Τα άγια... καρτούν των Χιοναδιτών

Ανθίβολα και σχέδια εργασίας των πιο γνωστών ελλήνων ζωγράφων εκτίθενται στη Σόφια
Στην Κρύπτη του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφκσι στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, η Εθνική Πινακοθήκη της Σόφιας (National Art Gallery) σε συνεργασία με τη Συλλογή Μακρή-Μαργαρίτη παρουσιάζουν την «ANTHIVOLA. The Holy Cartoons from Chioniades». Μια σημαντική έκθεση για τη δουλειά των σπουδαίων ζωγράφων που κατάγονται από το χωριό Χιονάδες της Κόνιτσας η οποία θα διαρκέσει από τις 22 Αυγούστου μέχρι και τις 30 Οκτωβρίου 2011.


Η έκθεση οργανώθηκε στο πλαίσιο των εργασιών του 22ου Διεθνούς Συνεδρίου Βυζαντινών Σπουδών, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Ελλάδας ενώ την επιστημονική επιμέλεια - τόσο της παρουσίασης όσο και του συνοδευτικού καταλόγου - ανέλαβαν οι δρ. Ανδρομάχη Κατσελάκη και Μαρία Νάνου. Στην σημαντική αυτή παρουσίαση εκτίθενται 14 ανθίβολα και σχέδια εργασίας χιοναδιτών ζωγράφων τα οποία χρονολογούνται από τον 18ο έως τον 19ο αιώνα. Τα εκθέματα προέρχονται από τη Συλλογή Μακρή-Μαργαρίτη που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών και αποτελείται από ένα αντιπροσωπευτικό σύνολο ανθιβόλων και σχεδίων εργασίας αγιογράφων της Βορειοδυτικής Ελλάδας, καθώς και από θρησκευτικά έργα γνωστών ελλήνων καλλιτεχνών τα οποία χρονολογούνται από το 1450 έως τις μέρες μας.
«Από το σύνολο των σαρανταοκτώ σχεδίων της Συλλογής επιλέχθηκαν και παρουσιάζονται στην έκθεση δεκατέσσερα, των οποίων τα εικονογραφικά θέματα και οι τεχνοτροπικές επιλογές επιβεβαιώνουν τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των τοπικών βορειοελλαδικών εργαστηρίων και αυτών της νότιας Βαλκανικής, και αναδεικνύουν τη συμβολή των σχεδίων εργασίας στη διαμόρφωση ενός κοινού εικαστικού ιδιώματος στην εκκλησιαστική ζωγραφική των περιοχών αυτών κατά το 19ο αιώνα» αναφέρουν οι επιμελήτριες στο εισαγωγικό κείμενο του Καταλόγου της έκθεσης.

«Τα ανθίβολα είναι προϊόντα της τέχνης αλλά και "συνέκδημοι" του καλλιτέχνη στο διακόνημά του» αναφέρει στον πρόλογό του στον κατάλογο της έκθεσης και ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευάγγελος Χρυσός. «Ετσι, στην καλλιτεχνική δημιουργία της ιστόρησης ιερών προσώπων ο κανόνας και το σχέδιο καθίστανται όχι μόνον ευπρόσδεκτα βοηθήματα, αλλά και συντελεστές ορθοπραξίας, ώστε το εικονογράφημα να υπηρετεί τον στόχο του».
Η έκθεση «ANTHIVOLA. The Holy Cartoons from Chioniades» «προσφέρει μεγάλη υπηρεσία στο Διεθνές Συνέδριο Βυζαντινών Σπουδών στη Σόφια γιατί μας υπενθυμίζει ότι πρέπει να δούμε και να αποτιμήσουμε τη Βυζαντινή καλλιτεχνική δημιουργία όχι ως art pour l' art (τέχνη για την τέχνη), αλλά μέσα στο συγκεκριμένο ιστορικό και λειτουργικό πλαίσιο το οποίο υπηρετούσε» καταλήγει.

Ανθίβολα από τη Συλλογή Μακρή - Μαργαρίτη έχουν εκτεθεί :

- το 2007 στο Pergamon - Bode Museum του Βερολίνου

- το 2007 στην Εθνική Πινακοθήκη της Κρακοβίας

- το 2008 στη Βιβλιοθήκη της Αλεξανδρείας

- το 2009 στο State Hermitage Museum της Αγίας Πετρούπολης και

- το 2010 στο State Pushkin Museum της Μόσχας


Η έκθεση στην Σόφια συνοδεύεται από:
- τον κατάλογο της έκθεσης στην αγγλική γλώσσα
- τον επιστημονικό κατάλογο της Συλλογής Ανθιβόλων Μακρή-Μαργαρίτη των Δρ. Ανδρομάχης Κατσελάκη και Μαρίας Νάνου «Ανθίβολα από τους Χιονιάδες», έκδοση του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, Αθήνα 2009.
Οι κατάλογοι αυτοί θα διανεμηθούν από τη National Art Gallery της Σόφιας
- στους συνέδρους του 22ου Διεθνούς Συνεδρίου Βυζαντινών Σπουδών και
- σε πολλούς εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς φορείς στη Βουλγαρία

Η τελετή Εγκαινίων θα λάβει χώρα στις 23 Αυγούστου 2011 και ώρα 19.30.

NATIONAL ART GALLERY - CRYPT OF ST. ALEXANDER NEVSKI CATHEDRAL
Διεύθυνση: 1, Prince Alexander I Sqr, Sofia 1000, Bulgaria
Διάρκεια Έκθεσης: Δευτέρα, 22 Αυγούστου 2011 έως Κυριακή, 30 Οκτωβρίου 2011

www.nationalartgallerybg.org και www.22byzantinecongress.org
Για περαιτέρω πληροφορίες: mvnconsult@gmail.com, +30 210 3635655



Δεν υπάρχουν σχόλια: