Δήμος Ηγουμενίτσας: Κεντρικό αίτημα, ο Δήμος να αποτελέσει το φορέα σχεδιασμού και διαχείρισης της χερσαίας ζώνης

Ευρεία σύσκεψη με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις για το Παράρτημα του ΤΕΙ Ηπείρου στην Ηγουμενίτσα, αλλά και το λιμάνι της πόλης, έλαβε χώρα το απόγευμα της Δευτέρας στο γραφείο του Δημάρχου κ. Κάτσινου.
Η παρουσίαση του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ» από την κυβέρνηση και των όσων προβλέπει για το μέλλον του Παραρτήματος της Θεσπρωτικής πρωτεύουσας και παράλληλα το πλαίσιο λιμενικής στρατηγικής της χώρας που επηρεάζει το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, απασχόλησαν τη σύσκεψη, που ως στόχο της είχε τη δημιουργία μιας κοινής γραμμής πλεύσης μεταξύ των τοπικών παραγόντων και φορέων.

Στη σύσκεψη, εκτός του Δημάρχου Ηγουμενίτσας, παρέστησαν ο Βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Μπέζας, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Πιτούλης, ο Δήμαρχος Φιλιατών κ. Παπάς, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Ηγουμενίτσας κ. Μαρτίνης, ο Αντιδήμαρχος Φιλιατών κ. Σωτηρίου, ο Αντιδήμαρχος Σουλίου κ. Κωσταράς, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας κ. Σαμίου, ο επικεφαλής της Αντιπολίτευσης στο Δήμο Ηγ/τσας κ. Γιόγιακας, ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Ηπείρου κ. Γλαβάς και οι Προϊστάμενοι των Τμημάτων του Παραρτήματος της Ηγουμενίτσας, εκπρόσωποι του ΟΛΗΓ και των εργαζομένων αυτού και εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας.
Αναφορικά με το ΤΕΙ, κυριάρχησε η εκφρασμένη προ πολλού άποψη για τη μη κατάργηση του Τμήματος Ιχθυοκομίας, το οποίο με το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» συγχωνεύεται με το αντίστοιχο Τμήμα του Μεσολογγίου, με έδρα το τελευταίο. Άλλωστε η Ηγουμενίτσα πληρεί όλες τις προϋποθέσεις για τη βιώσιμη παραμονή και λειτουργία του Τμήματος (πιστοποίηση, προγράμματα σπουδών, διασύνδεση με την αγορά εργασίας κλπ).
Για το Τμήμα των Εφαρμοσμένων Ξένων Γλωσσών, κοινή ήταν η άποψη για μη αλλαγή χαρακτήρα και κατεύθυνσης, αφού η συνένωσή του με το Τμήμα Τουριστικών Επαγγελμάτων και η μετονομασία του σε Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, Οργανισμών και Συστημάτων, το υποβαθμίζει σημαντικά.
Σχετικά με το δεύτερο σημαντικό κομμάτι της χθεσινής σύσκεψης, που αφορούσε το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας επανέλαβε ότι κεντρικό αίτημα είναι ο Δήμος να αποτελέσει το φορέα σχεδιασμού και διαχείρισης της χερσαίας ζώνης, επικεντρώνοντας στην απόφαση και του Δημοτικού Συμβουλίου, για την παραχώρηση της υφιστάμενης χερσαίας ζώνης της Ηγουμενίτσας, καθώς και αυτή των Συβότων και της Πλαταριάς.
«Για την πατρίδα μας το θαλάσσιο μέτωπο μπορεί να φέρει εισόδημα και δεν πρέπει να εξακολουθήσουν τα τρέφονται τα λιμάνια από την εκμετάλλευση εκτεταμένων τοπικών υποδομών των πόλεων, όπως είναι ο χερσαίος χώρος, που καμία σχέση δεν έχει με τη λειτουργία των λιμανιών», τόνισε ο κ. Κάτσινος.
Την αντίθεσή τους στη σύσταση δικτύου Λιμένων Δυτικής Ελλάδος, το οποίο συγχωνεύει την Ηγουμενίτσα με Κέρκυρα και Πάτρα με έδρα την τελευταία, εξέφρασαν επίσης οι τοπικοί φορείς.
Το διεκδικητικό πλαίσιο αναμένεται να επικεντρωθεί είτε στην αυτονομία του λιμένα της Ηγουμενίτσας, ή στη διεκδίκηση της έδρας του λιμενικού δικτύου που θα προκύψει ή σε μια πιθανή συνένωση μόνο με το λιμάνι της Κέρκυρας, που γίνεται πιο εύκολα αποδεκτή, εν συγκρίσει με όσα προβλέπει το πλαίσιο λιμενικής στρατηγικής που παρουσίασε πρόσφατα η κυβέρνηση.
Όσα συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της σύσκεψης θα τεθούν σύντομα στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου, για ανάλογες αποφάσεις και ανάληψη των απαραίτητων πρωτοβουλιών.
Από το Γραφείο Τύπου
του Δήμου Ηγουμενίτσας


Δεν υπάρχουν σχόλια: