Διατηρήστε τα δημόσια έργα τέχνης

Το θέμα των βανδαλισμών και καταστροφών σε προτομές και γλυπτά της πόλης θίγει σε επιστολή του προς τον δήμαρχο Φίλιππα Φίλιο ο ομότιμος καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών και γλύπτης Θεόδωρος Παπαγιάννης. Προτείνει δε ενόψει του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης, να γίνει μια συντήρηση και ανάδειξη όλων των καλλιτεχνικών έργων που βρίσκονται στα Γιάννενα.
Αφορμή για την παρέμβασή του αυτή αποτελεί η καταστραμμένη προτομή του Αλέξανδρου Πάλλη, έργο του σπουδαίου γλύπτη Γιώργου Δημητριάδη, στην οδό Διονυσίου Σκυλοσόφου στο παραλίμνιο.
Η προτομή του Πάλλη, που ήταν ένας από τους σημαντικότερους δωρητές της πόλης και ένας από πιο φανατικούς δημοτικιστές με σημαντικότερο έργο του τη μετάφραση της Ιλιάδας, όπως είχε γράψει ο «Η.Α.» στο φύλλο της 31ης Μαΐου, είχε πέσει θύμα τροχαίου ατυχήματος. Αποτέλεσμα; Σήμερα να υπάρχει μόνο το βάθρο, χωρίς την προτομή. Μετά το συμβάν τον Μάιο, η προτομή είχε μεταφερθεί στο εργοτάξιο του Δήμου, όπου θα εξεταζόταν η δυνατότητα αποκατάστασής της στην αρχική μορφή. Ο κ. Παπαγιάννης εκφράζει δε την επιθυμία του να αναλάβει την αποκατάσταση. Η πρόταση αυτή του γλύπτη έγινε αποδεκτή από τον δήμαρχο κ. Φίλιο, ο οποίος μίλησε για την επιστολή του γλύπτη στη χτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. «Βρήκαμε ποιος προκάλεσε το ατύχημα και έχουμε κάνει τις δέουσες ενέργειες. Ο κ. Παπαγιάννης προσφέρθηκε να πάρει τα κομμάτια από την κεφαλή, να τα ανασυντάξει και να τα συμπληρώσει. Το άγαλμα όμως δεν θα εκτεθεί ξανά, αλλά θα σώσουμε το 80% και θα το έχουμε στην πινακοθήκη μας. Το ίδιο όμως, ο κ. Παπαγιάννης θα το κάνει εκμαγείο και θα το βγάλει σε μπρούτζο. Έτσι θα κρατήσουμε το μαρμάρινο του Δημητριάδη» τόνισε ο κ. Φίλιος.
Στην επιστολή του ο κ. Παπαγιάννης, αναφέρεται σε μια σειρά από παραδείγματα βανδαλισμών προτομών στην πόλη οι οποίοι έγιναν στο παρελθόν, όπως του Χρήστου Μακρή και του Χριστόδουλου Σώζου, για την αποκατάσταση των οποίων, όπως σημειώνει, δεν υπήρχε καμία μέριμνα από την τότε δημοτική αρχή. Επισημαίνει ακόμα την κακοποίηση με συνθήματα που υπάρχει στα γλυπτά του παραλιμνίου. «Ανεξάρτητα από το αν είναι 5 ή 10 αυτοί που κάνουν τους βανδαλισμούς, ο αντίκτυπος έχει επιπτώσεις στην εικόνα της πόλης και ειλικρινά πιστεύω πως τα Γιάννενα δεν αξίζουν τέτοια τύχη. Στο τέλος μάς περιμένει η βαρβαρότητα» καταλήγει. Ο κ. Φίλιος, πάντως, είπε χτες στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι φοιτητές από το Τμήμα Πλαστικών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και συντηρητές του δήμου καθάρισαν αγάλματα και προτομές.
http://www.agon.gr/news/117/ARTICLE/13014/2011-08-25.html


Δεν υπάρχουν σχόλια: