Καθοριστικό το 2013 για τον Τουρισμό της Ηπείρου

Στόχος Περιφέρειας και φορέων οι ξένοι επισκέπτες
Ως έτος ορόσημο για την πορεία του Τουρισμού στην Ήπειρο μπορεί να χαρακτηριστεί το 2013.
Η καθίζηση που υπάρχει στον εσωτερικό τουρισμό, λόγω της οικονομικής κρίσης, επιβάλλει την εξωστρέφεια και την αύξηση των ξένων επισκεπτών στην περιοχή μας, κάτι που κατά γενική ομολογία θα επιτευχθεί μόνο μέσα από την κοινή συνεργασία και την προσπάθεια όλων των φορέων, τόσο της Περιφέρειας και των Δήμων, όσο και ιδιωτών.
Το θέμα της εξωστρέφειας του Τουρισμού μας συζητήθηκε και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Η¬πείρου, ενώ θετικό κρίνεται το στοιχείο, που έγινε γνωστό χθες, ότι οι ξενοδόχοι της χώρας εκφράζουν την αισιοδοξία τους για την τουριστική κίνηση το 2013, με βασικό άξονα την αύξηση της επισκεψιμότητας από το εξωτερικό. Αρκεί μόνο να σημειωθεί, ότι για το 2013 έχει ήδη εξασφαλιστεί η στάση 28 κρουαζιερόπλοιων σε λιμάνια της Ηπείρου, τα οποία θα μεταφέρουν περί τους 20.000 τουρίστες και 7.000 εργαζόμενους!

Το πλαίσιο…
Στο Περιφερειακό Συμβούλιο, μεταξύ άλλων, συζητήθηκε και εγκρίθηκε το γενικό πλαίσιο του προγράμματος τουριστικής προβολής της Περιφέρειας Ηπείρου το 2013. Το βασικό συμπέρασμα που προέκυψε είναι ότι από την Περιφέρεια βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πολυεπίπεδο πρόγραμμα δράσης, το οποίο πρέπει να αξιοποιηθεί από τον επιχειρηματικό κόσμο, προκειμένου να αυξηθεί η επισκεψιμότητα και να τονωθεί η απασχόληση στην Ήπειρο.
«Ο τουρισμός στην Ήπειρο δεν είναι αυτοσκοπός, πλην των παραθαλάσσιων προορισμών. Για τις υπόλοιπες περιοχές σημαντικό στήριγμα μπορεί να αποτελέσει ο κοινωνικός τουρισμός» είπε, μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης.

Εξωστρέφεια…
Το σύνθημα της εξωστρέφειας έδωσε στην ομιλία του ο αρμόδιος για τουριστικά θέματα της Ηπείρου Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου. «Σκοπός πλέον της Περιφερειακής Αρχής είναι να αντιμετωπιστεί η κατάσταση αυτή με την εξωστρέφεια των δράσεων της τουριστικής προβολής για προσέλκυση τουριστών από ξένες χώρες» είπε, μεταξύ άλλων.
Διεμήνυσε δε, ότι «η Περιφέρεια δίνει το βήμα και τα εργαλεία. Οι επιχειρηματίες του τουρισμού είναι αυτοί που με τις ενέργειες και τις συμφωνίες τους θα φέρουν τον κόσμο στην περιοχή».
Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς υπογράμμισε ότι σε εκείνο που πρέπει όλοι να συμφωνήσουν είναι η εξωστρέφεια που πρέπει να έχει το τουριστικό προϊόν της Ηπείρου, το οποίο όπως είπε «κάποια στιγμή θα πρέπει να ομογενοποιηθεί σε ένα, με όλα τα διαφορετικά χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής».

Ο απολογισμός…
Να σημειωθεί, ότι μέσα στο 2012, μεταξύ άλλων, το Υπουργείο Τουρισμού, το Υπουργείο Πολιτισμού, το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» και η Περιφέρεια Ηπείρου συμφώνησαν για τη δημιουργία πολιτιστικών διαδρομών στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου, υπήρξε συνεργασία με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος για την καθιέρωση Ελληνικού Ηπειρώτικου Πρωινού, η Λέσχη Γαστρονόμων Ηπείρου και ο Σύλλογος Γευσιγνωστών Πρέβεζας συνεργάστηκαν για τη συνδιοργάνωση Παγκόσμιου Συνεδρίου Γαστρονομίας σε Ιωάννινα και Πρέβεζα κ.α.
Ακόμη, να σημειωθεί ότι στον τομέα των αεροπορικών ζεύξεων, επιτεύχθηκε η σύνδεση του Αεροδρομίου Ακτίου με εταιρείες χαμηλού κόστους από την Ιταλία και κάτι ανάλογο αναμένεται φέτος με τη Γερμανία.
Για την ανάπτυξη του τομέα της κρουαζιέρας, με προσπάθειες της Περιφέρειας συστάθηκε Συμβούλιο Ανάπτυξης της. Το 2012 πραγματοποιήθηκαν 6 στάσεις κρουαζιέρας στην Πάργα, 3 στην Ηγουμενίτσα και 11 στην Πρέβεζα.
http://www.proinoslogos.gr/component/content/article/13/16726

Δεν υπάρχουν σχόλια: