Πρώτη η Ελλάδα σε πιστοποιήσεις «Ecoport»

«Πράσινο» θέλει να γίνει και το λιμάνι της Ηγουμενίτσας

Η πρώτη σε πιστοποιήσεις «Ecoport» λιμενική βιομηχανία της Ευρώπης καθίσταται η Ελλάδα, μετά την πιστοποίηση τριών ακόμη λιμανιών σύμφωνα με τα περιβαλλοντικά πρότυπα, ως «πράσινα λιμάνια».

Πρόκειται για τα λιμάνια Βόλου, Κέρκυρας και Καβάλας για τα οποία η ESPO (Ένωση Λιμένων Ευρώπης) απένειμε στις διοικήσεις των λιμανιών τα σχετικά πιστοποιητικά.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ) Γιώργος Ανωμερίτης, αφού συνεχάρη τις διοικήσεις των αναγνωρισθέντων ως «πράσινων λιμανιών», δήλωσε ότι «βασική αξία της ευρωπαϊκής λιμενικής βιομηχανίας είναι μαζί με την ανταγωνιστικότητα και τη διαφάνεια, ο σεβασμός και η προστασία του περιβάλλοντος, ιδιαίτερα του θαλάσσιου περιβάλλοντος, το οποίο υφίσταται πλείστες επιπτώσεις από τη χερσαία και μεταφορική επιχειρηματική δραστηριότητα.
Όπως έγινε και με τον ΟΛΠ Α.Ε. για το λιμάνι του Πειραιά, που άνοιξε το δρόμο της πιστοποίησης, έτσι ως στόχος πλέον της ΕΛΙΜΕ είναι η ολοένα και μεγαλύτερη συμμετοχή των βασικών ελληνικών λιμανιών στα περιβαλλοντικά προγράμματα της ESPO».
Από το 2011 έχει πιστοποιηθεί ως «πράσινο» φιλοπεριβαλλοντικό λιμάνι o Πειραιάς και το 2012 το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Υποψηφιότητα για επόμενη πιστοποίηση έχει υποβάλει και ο Ο.Λ.Ηγουμενίτσας, ο οποίος αναμένεται επίσης να πιστοποιηθεί.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι πρώτο στόχο υλοποίησης του έργου «Ecoport» αποτελεί η μείωση των περιβαλλοντικών οχλήσεων που συνοδεύουν τη λειτουργία των λιμένων με τις συνεχώς εντεινόμενες δραστηριότητές τους και η ευαισθητοποίηση των σχετιζόμενων φορέων για συμμόρφωση με τους κανονισμούς που έχουν θεσπιστεί σε διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: