το κυνηγόσκυλό τους που είχε καταναλώσει φόλα.

Οι φύλακες περισυνέλεξαν τις φόλες και τα δηλητηριασμένα ζώα και ειδοποίησαν τη Διεύθυνση Δασών Γρεβενών, την Αστυνομία, τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Κρανιάς και την περιβαλλοντική οργάνωση «Καλλιστώ».

Η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων απαγορεύεται από το 1993. Παρ' όλα αυτά συνεχίζεται με μεγάλη ένταση σε πολλές περιοχές της χώρας, αποτελώντας έναν από τους βασικότερους κινδύνους για την άγρια ζωή, τα σκυλιά φύλαξης και τα κυνηγόσκυλα.

«Το φαινόμενο αυτό έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις και κάθε χρόνο εκατοντάδες ζώα πέφτουν θύματα αυτής της βάρβαρης πρακτικής. Ένα δηλητηριασμένο δόλωμα μπορεί να σκοτώσει πολλά περισσότερα ζώα από αυτά που στοχεύει, ενώ ακόμα περισσότερο η τοξική επίδρασή τους μεταφέρεται σε όλο το μήκος της τροφικής αλυσίδας, επιβαρύνοντας συνολικά τα οικοσυστήματα και επιφυλάσσοντας σημαντικούς κινδύνους για τον άνθρωπο» αναφέρει ο επιστημονικός υπεύθυνος της «Καλλιστώς» δρ Γιώργος Μερτζάνης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου κ. Στ. Βέργος επισημαίνει ότι στην παρούσα οικονομική κρίση είναι επιτακτική ανάγκη να εξασφαλιστούν προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών σε συνδυασμό με την προστασία του μοναδικού φυσικού πλούτου της χώρας. Και προσθέτει: «Είναι υποχρέωση όλων μας η περιοχή του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου να συνεχίσει και στο μέλλον να αποτελεί καταφύγιο σπάνιων ειδών χλωρίδας και πανίδας. Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Βίκου - Αώου και Πίνδου θεωρεί αναγκαία τη συνεργασία όλων ώστε να περιοριστούν και να αποφευχθούν τέτοιες λανθασμένες και ακραίες πρακτικές που απειλούν όχι μόνο τα ζώα αλλά και τον άνθρωπο».
http://www.tovima.gr/society/article/?aid=496950