Παγκόσμια αναγνώριση για τη Μαιευτική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων

«Εξοστρακίζουν» τα σπερματοζωάρια με γενετικές ανωμαλίες
Την παγκόσμια αναγνώριση για μια πρωτοποριακή μέθοδο ελέγχου των γενετικών ανωμαλιών στα σπερματοζωάρια, κέρδισε το Τμήμα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης της Μαιευτικής – Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.
Η διάκριση αυτή, μετά τη δημοσίευση της μεθόδου σε επιστημονικά περιοδικά, επιβραβεύθηκε με την αποδοχή της εφαρμογής της ως η πλέον ασφαλής, αλλά και προσιτή οικονομικά, από τον Καναδά, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες.

Η σημασία της διάκρισης αυτής είναι τεράστια, όχι μόνο για την καινοτομία που εισάγει, αλλά και επειδή παρήχθη από μία ομάδα που εργάζεται και λειτουργεί στα πλαίσια ενός δημόσιου νοσοκομείου.

Η παρουσίαση της επαναστατικής αυτής μεθόδου έγινε χθες από τον διευθυντή της Μαιευτικής – Γυναικολογικής Κλινικής του ΠΠΓΝΙ Θεόδωρο Στέφου και τους πρωτεργάτες της ομάδας, καθηγητές Γιάννη Γεωργίου και Κώστα Ζηκόπουλο και τον Λέανδρο Λάζαρο, μεταδιδακτορικό φοιτητή της Ιατρικής, που έκανε τη μελέτη εντοπισμού των γενετικών ανωμαλιών σε σπερματοζωάρια που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.
Σύμφωνα με τον Θεόδωρο Στέφο μέσα και από αυτήν την επιτυχία, επιβεβαιώνεται το υψηλό επίπεδο παρεχόμενων κλινικών και ιατρικών υπηρεσιών και ο συνδυασμός του κλινικού και επιστημονικού έργου σε ένα δημόσιο νοσοκομείο.
«Είναι από τα λίγα τμήματα που λειτουργούν σε δημόσιο νοσοκομείο, που έχει να παρουσιάσει τόσο αξιόλογο έργο», σημείωσε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει στη συνέχεια πως είναι απαραίτητη η βοήθεια των θεσμικών φορέων και της διοίκησης για να καλυφθούν οι ανάγκες σε σύγχρονο εξοπλισμό.
Ακόμη, ο κ. Στέφος εκτός από τους πρωτεργάτες της πρωτοποριακής ανακάλυψης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συνδρομή του νοσηλευτικού προσωπικού της κλινικής.
Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο καθηγητής Γενετικής Ιατρικής και Κλινικής Εμβρυολογίας Γιάννης Γεωργίου που αναφέρθηκε στις λεπτομέρειες της μεθόδου.
«Βλέπουμε εάν τα σπερματοζωάρια που έχουμε, παρουσιάζουν γενετικές ανωμαλίες και με αυτόν τον τρόπο τα αποκλείουμε από τη διαδικασία της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Με τον τρόπο αυτό έχουμε αυξήσει τα ποσοστά επιτυχίας που φτάνουν το 45% και για τις γυναίκες κάτω των 35 ετών το 50%», τόνισε για να ευχαριστήσει και αυτός με τη σειρά του το αιματολογικό εργαστήριο και την Ουρολογική κλινική για τη συνεργασία.
«Το κέντρο μας έχει τον πλέον σύγχρονο εξοπλισμό, όμως συνέχεια προκύπτουν νέες ανάγκες και εφαρμογές. Η μεθοδολογία προχωρά και γι’ αυτό χρειαζόμαστε τη βοήθεια της πολιτείας. Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που η χρήση της μεθόδου αυτής προτείνεται ευρέως στο εξωτερικό και μπορεί να εφαρμοστεί παντού στην Ελλάδα, εφόσον υπάρχει ο απαιτούμενος εξοπλισμός».
Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο Κωνσταντίνος Ζηκόπουλος, καθηγητής της Μαιευτικής – Γυναικολογικής κλινικής και υπεύθυνος του τμήματος Εξωσωματικής Γονιμοποίησης.
«Προσπαθούμε να εφαρμόσουμε ότι πιο σύγχρονο υπάρχει στην ιατρική και γι’ αυτό σήμερα διαθέτουμε τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό. Εκείνο που ζητάμε είναι η βοήθεια της πολιτείας για να έχουμε ακόμη καλύτερα μέσα».
500 παιδιά με εξωσωματική σε τέσσερα χρόνια
Η ερευνητική δραστηριότητα αποδεικνύει μέρος της επιτυχούς λειτουργίας της κλινικής και του τμήματος, η μεγαλύτερη απόδειξη όμως είναι τα πρακτικά αποτελέσματα, που αποτυπώνονται στις γεννήσεις 500 περίπου παιδιών τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Στο τμήμα καταγράφεται μία συνεχής αύξηση των ζευγαριών που χρειάζονται βοήθεια για την αναπαραγωγή και όπως είπε ο κ. Γεωργίου, στην αρχή υπήρχαν περίπου 200 περιστατικά σε ετήσια βάση και πλέον ξεπερνούν τα 500.
«Την τελευταία τετραετία γεμίσαμε ένα σχολείο με 500 παιδιά, κάτι που δε θα γινόταν αλλού, σε συνθήκες ενός δημόσιου νοσοκομείου και φυσικά σκληρής δουλειάς».
Στην ανοδική αυτή πορεία της προσέλκυσης ενδιαφερομένων από διάφορες περιοχές της χώρας αναφέρθηκε ο κ. Ζηκόπουλος. «Εμείς δε χρειάστηκε να κάνουμε καμία διαφήμιση. Διαδόθηκε από στόμα σε στόμα και πλέον έχουμε κόσμο που έρχεται μακριά από την Ήπειρο, όπως από το Αγρίνιο, την Πάτρα, την Θεσσαλονίκη, τη Δράμα και την Αθήνα.
Είναι σημαντικό να αντιληφθεί ο κόσμος ότι πρόκειται για ένα κρατικό νοσοκομείο που προσφέρει εφάμιλλα ποσοστά επιτυχίας με αυτά των ιδιωτικών κλινικών τεχνητής γονιμοποίησης», κατέληξε.

http://www.epirusonline.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=10329:lr-----------&catid=36:top-news

Δεν υπάρχουν σχόλια: