50 έργα μπήκαν στο διμερές πρόγραμμα Ελλάδας και Ιταλίας

Ευνοημένη η Ήπειρος
Ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες από την Επιτροπή Παρακολούθησης η διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής των προς χρηματοδότηση διασυνοριακών έργων, του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα - Ιταλία 2007-2013».
Επιλέξιμες περιοχές του προγράμματος είναι για την Ελλάδα οι Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας (Nομοί Αιτωλοακαρνανίας και Αχαΐας), Ιονίων Νήσων (Nομοί Κέρκυρας, Λευκάδας, Κεφαλονιάς και Ζακύνθου) και Ηπείρου (Nομοί Ιωαννίνων, Πρεβέζης και Θεσπρωτίας) και για την Ιταλία η Περιφέρεια Απουλίας (επαρχίες Μπάρι, Μπρίντεζι και Λέτσε). Οι Nομοί Ηλείας και Άρτας στην Ελλάδα και οι επαρχίες Ταράντο και Φότζια στην Ιταλία εντάσσονται στο πρόγραμμα ως όμορες περιοχές.).



Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 118.606.893 ευρώ, εκ των οποίων εθνικοί πόροι είναι τα 29.651.723 ευρώ (25%), ενώ τα 88.955.170 ευρώ (75%) προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑΣτην Επιτροπή συμμετέχουν εκπρόσωποι και από τις δύο χώρες σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, ενώ τα έργα θα συγχρηματοδοτηθούν κατά 75% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Ο γενικός στόχος του προγράμματος είναι «η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εδαφικής συνοχής στην περιοχή, προς την κατεύθυνση της αειφόρου ανάπτυξης μέσω της σύζευξης του δυναμικού εκατέρωθεν της θαλάσσιας διασυνοριακής γραμμής».
Το πρόγραμμα μπορεί να μη διαθέτει μεγάλους πόρους όπως τα μεγάλα ευρωπαϊκά προγράμματα του ΕΣΠΑ, έχει όμως εστιασμένες δράσεις και δίνει σημασία στις τοπικές πρωτοβουλίες. Στην Ήπειρο δε υπάρχει πλέον μια εμπειρία σε αυτά τα προγράμματα που βοηθάει στην ανάπτυξη νέων ιδεών και στη γρήγορη υλοποίηση των έργων.

Στην Ήπειρο
Η Περιφέρεια Ηπείρου είχε ανακοινώσει ήδη από τον Ιούλιο ότι οι εγκεκριμένες προτάσεις και για τους τρεις άξονες προτεραιότητας, στις οποίες συμμετέχουν φορείς της Περιφέρειας Ηπείρου (πρώην νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, καποδιστριακοί δήμοι, πανεπιστήμιομιο, ΤΕΙ, αναπτυξιακές εταιρείες, Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε., κλπ), ανέρχονται σε 34 επί του συνόλου 50 εγκεκριμένων προτάσεων.
Όσον αφορά τις προτάσεις που εγκρίθηκαν και τις οποίες θα διαχειριστεί η αιρετή Περιφέρεια Ηπείρου, αυτές είναι οι ακόλουθες: για τον::
* Άξονας προτεραιότητας Ι- «Ενίσχυση ανταγωνιστικότητας – καινοτομία»:
INNOVOIL- Εφαρμογή ενός καινοτόμου πρωτοκόλλου για την αξιοποίηση του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου
- T.S. - Δελεαστικοί Δρόμοι.
- RE.HERB- Καταγραφή, τεκμηρίωση, προώθηση και διανομή των αρωματικών και θεραπευτικών βοτάνων, φυτών και φυτικών προϊόντων.
* Άξονας προτεραιότητας ΙΙΙ, «Ποιότητα ζωής - προστασία περιβάλλοντος - κοινωνική & πολιτισμική συνοχή»
- BioGAIA- Ανάπτυξη στρατηγικών για την εφαρμογή βιοαερίου στη βιομηχανία μεταποίησης γεωργικών προϊόντων για την ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων.
- WATER.GUARD, Βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων για τη διαφύλαξη του πόσιμου νερού.
- WINE-NET- Διασυνοριακό δίκτυο για την προώθηση των προϊόντων αμπελουργίας.
- LA BOTTEGA II - Κατάστημα - κέντρο θεατρικής παραγωγής ΙΙ (Νομ. Ιωαννίνων).
- MedLS- Μεσογειακό πρότυπο ζωής.
- GrItCUZINE- Πολιτιστικές γαστρονομικές ιδιαιτερότητες: Δημιουργία ταυτότητας της τοπικής γαστρονομικής κληρονομιάς στην περιοχή Ελλάδα – Ιταλία (Νομ. Άρτας)
- ThiroPedia- Διαδραστικές ψηφιακές υπηρεσίες για την προώθηση της φυσικής κληρονομιάς και του κυνηγίου.
http://www.epirusonline.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=10116:50-----------&catid=36:top-news

Δεν υπάρχουν σχόλια: