Ηλεκτρονικές αλυσίδες παρακολούθησης στα πόδια

Παραβάτες του ποινικού κώδικα θα είναι δυνατόν σε ορισμένες περιπτώσεις να παρακολουθούνται ηλεκτρονικά μέσω μιας αλυσίδας που θα τοποθετείται στο πόδι. Το μέτρο θα ισχύσει από το 2012 σε όλη τη Γερμανία.
Τα γερμανικά ομόσπονδα κρατίδια της Έσσης, της Βαυαρίας, της Βάδης- Βυρτεμβέργης και της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας υπογράφουν σήμερα συμφωνία βάσει της οποίας θα λειτουργεί από το 2012 ένα τεχνικό κέντρο ελέγχου.
Η έδρα του θα είναι στο Μπαντ Βίλμπελ στη Φρανκφούρτη και στόχος του θα είναι να παρακολουθεί ηλεκτρονικά τις κινήσεις πρώην ποινικών κρατουμένων αλλά και υποδίκων.


Σε πολλές περιπτώσεις παραβάτες του ποινικού κώδικα δεν χρειάζεται νε εκτίσουν την ποινή τους στη φυλακή αλλά τους επιβάλλεται κατ΄οίκον περιορισμός. Σε αυτή την περίπτωση ή σε περιπτώσεις που οι παραβάτες δεν επιτρέπεται να πλησιάζουν για παράδειγμα, το σπίτι της πρώην συζύγου ή το νηπιαγωγείο του παιδιού, θα μπορούν να ελέγχονται μέσω μιας ειδικής αλυσίδας στο πόδι. Στο σπίτι του παραβάτη θα έχει εγκατασταθεί ένα ειδικό ηλεκτρονικό μηχάνημα, το οποίο θα επικοινωνεί τόσο με την αλυσίδα στο πόδι όσο και με το κέντρο ελέγχου στη Φρανκφούρτη. Σε περίπτωση που ο άνθρωπος εισέλθει σε απαγορευμένες από το δικαστήριο ζώνες ή προσπαθήσει να διαφύγει από τα όρια που του έχουν τεθεί τότε θα σημαίνει συναγερμός και θα ειδοποιούνται οι αρχές αλλά και ο ίδιος.

Το μέτρο αυτό έχει στόχο την αποσυμφόρηση των φυλακών αλλά είναι και ένα μέτρο ευκολότερης επανένταξης των παραβατών στην κοινωνία. Τους επιτρέπεται σε πολλές περιπτώσεις να εργάζονται, γεγονός που σημαίνει πως μπορούν να συνεισφέρουν οικονομικά και οι δυσμενείς κοινωνικές συνέπειες για τον ευρύτερο οικογενειακό κύκλο που συνεπάγεται ο εγκλεισμός, μπορούν να περιοριστούν.

Το μέτρο με την ηλεκτρονική παρακολούθηση θα βρει εφαρμογή σε ολόκληρη τη Γερμανία από τον επόμενο χρόνο.

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15350111,00.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: