Όλες οι εκδηλώσεις για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων

Οι εορταστικές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, ξεκινούν σήμερα με την έκθεση ζωγραφικής με θέμα «Οι ζωγράφοι των Βαλκανικών Πολέμων 1912-13», καθώς και την έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Η απελευθέρωση της Ηπείρου 1912-13» που διοργανώνει η VIIIη Μεραρχία Πεζικού από 15 μέχρι 25 Φεβρουαρίου, στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Ιωαννίνων.

Το κοινό θα μπορεί να τις επισκέπτεται ελεύθερα από τις 9 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως τις 8.30 το βράδυ.
Τα έργα που παρουσιάζονται στις εκθέσεις προέρχονται από τη συλλογή του Γ’ Σώματος Στρατού, το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, το Στρατιωτικό Μουσείο του Α’ Βαλκανικού Πολέμου «Χάνι Εμίν Αγά» (Ιωάννινα), το Στρατιωτικό Μουσείο Λαχανά (Σέρρες), τη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης –Ιωαννίνων, τη συλλογή πινάκων Β. Νικόλτσιου, το διαγωνισμό των μαθητών της Σχολής Καλών Τεχνών και ιδιωτικές συλλογές (έκθεση φωτογραφίας).
Εκδηλώσεις
Σε εξέλιξη βρίσκονται κι άλλες εκθέσεις ενώ έχουν αναγγελθεί και εκδηλώσεις.
- Έκθεση φωτογραφίας από το αρχείο του Π. Πουλίδη, διοργανώνει στα Παλιά Σφαγεία ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Ιωαννίνων της ΕΡΑ σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Μουσείου - Αρχείου της ΕΡΤ και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών. Παράλληλα, ξεκίνησαν και θα συνεχιστούν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, όλες τις εργάσιμες ημέρες, προβολές ταινιών τεκμηρίωσης υψηλού εκπαιδευτικού επιπέδου για τα σχολεία όλης της Ηπείρου.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 28 Φεβρουαρίου και θα λειτουργεί καθημερινά από 11 το πρωί έως 1 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ.
- Η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών διοργανώνει έκθεση φωτογραφίας Γιάννη Μπράτη με τίτλο «Από τον επίσημο εορτασμό της 21ης Φεβρουαρίου (1975-2012), με τον φακό του Γιάννη Μπράτη» στην αίθουσα του Λαογραφικού Μουσείου της ΕΗΜ «Κώστας Φρόντζος» (Μιχ. Αγγέλου 42).
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 25 Φεβρουαρίου και οι ώρες λειτουργίας είναι: Δευτέρα έως Παρασκευή 9 το πρωί με 2 το μεσημέρι, ενώ Δευτέρα και Τετάρτη η έκθεση θα λειτουργεί και από τις 5 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ.
- Στις 18 Φεβρουαρίου, ημέρα Δευτέρα και ώρα 8 μ.μ., στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, η Ιερά Μητρόπολις Ιωαννίνων, ο Ιερός Ναός Αγίας Μαρίνης, το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών και το Μουσικό Σχολείο Ιωαννίνων διοργανώνουν εκδήλωση μας με θέμα: Παλιά Γιαννιώτικα Τραγούδια. Συμμετέχει η Χορωδία Γιαννιωτισσών Κυριών Αγ. Μαρίνης. Διευθύνει η Γεωργία Καρβούνη. Συνοδεύουν μαθητές του Μουσικού Σχολείου Ιωαννίνων. Προλογίζει η Μαίρη Μ. Κωστή.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας» του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
- Το Ίδρυμα Βορειοηπειρωτικών Ερευνών οργανώνει εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης των Ιωαννίνων και της Ηπείρου ως και για την Αυτονομία της Βορείου Ηπείρου (17-2-1914). Η εκδήλωση θα γίνει τη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου στις 18.30 στα γραφεία του ιδρύματος (Κουγκίου 1α, 6ος όροφος). Θα μιλήσει ο πρόεδρος του ιδρύματος Ξενοφών Κουντούρης με θέμα «Ηπειρωτική εποποϊία 1908 - 1916». Θα ακολουθήσει το κόψιμο της πίτας για το 2013.
- Τη Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου στις 18.00 το σωματείο Πνευματικός Φάρος Ιωαννίνων οργανώνει ομιλία στην αίθουσά του (Ι. Καβάσιλα 6- πλησίον ΙΚΑ) με ομιλήτρια τη φιλόλογο και συγγραφέα Μαίρη Κωστή. Θέμα της ομιλίας: Η γυναίκα στον αγώνα για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων.
- Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου πεσόντων του ελληνικού στρατού και εθελοντών μαχητών από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, θα γίνουν από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μανωλιάσσας.
Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου θα γίνουν την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου στις 12 το μεσημέρι στην θέση «Εικόνισμα» της τοπικής Κοινότητας Μανωλιάσσας.

Φωτο: Η Θάλια Φλωρά- Καραβία ζωγραφίζει στο μέτωπο (1912)
Επιμέλεια ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: