"Δεν πίστευα ότι ήταν ηλίθιοι"

Είκοσι χρόνια μετά το πραξικόπημα τριών ημερών που σημειώθηκε την 19η Αυγούστου 1991 κατά του τότε ηγέτη της ΕΣΣΔ Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο 80χρονος πολιτικός αναφέρει σε συνέντευξή του ότι δεν πίστεψε πως "ήταν ηλίθιοι για να τον ρίξουν".
Μιλώντας στην εφημερίδα "Ροσίσκαγια Γκαζέτα", ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ επισήμανε ότι είχε αγνοήσει τη σχετική προειδοποίηση του τότε προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.


Εμπνευστές εκείνου του πραξικοπήματος ήταν ο αντιπρόεδρος Γενάντι Γιανάγιεφ, ο αρχηγός της KGB Βλαντιμίρ Κριούτσκοφ και οι υπουργοί Άμυνας και Εσωτερικών.
Οι πραξικοπηματίες έθεσαν τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ σε κατ' οίκον περιορισμό, δίνοντας όμως παράλληλα την ευκαιρία να αναδειχθεί ένας άλλος ηγέτης, ο Μπόρις Γιέλτσιν.
Τότε έγινε ο ήρωας που, ανεβαίνοντας σε ένα τεθωρακισμένο και βγάζοντας "πύρινους" λόγους κατά των πραξικοπηματιών, αποθεωνόταν.
"Ήταν διψασμένος για εξουσία. Θα έπρεπε να τον είχα στείλει πρεσβευτή σε κάποια μπανανία, να καπνίζει ναργιλέ, και να περνάει όμορφα και ήσυχα", σημειώνει για το διάδοχό του Μπόρις Γιέλτσιν.
Στην ίδια συνέντευξη αναφέρει ότι οι ηγέτες της Δύσης δεν ήθελαν να καταρρεύσει η ΕΣΣΔ, γιατί ανησυχούσαν για τις επιπτώσεις της διάλυσης.
Μάλιστα, συνεχίζει, ο τότε πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Τζορτζ Μπους είχε προσπαθήσει να εμποδίσει την Ουκρανία και τις χώρες της Βαλτικής να κηρύξουν την ανεξαρτησία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: