Bloomberg: Οι Έλληνες επιχειρηματίες-«πρόσφυγες» βρίσκουν καταφύγιο στη Βουλγαρία

Περισσότερες από 2.000 ελληνικές επιχειρήσεις λειτουργούν στη Βουλγαρία, με το 40% εξ αυτών να έχουν εγγραφεί στα μητρώα φέτος, καθώς οι Έλληνες επιχειρηματίες αναζητούν ένα καταφύγιο από την ελληνική κρίση. Η Βουλγαρία, η φτωχότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δίνει στους Έλληνες «πρόσφυγες» ένα φορολογικό καταφύγιο, αναφέρει ρεπορτάζ του Bloomberg.
«Η λειτουργία στη Βουλγαρία κοστίζει πολύ φθηνότερα από ό,τι στην Ελλάδα. Οι φορολογικοί νόμοι στη Βουλγαρία είναι πολύ πιο απλοί, ξεκάθαροι και πιο προβλέψιμοι», εξηγεί ο Ιωσήφ Κομνινακίδης, επικεφαλής της Intex, που λειτουργεί ένα εργοστάσιο ραφής της Staff Jeans & Co. στη Βουλγαρία, περίπου 180 χιλιόμετρα βόρεια των ελληνικών συνόρων.


Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Βουλγαρία προσελκύει εταιρείες όπως η Coca Cola 3Ε και τα ΕΛΠΕ, την ώρα που η ανεργία στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη αγγίζει το 20,2%.
Τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η Βουλγαρία είναι πολλά, όπως ο φορολογικός συντελεστής του 10% για τις επιχειρήσεις και τα εισοδήματα, που είναι ο χαμηλότερος στην ΕΕ. Το δημόσιο χρέος είναι μόλις 18% του ΑΕΠ, το τρίτο χαμηλότερο στην ΕΕ, μετά την Εσθονία και το Λουξεμβούργο.
Η Βουλγαρία βρίσκεται στην 51η θέση ανάμεσα σε 183 χώρες με βάση την ευκολία στο επιχειρείν, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα και την International Finance Corp. Η Ελλάδα έχασε πέρυσι 12 θέσεις στην κατάταξη, για να βρεθεί στην 109η.
Ανάμεσα στις ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Βουλγαρία συγκαταλέγονται η Fourlis και οι κατασκευαστικές Ελλάκτωρ και Τέρνα. Η Jumbo άνοιξε τέσσερα καταστήματα στη χώρα. Περίπου 800 ελληνικές εταιρείες εγγράφηκαν στα μητρώα φέτος.
Βέβαια, η Βουλγαρία δεν είναι προστατευμένη από την ευρωπαϊκή κρίση, αφού το ένα τρίτο των τραπεζών της ανήκουν σε ελληνικούς ομίλους, όπως η Τρ. Πειραιώς και η Alpha Bank.
http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=3&artid=99193

Δεν υπάρχουν σχόλια: