Αντ. Μπέζας: Η Κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει υπόψη τις τεκμηριωμένες απόψεις των θεσπρωτικών φορέων για το ΤΕΙ και το Λιμάνι


Ο Βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Αντώνης Μπέζας, μετά το πέρας της σημερινής σύσκεψης που συγκάλεσε ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Είχαμε μια πολύ χρήσιμη και εποικοδομητική συνάντηση. Υπήρξε ανταλλαγή απόψεων, που σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν διαφορετικές και ακούσαμε τις γνώμες άμεσα εμπλεκόμενων και πιο εξειδικευμένων ανθρώπων, όπως της Διοίκησης του ΤΕΙ Ηπείρου και του Συλλόγου των εργαζομένων στον ΟΛΗΓ.

Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η νέα εθνική λιμενική στρατηγική, όπως αποτυπώνεται στο σχετικό σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, σε συνάρτηση με τις προβλέψεις για το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας και το σχέδιο «Αθηνά» που παρουσίασε πριν από λίγες ημέρες το Υπουργείο Παιδείας, σε ότι αφορά στα Τμήματα του ΤΕΙ Ηπείρου στην Ηγουμενίτσα.
Είναι σαφές ότι στη σημερινή σύσκεψη, δεν ελήφθη καμία απόφαση. Δεν ήταν εξάλλου αυτός ο σκοπός της. Τις αποφάσεις τις λαμβάνει η Κυβέρνηση, η οποία φέρει και την ευθύνη των επιλογών της και επίσης, κάθε εκπρόσωπος φορέα δεσμεύεται προφανώς από τις θέσεις των συλλογικών οργάνων του φορέα.
Προσωπικά, είμαι σύμφωνος με τη βασική φιλοσοφία και των δύο παρεμβάσεων της Κυβέρνησης, δηλαδή, με τη νέα εθνική λιμενική στρατηγική γιατί θα οδηγήσει στο να μετατραπούν τα λιμάνια μας σε «οχήματα ανάπτυξης» για την εθνική και τις τοπικές οικονομίες, δημιουργώντας ταυτόχρονα νέες θέσεις εργασίας, καθώς και με το σχέδιο «Αθηνά» γιατί θα αναβαθμίσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση και θα ενισχύσει την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο.
Υπάρχουν όμως ορισμένα τοπικού ενδιαφέροντος ζητήματα, όπως η κατάργηση του Τμήματος Ιχθυοκομίας- Αλιείας στην Ηγουμενίτσα, η βιωσιμότητα του προτεινόμενου νέου Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων, Οργανισμών και Συστημάτων, η έδρα της μητρικής εταιρείας στο Δίκτυο Λιμένων Δυτικής Ελλάδος, ο επανακαθορισμός της χερσαίας ζώνης του ΟΛΗΓ κλπ, στα οποία η Κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει υπόψη τις τεκμηριωμένες απόψεις των θεσπρωτικών φορέων και σ’ αυτή την κατεύθυνση και εγώ θα κινηθώ.
Τέλος, θα ζητήσω από τους συναδέλφους άλλων νομών να μην κάνουν δηλώσεις για θεσπρωτικά ζητήματα, όπως ατυχώς έγινε για την κατάργηση του Τμήματος Ιχθυοκομίας – Αλιείας στην Ηγουμενίτσα, γιατί δε δικαιούνται να το κάνουν και γιατί δε γνωρίζουν όλες τις πτυχές και τις παραμέτρους αυτών των ζητημάτων».



Δεν υπάρχουν σχόλια: