Λιγότερα τμήματα, καλύτερη οργάνωση στο ΤΕΙ Ηπείρου

Η φαινομενική συρρίκνωση των Τμημάτων του ΤΕΙ Ηπείρου από το σχέδιο Αθηνά, δυναμώνει ουσιαστικά το Ίδρυμα σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, μετά την ανακοίνωση της πρότασης του υπουργείου.
Τα δύο «μείον» της πρότασης αυτής είναι ότι το ΤΕΙ Ηπείρου χάνει το Τμήμα Ιχθυοκομείας και Αλιείας που απορροφάται από το Τμήμα Υδατοκαλλιεργειών στο Μεσολόγγι, καθώς επίσης ότι η Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας θα έχει τμήματα σε δύο πόλεις, την Ηγουμενίτσα και την Πρέβεζα.

Πιο συγκεκριμένα το νέο σχέδιο προβλέπει τη Σχολή Τεχνολογίας – Γεωπονίας στην Άρτα, τη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας που προαναφέρθηκε, τη Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας με έδρα τα Γιάννινα, όπως και σήμερα και την Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών με έδρα την Άρτα που δημιουργείται από το Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής και το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής. Το σχέδιο προβλέπει συνολικά τη μείωση των τμημάτων του ΤΕΙ από 17 σε 9 ωστόσο σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιδρύματος Ευρυπίδη Γλαβά τα τρία από τα τμήματα που είναι υπό κατάργηση υπήρχαν μόνο σε ΦΕΚ και δεν είχαν σπουδαστές, ενώ το ένα, το Κέντρο Ξένων Γλωσσών και Φυσικής Αγωγής λειτουργούσε υποστηρικτικά προς τα άλλα τμήματα.
Η γενική εκτίμηση είναι ότι το ΤΕΙ Ηπείρου δεν έχει αποδυναμωθεί αλλά αντιθέτως δυναμώνεται καθώς οι σχολές που προβλέπονται είναι πιο οργανωμένες με περισσότερους καθηγητές και διευρυμένα αντικείμενα. «Νομίζω ότι αυτή η συγχώνευση δίνει μία νέα δυναμική στο ΤΕΙ Ηπείρου με δυνατότητες καλύτερης εκπαίδευσης, έρευνας και αλληλεπίδρασης με την τοπική κοινωνία», σημείωσε ο κ. Γλαβάς. Θετικά αποτίμησε το σχέδιο Αθηνά για το ΤΕΙ Ηπείρου και ο κ. Αλμπάνης, σημειώνοντας πως βγαίνει «δυναμωμένο» και γενικότερα υπάρχει ένας εξορθολογισμός.
Χωροταξικός σχεδιασμός
Το δεύτερο ζήτημα πέρα από την οργάνωση και το αντικείμενο των τμημάτων που απασχολεί το ΤΕΙ Ηπείρου είναι η γεωγραφική διασπορά σε ολόκληρη την Ήπειρο. Αυτό έχει και θετικά και αρνητικά, αναλόγως με την σκοπιά που το βλέπει κανείς. Οι τοπικές κοινωνίες επιζητούν την λειτουργία τμημάτων σε διάφορες πόλεις, καθώς οι σπουδαστές αποτελούν ένα σημαντικό στοιχείο τόνωσης της τοπικής οικονομίας, ενώ από την άλλη πλευρά με ακαδημαϊκούς όρους η συγκέντρωση σε μία πόλη και αν είναι δυνατόν σε μία περιοχή, είναι καλύτερο. Ωστόσο το σχέδιο Αθηνά που αφήνει τα τμήματα και στους τέσσερις νομούς της Ηπείρου «ισορροπεί» την κατάσταση, όπως παραδέχθηκε και ο κ. Γλαβάς.
ΓΕΩΡΓΙΑ ΧΑΛΑΤΣΗ από την Ελευθερία



Δεν υπάρχουν σχόλια: