«Χαιρετισμός Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας στα εγκαίνια Διασυνοριακής έκθεση τέχνης στην Ηγουμενίτσα»

Ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας κ. Πιτούλης Θωμάς παραβρέθηκε στα εγκαίνια Διασυνοριακής έκθεση τέχνης με τίτλο «Τα Χρώματα των Συνόρων», στην Ηγουμενίτσα που έγιναν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας στις 17 Αυγούστου 2011.
Η έκθεση όπου συμμετέχουν καλλιτέχνες από χώρες της Αδριατικής, είναι αποτέλεσμα δράσης του Ευρωπαϊκού Διασυνοριακού Προγράμματος «IPA ADRIATIC 2007 – 2013» και οργανώθηκε από το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας και την ΛΒ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας και τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO.
Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας ανέφερε,


Κυρίες και κύριοι,
Σας καλωσορίζω στην Ηγουμενίτσα την πρωτεύουσα της Θεσπρωτίας.
Σας καλωσορίζω στην πόλη κόμβο των διευρωπαϊκών δικτύων μεταφορών.
Η περίοδος που διανύουμε, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά στην Αδριατική και την Ευρώπη, λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης έρχεται να επιβεβαιώσει πόσο απαραίτητες είναι ιδιαίτερα αυτό το διάστημα οι διασυνοριακές συνεργασίες.
Διασυνοριακές συνεργασίες και ενέργειες όχι μόνο στον οικονομικό, εμπορικό και τουριστικό τομέα.
Ο πολιτιστικός τομέας είναι πιστεύω ένα πεδίο που αν δουλευτεί σωστά μπορεί να θέσει τις πιο στέρεες βάσεις όλων των άλλων.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, αυτό το μικρό στολίδι που ολοκληρώθηκε μετά από πολλή προσπάθεια μας βοηθάει τα μέγιστα προς αυτή την κατεύθυνση.
Η Ηγουμενίτσα με το Μουσείο της και το υπαίθριο θέατρo, όταν ολοκληρωθεί, μπορούν να προσφέρουν πολλά στον τομέα του πολιτισμού, στους Θεσπρωτούς, στους Ηπειρώτες, στους λαούς της Αδριατικής.
Μπορεί να προσφέρει πολλά στη νεολαία μας. Είμαι σίγουρος ότι με την άξια διευθύντριά του, την κυρία Τζιγκουνάκη θα το καταφέρει. Θα καταφέρει με την βοήθεια όλων μας να αναδειχθεί η Ηγουμενίτσα «Σταυροδρόμι πολιτισμού».
Η Περιφέρεια Ηπείρου για πρώτη φορά αντιμετωπίζει τα θέματα με ένα ενιαίο και ολοκληρωμένο τρόπο, κάτι που οδηγεί σε μια πιο ολοκληρωμένη και αποτελεσματική πολιτική.
Ιδιαίτερα στον τουρισμό έχουμε αναπτύξει δράσεις για την προβολή και ενίσχυσή του, πιστεύω δε, ότι τα αποτελέσματα θα φανούν σύντομα.
Δεν φτάνει όμως αυτό. Η ενίσχυση του Τουρισμού χρειάζεται μεγαλύτερες συνέργειες, πιο εποικοδομητικές μεταξύ όλων των φορέων, ενιαίο τρόπο προβολής και στοχευμένης δράσης σε πολλά επίπεδα για να φέρει καλύτερα αποτελέσματα.
Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να πάμε καλά. Παρά την οικονομική στενότητα, που αν θέλετε μπορεί να ενώσει δυνάμεις, για να μην σπαταλιούνται άσκοπα πόροι.
Καλύτερα λιγότερα και καλά, στοχευμένα, παρά περισσότερα όπου ο καθένας έκανε το δικό του και πολλές φορές αμφίβολης αποτελεσματικότητας.
Εύχομαι τα «χρώματα των συνόρων» να βοηθήσουν την ενίσχυση των δεσμών φιλίας μεταξύ των λαών της Αδριατικής και της Ευρώπης.
Εύχομαι να βοηθήσουν τις κοινωνικές δυνάμεις εκείνες που πιστεύουν στη συνεργασία και τον αλληλοσεβασμό μεταξύ των λαών, αποδυναμώνοντας τους ελάχιστους εκείνους, που ξύνουν πληγές, που έχουν ξεπεραστεί από την ιστορία, από την Ευρώπη και από την ίδια την ζωή.

Ευχαριστώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: