Σκηνικό πλήρους απαξίωσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου

Ένα σκηνικό απόλυτης απαξίωσης του θεσμού και του οργάνου του Περιφερειακού Συμβούλιου, ταυτόχρονα όμως και μία αλγεινή εικόνα για τις προθέσεις τις κυβέρνησης από τη μία και τη διαχείριση του προβλήματος της Δωδώνης από την άλλη, από την πλευρά των παραγωγών και κτηνοτρόφων, έζησαν όσοι είχαν την έμπνευση να παρακολουθήσουν την συνεδρίαση με θέμα «το Καλάθι των ηπειρωτικών προϊόντων», με προσκεκλημένο τον Γ.Γ του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Κανελλόπουλο.
Το θέμα της συνεδρίασης φυσικά δεν ήταν η τύχη και οι εξελίξεις γύρω από τη γαλακτοβιομηχανία, είναι αυτονόητο όμως, ότι σε τέτοιες περιπτώσεις και σε μία εποχή που η κτηνοτροφία πνέει τα λοίσθια, το θέμα αυτό, που παραμένει ανοιχτό, με τις προθέσεις της κυβέρνησης να είναι ακόμη άγνωστες, το θέμα θα επανέρχεται. Μία ομάδα 50 περίπου κτηνοτρόφων από τους Κτηνοτροφικούς Συνεταιρισμούς της Ηπείρου είχε συγκεντρωθεί από νωρίς έξω από το κτίριο της Περιφέρειας, θέλοντας να ζητήσουν από τον Γ.Γ μία επίσημη τοποθέτηση για το θέμα της ΔΩΔΩΝΗΣ.
Επίσης παράσταση διαμαρτυρίας ετοίμασε και το ΠΑΜΕ με την ΠΑΣΥ.
Ο κ. Κανελλόπουλος εισήλθε στο κτίριο και την αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, χωρίς κανείς να τον αντιληφθεί, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των συγκεντρωμένων που εισέβαλαν στην αίθουσα, ζητώντας εξηγήσεις από τον Γενικό Γραμματέα αλλά και από το προεδρείο.
Για περισσότερο από 30 λεπτά της ώρας στην αίθουσα επικράτησε πανδαιμόνιο, με τις εκκλήσεις για ψυχραιμία από τον Περιφερειάρχη και τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Κ. Πέτσιο να είναι μάταιες.
Οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων πήραν το λόγο, ζητώντας συγκεκριμένες απαντήσεις για το θέμα της ΔΩΔΩΝΗΣ από τον κ. Κανελλόπουλο, που όμως όχι μόνο δεν απαντούσε αλλά ξεκίνησε στη συνέχεια να τοποθετείται, χωρίς καν να ακούγεται στην αίθουσα.
Η κατάσταση εκτραχύνθηκε και ακούστηκαν βαρύτατες εκφράσεις σε βάρος του κ. Κανελλόπουλου, παρά τις προσπάθειες που έγιναν για να κατευναστούν τα πνεύματα.
Οι κ.κ. Κωτσαντής, Παπαδημητρίου και Ζήκος ζήτησαν τη διακοπή της συνεδρίασης, όπως επίσης και οι κτηνοτρόφοι την αποχώρηση του κ. Κανελλόπουλου από την αίθουσα.
Τόσο ο κ. Καχριμάνης όσο και ο κ. Αργύρης τόνισαν ότι μπορεί να γίνει συζήτηση και για τη ΔΩΔΩΝΗ αλλά όχι υπό αυτές τις συνθήκες.
Από τη συνεδρίαση αποχώρησε και η παράταξη «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» εκτιμώντας ότι η παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ως εκπροσώπου της κυβέρνησης εκ των πραγμάτων μετατόπισε το κέντρο βάρους της συνεδρίασης, ενώ κάνει λόγο και για «δυσχέρειες» στη διεξαγωγή της συζήτησης λόγω των αντιδράσεων των κτηνοτρόφων.
Ο επικεφαλής της παράταξης Γιάννης Παπαδημητρίου αποχώρησε όταν δεν έγινε δεκτή η πρόταση διακοπής της συνεδρίασης, τονίζοντας την υποστήριξη του «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» στον αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και υπέρ του συνεταιριστικού χαρακτήρα και του κοινωνικού ρόλου της Δωδώνης.
Οι κτηνοτρόφοι και οι συγκεντρωμένοι αποχώρησαν λίγη ώρα αργότερα και ξεκίνησε η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με θέμα το καλάθι των ηπειρωτικών προϊόντων.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ωστόσο ο κ. Κανελλόπουλος επανήλθε στο θέμα της ΔΩΔΩΝΗΣ και έκανε λόγο για παράσταση διαμαρτυρίας που είχε σκοπό την προβολή της σε κεντρικά μέσα ενημέρωσης!
«Τίποτε δεν είναι αθώο γύρω από την ελληνική κτηνοτροφία, όπως και το σόου που παρακολουθήσαμε πριν από λίγο εδώ μέσα δεν ήταν αθώο. Όταν τελείωσε το δελτίο του Mega έφυγαν. Δεν ήθελαν ούτε καν αυτοί να συζητήσουν για τη ΔΩΔΩΝΗ», σημείωσε ο κ. Κανελλόπουλος σε μία εξαιρετικά υπερβολική και άδικη κρίση για πολλούς τουλάχιστον από τους παραγωγούς που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.
Ο Περιφερειάρχης στην τοποθέτησή του τόνισε πως εκείνο που θα πρέπει να διαφυλαχθεί σε κάθε περίπτωση είναι το ντόπιο δυναμικό. «Ο Πρωθυπουργός είπε να βρούμε λύση για τη ΔΩΔΩΝΗ. Μέχρι σήμερα όλες οι κυβερνήσεις έβαζαν τους κολλητούς στη διοίκηση. Απορώ πως αυτή η επιχείρηση είχε κέρδη. Το ντόπιο δυναμικό ήταν αυτό που κράτησε τη ΔΩΔΩΝΗ και αυτό πρέπει να το διατηρήσουμε», τόνισε, ενώ ο κ. Αργύρης χαρακτήρισε κατανοητή την αγωνία και την αγανάκτηση, όμως πολλές φορές χάνεται η ουσία.
http://www.epirusonline.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=10403:2011-08-29-22-43-25&catid=36:top-news

Δεν υπάρχουν σχόλια: