Ένα ταξίδι στο γευστικό χάρτη της Ηπείρου

Ένα ταξίδι στο γευστικό χάρτη της Ηπείρου παρουσιάστηκε πριν λίγες ημέρες στην Αίγλη του Ζαππείου, με το εστιατόριο της Αίγλης να συνεχίζει το γαστριμαργικό του αφιέρωμα «Όλη η Ελλάδα στο πιάτο!».
Για μία εβδομάδα, από τις 5 έως τις 12 Φεβρουαρίου, ο σεφ Κίμωνας Ζάρρας και ο σεφ του εστιατορίου Μάκης Κοντοκώστας παρουσίασαν σε συνεργασία με παραγωγούς της «Άπειρος Γαία» ένα μενού που συνδύασε μερικά από τα καλύτερα προϊόντα της Ηπείρου.

Σαλάτα με καπνιστό χέλι Γείτονας, αντίδια ραντισμένα με παλαιωμένο ξίδι Βαϊμάκη και πουρέ σελινόριζας, ζυμαρόπιτα με τυρί φέτα Πορίκη, μπατσαριά (γυμνή χορτόπιτα της Artizima), ελιξίρια Βαϊμάκη σε τριμμένο πάγο, κοτόπουλο ελεύθερης βοσκής Ηπείρου γεμιστό με μανιτάρια τρούφα και τραχανά Σπανέλλη και κατσικίσιο τυρί, πλατό τυριών με βότανα Αφών Παππά, μιλφέιγ με mousse γιαουρτιού Παππά και sauce γλυκό σταφύλι του Γ.Η.Σ. (Γυναικείος Ηπειρώτικος Συνεταιρισμός) με ελιξίριο Βαϊμάκη ‘isis’ ξίδι, νέκταρ μικρών φρούτων και εκχύλισμα από διαφορετικά είδη πιπεριού και κάρδαμο, σε ένα πάντρεμα της παραδοσιακής κουζίνας με σύγχρονες ιδέες και προϊόντα.
Τα πιάτα τα γεύτηκαν και τα απόλαυσαν πολλοί γνωστοί δημοσιογράφοι της γαστρονομίας, ενώ την παρουσίαση της κουζίνας και των παραγωγών έκανε η food editor Ελένη Ψυχούλη.
Η « Άπειρος Γαία» είναι μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρία που έχει σκοπό την προβολή και προώθηση των παραγωγών της Ηπείρου. Αποτελείται από μικρομεσαίους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων και προϊόντων πρώτης μεταποίησης, οικογενειακής μορφής , με τόπο παραγωγής την Ήπειρο και με μεθόδους παραγωγής που άπτονται της Ηπειρωτικής παράδοσης.
Στους στόχους της είναι η προβολή των παραγωγών της Ηπείρου, η προβολή των προϊόντων μέσα από την φύση της Ηπείρου και της γεωγραφικής θέσης της με ότι υποδηλώνει αυτό, η προώθηση παραγωγών με gourmet προϊόντα, η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.
Οι στόχοι της πραγματοποιούνται μέσα από διάφορες δράσεις όπως η συμμετοχή σε εκθέσεις, η διοργάνωση εκδηλώσεων (events) σε συνεργασία με άλλους φορείς ή ομάδες, η δημιουργία ειδικού σήματος που θα φέρουν τα προϊόντα που θα δηλώνουν την ηπειρωτική προέλευση, προβολή στα μέσα ενημέρωσης, προβολή σε τουριστικούς οδηγούς, δημιουργία και προώθηση καλαθιού ηπειρωτικών προϊόντων, δημιουργία στάντ ηπειρώτικων προϊόντων.
ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΤΖΕΛΕΤΑΣ από την Ελευθερία


Δεν υπάρχουν σχόλια: