60 ναοί χτίστηκαν στην περιοχή Αργυροκάστρου από τον Αναστάσιο

Το έργο του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστάσιου για την τόνωση της Ορθοδοξίας στην γειτονική χώρα είναι γνωστό και μεγάλο, αφού αυτό «μιλά» από μόνο του!
Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο στην περιοχή της Μητροπόλεως Αργυροκάστρου με την επιμονή, την φροντίδα και τους πόρους που εξασφαλίζει ο Αρχιεπίσκοπος, έχουν χτιστεί 60 ναοί! Παράλληλα, η ανέγερση του Καθεδρικού Ναού της Αναστάσεως του Κυρίου στο Αργυρόκαστρο, που έχει ξεκινήσει και προχωρά εντατικά, θα αποτελέσει το επισφράγισμα αυτής της τόσο σημαντικής προσφοράς του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας.

Το έργο του Αρχιεπισκόπου - όπως όλοι ομολογούν - γίνεται αθόρυβα, έχοντας ως μόνο κίνητρο την αγάπη και την προσφορά στην Ορθοδοξία, μέσα στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε.

ΕΓΚΑΙΝΙΑ
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το Δεκαπενταύγουστο ο Αρχιεπίσκοπος βρέθηκε στην περιοχή του Αργυροκάστρου μαζί με τον Μητροπολίτη Δημήτριο και εγκαινίασε δύο ακόμη ναούς: την Κυριακή 14 Αυγούστου το ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στη Λειβαδιά και ανήμερα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου αυτόν του Αγίου Χαραλάμπους στους Αγίους Σαράντα.
Στους Αγίους Σαράντα, μετά τους διωγμούς του Χότζα, δεν έμεινε ούτε ίχνος ορθόδοξου ναού. Για το λόγο αυτό άμεση προτεραιότητα για τον Αρχιεπίσκοπο ήταν η εξεύρεση οικοπέδου, η αναζήτηση χορηγών και άλλων οικονομικών πόρων και η ανέγερση του ναού, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν το 2000, και έκτοτε αποτελεί το κέντρο της τοπικής Ορθόδοξης Κοινότητας.
Ιδιαίτερο συμβολισμό είχαν, επίσης, τα εγκαίνια του ναού του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στη Λειβαδιά.
Από τις πρώτες μέριμνες του Αρχιεπισκόπου ήταν να τιμηθεί ο Άγιος Κοσμάς, ο οποίος δίδαξε στα μέρη αυτά και ο τάφος του βρίσκεται στο Κολικάντασι της μεγάλης Μουζακιάς στην Αλβανία.
http://www.proinoslogos.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=6674&catid=13

Δεν υπάρχουν σχόλια: