Έκτακτη σύσκεψη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στο ΧΥΤΑ Καρβουναρίου

Την ανάγκη να προχωρήσουν άμεσα στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που προέκυψαν στη λειτουργία των ΧΥΤΑ στην Θεσπρωτία και στα Ιωάννινα επεσήμανε προς τους εμπλεκόμενους φορείς ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας Ηλίας Θεοδωρίδης στην έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε στην αίθουσα συσκέψεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στα Ιωάννινα.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη, της Αντιπεριφερειάρχη Τατιάνας Καλογιάννη, του Δημάρχου Πάργας και προέδρου του ΦΟΔΣΑ Αθανάσιου Λιόλιου, της Δημάρχου Σουλίου Σταυρούλας Μπραΐμη, του Αντιδημάρχου Ιωαννίνων και προέδρου του ΦΟΔΣΑ 1ης διαχειριστικής ενότητας Θωμά Μπέγκα και υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας Ηπείρου και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης συζητήθηκαν τα προβλήματα που προέκυψαν στη λειτουργία του ΧΥΤΑ στο Καρβουνάρι Θεσπρωτίας αλλά και σε αυτόν στο Ελληνικό Ιωαννίνων καθώς και οι τρόποι αντιμετώπισής τους προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος σοβαρότερων περιβαλλοντικών ζητημάτων.
«Σήμερα λόγω της ανεπάρκειας των μελετών σε σχέση με τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή καλούμαστε να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε τις παρεμβάσεις που θα γίνουν άμεσα ώστε να αποσυμφορηθεί σε πρώτη φάση ο ΧΥΤΑ στο Καρβουνάρι που εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων κινδυνεύει να υπερχειλίσει και στη συνέχεια ο ΧΥΤΑ στο Ελληνικό που το πρόβλημά του είναι σε μικρότερη έκταση» ανέφερε στην τοποθέτησή του ο Γενικός Γραμματέας Ηλίας Θεοδωρίδης αιτιολογώντας τη σύγκληση της συγκεκριμένης σύσκεψης. Στη συνέχεια το λόγω πήρε ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης ο οποίος μεταξύ άλλων υποστήριξε πως οι υπηρεσίες της Περιφέρειας με επικεφαλής την αρμόδια αντιπεριφερειάρχη Τατιάνα Καλογιάννη παρακολουθούν το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. «Διαπιστώνουμε, είπε, πως οι μελέτες που είχαν γίνει σε πανελλαδικό επίπεδο για την κατασκευή των ΧΥΤΑ δεν είχαν λάβει υπόψη τους τις κλιματικές συνθήκες της κάθε περιοχής με αποτέλεσμα σήμερα να αντιμετωπίζουμε προβλήματα σαν και αυτό στο Καρβουνάρι. Από την πλευρά μας, ως Περιφέρεια προετοιμάζουμε την επέκταση των βιολογικών σε τριτοβάθμιους. Πρέπει όμως να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε άμεσα τον κίνδυνο υπερχείλισης στο Καρβουνάρι και να αποσυμφορήσουμε και τον ΧΥΤΑ στο Ελληνικό».
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Πάργας και πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ 2ης διαχειριστικής ενότητας Αθανάσιος Λιόλιος αφού περιέγραψε την κατάσταση που παρουσιάζει σήμερα ο ΧΥΤΑ τόνισε πως αντιμετωπίζει το πρόβλημα με βυτία που μεταφέρουν τα λύματα σε βιολογικούς.Αντίστοιχα ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων και πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ 1ης διαχειριστικής ενότητας Θωμάς Μπέγκας τόνισε πως η χρήση των βυτιοφόρων δεν επιλύει το πρόβλημα καθώς με την κατάσταση που επικρατεί στους ΧΥΤΑ από τη συγκέντρωση νερών δυσχεραίνει τις εργασίες διάθεσης των απορριμμάτων.
Ακολούθησε διεξοδική συζήτηση και αποφασίστηκε ως προσωρινό μέτρο να συνεχιστεί η αποσυμφόρηση και των δύο ΧΥΤΑ (Καρβουναρίου – Ελληνικού) με την ενίσχυση των δρομολογίων των βυτιοφόρων προκειμένου να μεταφέρουν μεγαλύτερες ποσότητες λυμάτων. Ταυτόχρονα οι εμπλεκόμενοι φορείς θα πρέπει να μεριμνήσουν άμεσα για την κατάθεση των απαιτούμενων μελετών για επανορθωτικά – διορθωτικά μέτρα και τη λήψη των απαιτούμενων εγκρίσεων και αδειοδοτήσεων από τις καθ’ ύλην αρμόδιες Υπηρεσίες. Παράλληλα αναμένονται και συγκεκριμένες προτάσεις για να σχεδιαστεί και εφαρμοστεί η οριστική λύση του προβλήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: