Αναπροσαρμόζονται τα τιμολόγια δημοσίων έργων - Η απόφαση

Με σημαντικές μειώσεις τιμών σε κάποιες από τις εργασίες αλλά και μικρές αυξήσεις σε άλλες εγκρίθηκαν με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης και Υποδομών κ. Στ. Καλογιάννη τα ενιαία τιμολόγια δημοσίων έργων, με βάση τα οποία εκτελούνται οι εργασίες.
Συγκεκριμένα, με την απόφαση αναπροσαρμόζονται και συμπληρώνονται τα ενιαία τιμολόγια δημοσίων έργων οδοποιίας, υδραυλικών, λιμενικών, οικοδομικών, πρασίνου και ηλεκτρομηχανολογικών εργασιών, σε σχέση με τα τιμολόγια του έτους 2009 για όλα τα δημόσια έργα.

Σύμφωνα με το υπουργείο, τα νέα τιμολόγια αποτελούν προϊόν μελέτης και συστηματικής επεξεργασίας ομάδας εργασίας, στην οποία μετείχαν εκπρόσωποι εργοληπτικών οργανώσεων μελετητών, καθώς και το Ινστιτούτο Οικονομίας Κατασκευών.
Η απόφαση έγκρισης αφορά τόσο στα περιγραφικά τιμολόγια όσο και στους πίνακες τιμών μονάδος, ενώ για τα υδραυλικά και οικοδομικά έργα και τα έργα οδοποιίας διαφοροποιούνται ανάλογα με τον συνολικό προϋπολογισμό του έργου.

Οπως προβλέπεται στην απόφαση, «τα νέα τιμολόγια θα εφαρμόζονται υποχρεωτικά κατά τη σύνταξη των προϋπολογισμών δημοπράτησης δημοσίων έργων και θα ισχύουν για τα έργα, των οποίων η διακήρυξη δημοπράτησης ή η απόφαση ανάθεσης θα αποσταλεί προς δημοσίευση ή θα υπογραφεί αντίστοιχα έναν μήνα μετά τη δημοσίευση της απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».

ΟΔΟΠΟΙΙΑ
Με βάση την απόφαση, στα τιμολόγια των έργων οδοποιίας παρουσιάζεται αύξηση τιμών στα χωματουργικά ποσοστό 4,08%, στην οδοστρωσία 0,70% και στη σήμανση - ασφάλεια 0,65%, καθώς και μείωση στα ασφαλτικά σε ποσοστό 5,67% και στα τεχνικά έργα σε ποσοστό 0,46%.
ΥΔΡΑΥΛΙΚΑ
Τα τιμολόγια υδραυλικών έργων εμφανίζουν γενικώς μείωση τιμών και ειδικότερα στις εργασίες υδρογεωτρήσεων σε ποσοστό 21,52%, στις εκσκαφές σε ποσοστό 12,37% και στις καθαιρέσεις - αποξηλώσεις σε ποσοστό 13,88%. Μεμονωμένες αυξήσεις παρουσιάζονται σε ορισμένες εργασίες, όπως στις επιχώσεις σε ποσοστό 8,87% και στις στεγανοποιήσεις λιμνοδεξαμενών σε ποσοστό 8,24%. Οσον αφορά στα τιμολόγια λιμενικών έργων, εμφανίζουν μείωση σε όλες τις τιμές.

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΑ
Τα τιμολόγια των οικοδομικών έργων εμφανίζουν μείωση σε όλες τις τιμές, με ανώτερη αυτή της τάξης του 27,64% στην κατηγορία κλιμακοστάσια - κιγκλιδώματα.

ΕΡΓΑ ΠΡΑΣΙΝΟΥ
Επίσης, μείωση σε όλες τις τιμές παρουσιάζουν τα τιμολόγια έργων πρασίνου, ενώ τα τιμολόγια ηλεκτρομηχανολογικών εργασιών παρουσιάζουν μείωση σε ποσοστό 16,20% στην κατηγορία των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων έργων οδοποιίας και σε ποσοστό 6,02% στις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις υδραυλικών έργων.

Στους συνολικούς προϋπολογισμούς δεν περιλαμβάνονται ο ΦΠΑ και η αναθεώρηση, ενώ περιλαμβάνονται τα κονδύλια που αφορούν τα γενικά έξοδα, το όφελος του εργολάβου και των απροβλέπτων.

Η σχετική εγκύκλιος, καθώς και όλα τα νέα τιμολόγια βρίσκονται στην ιστοσελίδα του υπουργείου και συγκεκριμένα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εργων www.ggde.gr.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: