Αντώνης Μπέζας: Σήμερα δεν εφαρμόζεται το ίδιο μείγμα οικονομικής πολιτικής με το 2011

Στην ομιλία του στη Βουλή για τον Απολογισμό – Ισολογισμό του έτους 2011, ο Βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Αντώνης Μπέζας αναφέρθηκε στους στόχους που είχαν τεθεί στον Προϋπολογισμό το 2011, λέγοντας ότι ήταν μη ρεαλιστικοί και ότι όλες οι προβλέψεις έπεσαν έξω, με σημαντικότατες αποκλίσεις. Τόνισε επίσης ότι εκείνη την περίοδο ελήφθησαν πρωτοφανή σε ένταση και μέγεθος δημοσιονομικά μέτρα τα οποία δεν έφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, ενώ σήμερα εφαρμόζεται ένα διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής.

Συγκεκριμένα, στην ομιλία του ο κ. Μπέζας, μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Η τότε κυβέρνηση δεν πήρε απλά τολμηρά μέτρα για την μείωση του ελλείμματος όπως ισχυριζόταν. Πήρε πρωτοφανή σε ένταση και σε μέγεθος μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής (τα περισσότερα από αυτά δεν είχαν καν προβλεφθεί στον Προϋπολογισμό), τα οποία όμως μείωσαν περισσότερο το ΑΕΠ παρά το έλλειμμα.
Και επιπλέον, αυτή η σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή, ήταν εντελώς αναποτελεσματική. Ελήφθησαν μέτρα 16,7 δις ευρώ (7,7% του ΑΕΠ), προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα κατά 4 δις ευρώ (1,3% του ΑΕΠ). Η αποτελεσματικότητα δηλαδή των μέτρων ήταν μικρότερη από 25%. Πρωτοφανές χαμηλό ποσοστό!!!
Η κριτική επομένως που άσκησε τότε η Νέα Δημοκρατία, ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, δεν είχε ψηφοθηρική σκοπιμότητα. Αποδείχτηκε ορθή, και δικαιώθηκε στην πράξη.
Αναγνωρίζουμε βέβαια ότι η κατάσταση σήμερα εξακολουθεί να είναι δύσκολη για χιλιάδες συμπολίτες μας. Σήμερα όμως, δεν εφαρμόζεται το ίδιο μείγμα οικονομικής πολιτικής. Η απειλή εξόδου της χώρας από το ευρώ έχει εντελώς εξαλειφθεί. Επιπλέον, και δεν χρειαζόταν η αναγνώριση του λάθους για τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές από το ΔΝΤ, η συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής - μετά την διετή παράταση που πήραμε - γίνεται με πιο ήπιο τρόπο. Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα προσαρμογής περιλαμβάνει επίσης για πρώτη φορά τη ρήτρα θετικής απόκλισης, όταν υπερβαίνουμε τους στόχους. Τέλος, τα χρήματα που θα εισρεύσουν στην πραγματική οικονομία το 2013, θα είναι πολύ περισσότερα από τα χρήματα που θα βγουν από την αγορά λόγω της νέας λιτότητας».

«Σε μια πρόσφατη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με εκπροσώπους εθνικών Κοινοβουλίων που έγινε στις Βρυξέλλες, μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, ότι από όλες τις πτέρυγες, τονίστηκε η ανάγκη για ενίσχυση της λογοδοσίας, όπως επίσης και η ανάγκη για δημοκρατική διαχείριση της οικονομικής διακυβέρνησης.
Το ζήτημα αυτό, που αποτελεί κορυφαία πρόκληση αλλά και ευθύνη για όλα τα Κοινοβούλια, είναι ιδιαίτερα επίκαιρο σήμερα. Και είναι ιδιαίτερα επίκαιρο, γιατί δεν μπορεί λόγω της κρίσης, η εκτελεστική εξουσία να αποστερεί από τα Κοινοβούλια το βασικό προνόμιό τους, το δικαίωμα δηλαδή να εγκρίνουν και να ελέγχουν έναν προϋπολογισμό και με τον τρόπο αυτό να ασκούν αποτελεσματικό έλεγχο στις δημοσιονομικές πολιτικές.
Αν θέλουμε λοιπόν να ασκούμε με αποτελεσματικότητα τα δικαιώματα μας, πρέπει, τροποποιώντας ακόμη και τον Κανονισμό της Βουλής, να αξιοποιήσουμε σημαντικά εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας, όπως το Ελεγκτικό Συνέδριο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: