Ψαρεύουν κέρδη στις ιχθυοκαλλιέργειες

Ενας πρώην σοβιετικός υπήκοος και μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης υπουργός στην πατρίδα του, τη Γεωργία, είναι πλέον ένα από τα μεγάλα αφεντικά του κλάδου των ελληνικών ιχθυοκαλλιεργειών. Ο 55χρονος Κάκα Μπεντουκίντζε έχοντας ξοδέψει περί τα 40 εκατ. ευρώ μέσω του επενδυτικού fund Λινέους ελέγχει το 35% της Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες, το 25% της Σελόντα και το 22% της Νηρέας που είναι και η μεγαλύτερη ιχθυοτροφική επιχείρηση της Ελλάδας.

Η «επέλαση» του γεωργιανού επιχειρηματία που, όπως δείχνουν τα πράγματα, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, άρχισε πριν από περίπου έναν χρόνο και κανείς δεν γνωρίζει πού θα καταλήξει.Ο κ. Μπεντουκίντζε δεν έχει μιλήσει σε κανέναν για τα σχέδιά του και το μόνο που εκ των πραγμάτων έχει γίνει γνωστό είναι ότι θέλει να αναδειχθεί σε κυρίαρχο των ελληνικών ιχθυοκαλλιεργειών αποκτώντας ακόμη μεγαλύτερα ποσοστά στις εισηγμένες στο ΧΑ εταιρείες του κλάδου. Σε περίπτωση κατά την οποία ολοκληρωθούν τα σχέδια του γεωργιανού επιχειρηματία, ο δεύτερος σε μέγεθος εξαγωγικός κλάδος της χώρας θα ξεφύγει από τον έλεγχο των ελλήνων επιχειρηματιών.

Αύξηση τζίρου και κερδών. Οι κινήσεις του πάντως έχουν προκαλέσει αναταραχή στους επιχειρηματίες του κλάδου, οι οποίοι αφού πέρασαν μια πολύ δύσκολη περίοδο, τώρα βρίσκονται σε νέα φάση με βασικά χαρακτηριστικά την αύξηση του τζίρου και της κερδοφορίας.
Το πρώτο τρίμηνο του έτους τα καθαρά κέρδη του κλάδου αυξήθηκαν 90% και ο τζίρος τους 10%, ενώ στέλεχος του κλάδου εκτιμά πως αυτή η καλή φάση θα κρατήσει τουλάχιστον για τρία χρόνια ακόμη.
Η χονδρική τιμή της τσιπούρας ανέρχεται στα 5 ευρώ και του λαβρακιού στα 5,5 ευρώ το κιλό, γεγονός που αφήνει σημαντικά περιθώρια κέρδους, τα μεγαλύτερα των τελευταίων δέκα ετών.
Οι καλές τιμές δεν είναι άσχετες με την οικονομική κρίση. Από τη μια, οι μεσογειακές εταιρείες ιχθυοκαλλιεργειών έχουν περιορίσει την παραγωγή τους λόγω περιορισμένης ρευστότητας και, άρα, μειώθηκε η προσφορά και, από την άλλη, η ζήτηση έχει αυξηθεί λόγω της στροφής των καταναλωτών από τα ακριβά ψάρια της ανοιχτής θάλασσας σε εκείνα των ιχθυοκαλλιεργειών.
Οι ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες, στις οποίες απασχολούνται πλέον των 10.000 εργαζομένων, οι περισσότεροι σε ακριτικές περιοχές της χώρας, πραγματοποιούν ετήσιο τζίρο περί τα 500 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 450 εκατ. προέρχονται από τις εξαγωγές που πραγματοποιούνται σε πολλές ξένες αγορές.

Επιλεκτικές επενδύσεις. Το επενδυτικό fund Linnaeus, που ήλθε στην Ελλάδα με τη μεσολάβηση της εταιρείας Axia Ventures κυπριακών συµφερόντων, επενδύει επιλεκτικά σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών, όχι µόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσµο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: