Οι αντικαθεστωτικοί εισήλθαν στην Τρίπολη της Λιβύης

ΗΠΑ: Μετρημένες οι μέρες του Καντάφι
Οι αντικαθεστωτικοί από τη δυτική Λιβύη εισήλθαν απόψε στην Τρίπολη, όπου τους υποδέχθηκε με ενθουσιασμό το πλήθος, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου. Αντικαθεστωτικοί από την ορεινή περιοχή της Νεφούσα εισήλθαν στη λιβυκή πρωτεύουσα υπό τους ήχους μουσικής στους δρόμους και μεγάλου ενθουσιασμού του πλήθους που είχε συγκεντρωθεί. Άμαχοι τρέχανε κατά μήκος της αυτοκινητοπομπής που μεταφέρει τους εξεγερμένους σε κλίμα ευφορίας, προσέθεσε ο ανταποκριτής.
Κατά την προέλασή τους σημειώθηκαν ωστόσο και σημαντικές ανταλλαγές πυρών με στρατιώτες πιστούς στον Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι. Οι πιστοί στον Καντάφι είχαν ανοίξει πυρ με βαρύ πυροβολικό και οι αντικαθεστωτικοί απαντούσαν στα πυρά τους. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι αντικαθεστωτικοί έφτασαν στα δυτικά προάστια της πρωτεύουσας στο Τζανζούρ.
Λίγο νωρίτερα οι εξεγερμένοι είχαν πάρει τον έλεγχο στρατοπέδου στην είσοδο της λιβυκής πρωτεύουσας. «Πήραμε τον έλεγχο αυτής της βάσης, αλλά δεν τον έχουμε ακόμη εξασφαλίσει. Πιστεύουμε ότι υπάρχουν ακόμη σκοπευτές που κρύβονται στο εσωτερικό», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας μαχητής των αντικαθεστωτικών. Σήμερα το απόγευμα εξάλλου οι αντικαθεστωτικοί απελευθέρωσαν πολλές δεκάδες κρατούμενους στη φυλακή της Μάγια, η οποία βρίσκεται εκεί κοντά, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.
Σφοδρές συγκρούσεις με ελαφρά όπλα σημειώνονταν απόψε κοντά στο ξενοδοχείο στο οποίο διαμένουν δημοσιογράφοι στο κέντρο της Τρίπολης, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου, ο οποίος βρίσκεται εκεί. Άνδρες πιστοί στον Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, οπλισμένοι με καλάσνικοφ, έχουν τοποθετηθεί μπροστά από το ξενοδοχείο Rixos και πυροβολούν προς τα ανατολικά, πιθανώς προς αντικαθεστωτικούς, αλλά ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου δεν είναι σε θέση να διευκρινίσει το στόχο τους.
Οι δημοσιογράφοι βγήκαν με λευκές σημαίες στις οποίες αναγράφεται «TV» για να δείξουν την παρουσία τους στο ξενοδοχείο και να αποφευχθεί να βρεθούν στο στόχαστρο. Μέλη της διεύθυνσης του ξενοδοχείου, όπως και ο επικεφαλής του, ελβετικής υπηκοότητας, εγκατέλειψαν το κτίριο. Ο τελευταίος δήλωσε ότι οι υπάλληλοί του είχαν ήδη δεχθεί τηλεφωνήματα από ανθρώπους που απειλούσαν να επιτεθούν στο ξενοδοχείο επειδή φιλοξενεί αξιωματούχους. Ορισμένοι εκπρόσωποι του λιβυκού καθεστώτος βρίσκονται στο ξενοδοχείο, ενώ με κάποιους άλλους δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει επαφή. Φρουροί και υπάλληλοι, σε περιορισμένο αριθμό, εξακολουθούν να βρίσκονται στο ξενοδοχείο.
Νωρίτερα, ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου είχε αναφέρει πως αντικαθεστωτικοί προελαύνουν προς την Τρίπολη από την ορεινή περιοχή Νεφούσα, στη δυτική Λιβύη και βρίσκονται πλέον σε απόσταση 12 χιλιομέτρων από τη λιβυκή πρωτεύουσα. Αυτοκινητοπομπή περίπου 100 οχημάτων που μεταφέρει τους αντικαθεστωτικούς και κατευθύνεται προς την Τρίπολη βρίσκεται σε απόσταση 12 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα, σύμφωνα με τον ανταποκριτή, ο οποίος προσέθεσε ότι ο κόσμος υποδέχεται με χαρά τους αντικαθεστωτικούς.
Παράλληλα άλλος ανταποκριτής του Ρόιτερς που βρίσκεται εκτός της Λιβύης δήλωσε σήμερα ότι περίπου 200 ένοπλοι αντικαθεστωτικοί έφτασαν στην Τρίπολη με πλοία από τη Μισράτα για να ενισχύσουν τους μαχητές των αντικαθεστωτικών που βρίσκονται ήδη στη λιβυκή πρωτεύουσα. Ο ίδιος προσέθεσε ότι διεξάγονται σφοδρές συγκρούσεις με όπλα ανάμεσα στους αντικαθεστωτικούς και τις δυνάμεις του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι που βρίσκονται μέσα στην αεροπορική βάση Μιτίγκα, στην περιοχή της Τρίπολης Τατζούρα.
Δυνάμεις του ΝΑΤΟ βομβάρδισαν σήμερα το οχυρωμένο συγκρότημα Μπαμπ αλ-Αζιζίγια του Μουάμαρ Καντάφι στο κέντρο της Τρίπολης, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Τζαζίρα.
Εξάλλου, οι αντικαθεστωτικοί πήραν σήμερα το απόγευμα τον έλεγχο ενός στρατοπέδου που βρίσκεται στην είσοδο της Τρίπολης, στο «27ο χιλιόμετρο», από το οποίο προμηθεύτηκαν όπλα και πυρομαχικά, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται εκεί.
Εκατοντάδες αντικαθεστωτικοί εισήλθαν σε αυτήν τη στρατιωτική βάση, η οποία βρίσκεται δυτικά κοντά στην είσοδο της Τρίπολης, στην οδική αρτηρία της Ζαουίγια, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Το στρατόπεδο αυτό αποτελούσε το πιο σημαντικό εμπόδιο στην προέλαση των εξεγερμένων προς την Τρίπολη.
Στη στρατιωτική αυτή βάση, που περιβάλλεται σαν οχυρό από έναν χοντρό τοίχο ύψους 20 μέτρων, βρίσκονται όπλα, εκτοξευτήρες ρουκετών Grad, διάφορα είδη οχημάτων και πολλά κιβώτια με πυρομαχικά. Όταν ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου εισήλθε στο στρατόπεδο, μετά τη σφοδρή επίθεση των εξεγερμένων, οχήματα είχαν τυλιχθεί στις φλόγες και μέσα σε αυτά υπήρχαν απανθρακωμένα πτώματα.
Από τις μάχες τραυματίστηκαν πολλοί, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, ο οποίος δεν ήταν σε θέση να κάνει έναν απολογισμό των θυμάτων. Εκατοντάδες οχήματα αντικαθεστωτικών καταφτάνουν εκεί σήμερα το απόγευμα.
Στο μεταξύ, εκπρόσωπος της εξέγερσης δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο πως Λίβυοι εξεγερμένοι, οι οποίοι έφτασαν δια θαλάσσης από τη Μισράτα, 200 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης, έχουν διεισδύσει στην πρωτεύουσα και συμμετέχουν στις μάχες που διεξάγονται εκεί αυτή τη στιγμή. «Προωθημένα στοιχεία των εξεγερμένων της Μισράτα έφτασαν σήμερα το πρωί στην Τρίπολη από τη θάλασσα. Ενώθηκαν με τους εκεί εξεγερμένους και μάχονται αυτή τη στιγμή στο πλευρό τους», δήλωσε ο Αμπντάλα Μελιτάν, του Κέντρου Μέσων Ενημέρωσης του Στρατιωτικού Συμβουλίου της Μιζουράτα, οι δηλώσεις του οποίου δεν έχουν επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.
«Πρόκειται για περίπου 200 μαχητές, έχουν αναπτυχθεί στη ζώνη Σουκ Τζομάα (στη βορειοδυτική Τρίπολη)», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος. «Θα τους στείλουμε ενισχύσεις» από τη Μισράτα, πρόσθεσε.
Δεν εγκαταλείπει την Τρίπολη ο Καντάφι
Ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι δήλωσε ότι δεν θα παραιτηθεί και δεν θα εγκαταλείψει την Τρίπολη, σύμφωνα με ηχητικό μήνυμά του που μεταδόθηκε από τη λιβυκή τηλεόραση. Ο συνταγματάρχης Καντάφι προσέθεσε ότι παραμένει στη λιβυκή πρωτεύουσα και ότι θα μείνει εκεί μέχρι τέλους και σημείωσε ότι «φοβάται ότι θα καεί η Τρίπολη».
Επίσης κάλεσε το λιβυκό λαό να συρρεύσει από όλες τις περιοχές της χώρας στη λιβυκή πρωτεύουσα για να την απελευθερώσει από τους αντικαθεστωτικούς και υπογράμμισε ότι θα βγει «νικητής» από τη μάχη της Τρίπολης.
Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί κάλεσε σήμερα τον Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι να «αποφύγει την πρόκληση ανώφελων βασάνων στο λαό του, απαρνούμενος το ταχύτερο δυνατό ό,τι του απομένει από την εξουσία», καθώς «πλέον δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την έκβαση» της σύγκρουσης.
Σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη γαλλική προεδρία, ο Σαρκοζί καλεί επίσης τον συνταγματάρχη Καντάφι «να διατάξει αμέσως αυτές τις δυνάμεις του που εξακολουθούν να του είναι πιστές να κηρύξουν κατάπαυση του πυρός, να καταθέσουν τα όπλα, να επιστρέψουν στα στρατόπεδά τους και να θέσουν εαυτόν στη διάθεση των νόμιμων λιβυκών αρχών».
«Την ώρα των γεγονότων αυτών αποφασιστικής σημασίας στην περιοχή της Τρίπολης, στην ίδια την Τρίπολη, και αλλού, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρετίζει το θάρρος των μαχητών του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου (πολιτικό όργανο των αντικαθεστωτικών) και του λιβυκού λαού που εξεγείρεται», αναφέρεται στην ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.
Ο Νικολά Σαρκοζί «τους διαβεβαιώνει εκ νέου για την πλήρη υποστήριξη της Γαλλίας για να ολοκληρώσουν την απελευθέρωση της χώρας τους από την καταπίεση και τη δικτατορία», καταλήγει η γαλλική προεδρία στην ανακοίνωσή της.
Ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι θα πέσει εντός δέκα ημερών το πολύ, δήλωσε ο πρώην δεύτερος στην ιεραρχία του λιβυκού καθεστώτος Αμπντελσαλάμ Τζαλούντ, ο οποίος διέφυγε την Παρασκευή από την Τρίπολη και τάχθηκε στο πλευρό των Λίβυων αντικαθεστωτικών. Μιλώντας στο ιταλικό δίκτυο Rai News, ο Τζαλούντ σημείωσε ότι το καθεστώς της Λιβύης θα τελειώσει «εντός μιας εβδομάδας, το αργότερο σε 10 ημέρες, ίσως και λιγότερο».
«Η Τρίπολη θα έχει πέσει μέχρι αύριο»
Η λιβυκή πρωτεύουσα, προπύργιο του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, «θα έχει πέσει ως αύριο», δήλωσε ένας από τους στρατιωτικούς επικεφαλής των αντικαθεστωτικών. «Θα μπούμε στην Τρίπολη εντός μερικών ωρών. Ελπίζουμε ότι ως αύριο θα έχει περάσει στα χέρια μας», δήλωσε ο Αμπντελχακίμ Μπελχάτζ.
Παράλληλα αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε ότι η συνοικία Τατζούρα, η οποία βρίσκεται στα ανατολικά προάστια της Τρίπολης, τελεί σήμερα το απόγευμα υπό τον έλεγχο των Λίβυων αντικαθεστωτικών.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δυνάμεις που είναι πιστές στον Καντάφι βομβαρδίζουν τακτικά τη συνοικία αυτή, αλλά οι αντικαθεστωτικοί εξακολουθούν να έχουν την κατάσταση υπό τον έλεγχό τους. Ο αυτόπτης μάρτυρας σημείωσε επίσης ότι οι εξεγερμένοι έχουν εξασφαλίσει όπλα, αλλά δεν διευκρίνισε περαιτέρω.
Σήμερα διεξάγεται στη λιβυκή πρωτεύουσα επιχείρηση για την απομόνωση του συνταγματάρχη Καντάφι, σύμφωνα με το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο, πολιτικό όργανο των αντικαθεστωτικών, το οποίο εδρεύει στη Βεγγάζη, στην ανατολική Λιβύη, καθώς οι εξεγερμένοι προσεγγίζουν την πρωτεύουσα από τα δυτικά.
Εκατοντάδες οι νεκροί
Συνολικά 376 είναι οι νεκροί και περίπου 1.000 οι τραυματίες και στις δύο πλευρές από τις μάχες που έγιναν στην Τρίπολη χθες το βράδυ και σήμερα το πρωί, δήλωσε αξιωματούχος της κυβέρνησης του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι στο Ρόιτερς, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Οι αντικαθεστωτικοί στην Τρίπολη εξεγέρθηκαν αργά χθες το βράδυ την ώρα που οι εξεγερμένοι προήλαυναν από τα ανατολικά και τα δυτικά προς τη λιβυκή πρωτεύουσα.
ΗΠΑ: Μετρημένες οι μέρες του Καντάφι
Οι ημέρες του Μουάμαρ Καντάφι είναι μετρημένες, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος, αναφερόμενος στον Λίβυο ηγέτη, την ώρα που οι λίβυοι αντικαθεστωτικοί διεξάγουν επιχείρηση στη λιβυκή πρωτεύουσα με στόχο την απομόνωσή του.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ενημερώθηκε το πρωί για την κατάσταση στη Λιβύη από τον σύμβουλό του για θέματα αντιτρομοκρατίας Τζον Μπρέναν, προσέθεσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ. Ο Αμερικανός πρόεδρος βρίσκεται από την Πέμπτη στη νήσο Μάρθας Βίνγιαρντ, στη Μασαχουσέτη, για οικογενειακές διακοπές μερικών ημερών.
«Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να έχουν στενή επικοινωνία με τους συμμάχους μας, τους εταίρους μας και το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο (πολιτικό όργανο των Λίβυων αντικαθεστωτικών)», προσέθεσε ο εκπρόσωπος. «Πιστεύουμε ότι οι ημέρες του Καντάφι είναι μετρημένες και ότι ο λιβυκός λαός αξίζει ένα δίκαιο, δημοκρατικό και ειρηνικό μέλλον
Έτοιμοι να υπερασπιστούν την Τρίπολη
Ο εκπρόσωπος του λιβυκού καθεστώτος δήλωσε σήμερα πως χιλιάδες επαγγελματίες στρατιώτες και εθελοντές είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν την Τρίπολη, προπύργιο του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι. «Η Τρίπολη έχει υπερασπιστές. Έχουμε χιλιάδες επαγγελματίες στρατιώτες και χιλιάδες εθελοντές που προστατεύουν την πόλη. Οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι μόνο πατριώτες, αλλά έχουν οικογένειες και σπίτια που θέλουν να προστατεύσουν και καταλαβαίνουν καλά πως, αν μπουν οι αντάρτες, θα υπάρξει παντού αίμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος Μούσα Ιμπραήμ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ο Ιμπραήμ κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι πραγματοποιεί επιδρομές εναντίον της πρωτεύουσας και έχει ένα και μόνο σκοπό, «την πτώση της λιβυκής κυβέρνησης». Σύμφωνα με τον ίδιο, το ΝΑΤΟ διεξάγει επίσης «μια ανήθικη εκστρατεία εναντίον του λαού». «Άνθρωποι εκτελούνται στους δρόμους στη Ζαουίγια (40 χλμ. δυτικά), στη Γκαριάν (50 χλμ. νότια) και στη Τζανζούρ (δυτικό προάστιο της πρωτεύουσας), ως αποτέλεσμα των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Ιμπραήμ.
Ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται στην Τρίπολη έκανε γνωστό ότι πυροβολισμοί ακούγονται και πάλι από νωρίς το απόγευμα στην πρωτεύουσα, αφού το πρωί είχε επικρατήσει ηρεμία. Αργά το πρωί οι αντάρτες ανακοίνωσαν πως άρχισαν μια επιχείρηση εναντίον της Τρίπολης για να αναγκάσουν τον Καντάφι να συνθηκολογήσει. Στο μεταξύ, το μαλτέζικο πλοίο που επρόκειτο να απομακρύνει σήμερα ξένους πολίτες διαφόρων εθνικοτήτων από την Τρίπολη προς τη Μάλτα δεν μπήκε στο λιμάνι επειδή δέχθηκε πυρά, δήλωσε μια εκπρόσωπος του πολωνικού υπουργείου Εξωτερικών.
Οι μάχες που διεξάγονται από χθες το βράδυ στην Τρίπολη έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 31 στρατιώτες πιστούς στον συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Τζαζίρα. Το δίκτυο πρόσθεσε πως άλλοι 42 στρατιώτες έχουν συλληφθεί από τους εξεγερμένους ενώ εκρήξεις και πυρά ακούγονται από χθες το βράδυ στους δρόμους της λιβυκής πρωτεύουσας. Ο εκπρόσωπος των εξεγερμένων Άχμεντ Τζιμπρίλ δήλωσε σήμερα πως μια επιχείρηση με την ονομασία «επιχείρηση σειρήνα» βρίσκεται σε εξέλιξη στην Τρίπολη για να απομονωθεί ο συνταγματάρχης Μουάμαρ Καντάφι μέσα στην πρωτεύουσα μέχρι να επιτευχθεί η συνθηκολόγηση ή η αποχώρησή του.
Η «επιχείρηση σειρήνα», η οποία άρχισε το βράδυ του Σαββάτου στη λιβυκή πρωτεύουσα, «διεξάγεται σε συντονισμό με το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο και με τους εξεγερμένους μαχητές μέσα και γύρω από την Τρίπολη», δήλωσε ο Τζιμπρίλ, εκπρόσωπος του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου, του πολιτικού οργάνου των εξεγερμένων που έχει την έδρα του στη Βεγγάζη. «Το ΝΑΤΟ εμπλέκεται επίσης στην επιχείρηση», διευκρίνισε ο Τζιμπρίλ. «Προβλεπόταν να αρχίσει χθες (Σάββατο) το βράδυ και εκτιμάμε ότι θα διαρκέσει ακόμη πολλές ημέρες μέχρι να πολιορκηθεί ο Καντάφι», εξήγησε. «Έχουμε προβλέψει δύο σενάρια: να παραδοθεί ή να δραπετεύσει από την πόλη» για να βρει καταφύγιο στο εξωτερικό ή σε κάποια άλλη πόλη της χώρας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο. «Σε περίπτωση που εκφράσει την επιθυμία να εγκαταλείψει τη Λιβύη, θα δεχθούμε θετικά αυτή την πρόταση και θα την αποδεχθούμε», πρόσθεσε.
Η «εξέγερση της Τρίπολης» άρχισε και η κατάσταση στη χώρα βρίσκεται «σ' ένα εξαιρετικά κρίσιμο σημείο», δήλωσε σήμερα ο βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών Άλιστερ Μπερτ σε συνέντευξή του στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News. «Βρισκόμαστε σ' ένα εξαιρετικά κρίσιμο σημείο σ' αυτή την απελπισμένη αναζήτηση του λιβυκού λαού για ελευθερία», δήλωσε ο Μπερτ.
«Είναι δύσκολο απ' αυτή την απόσταση να εκτιμήσει κανείς τι συμβαίνει πραγματικά, όμως είναι σαφές πως υπάρχει μια εξέγερση στην Τρίπολη, κάτι που αναμενόταν να συμβεί από τη στιγμή που οι άνθρωποι θα πίστευαν ότι οι προσπάθειες έξω από την πρωτεύουσα τους επιτρέπουν να ξεσηκωθούν κατά του καθεστώτος χωρίς να διατρέξουν υπερβολικό κίνδυνο», σχολίασε ο υφυπουργός.
«Όμως ουδείς γνωρίζει πόσο δύσκολο θα είναι αυτό, σε ποιο βαθμό οι πιστές στον Καντάφι δυνάμεις είναι εδραιωμένες στην περιοχή ή πόσο καιρό θα πάρει για να συνειδητοποιήσουν ότι ήρθε το τέλος και ότι πρέπει, όπως μερικοί υψηλόβαθμοί αξιωματούχοι, να αποστατήσουν». Ο υφυπουργός δήλωσε πως ο διεθνής συνασπισμός, σε συντονισμό με τη λιβυκή αντιπολίτευση, «ετοιμάζεται για διάφορα σενάρια και διεξάγονται πολλές προετοιμασίες, ανάλογα με την κατάσταση που επικρατεί επιτόπου».
«Τα Ηνωμένα Έθνη διαχειρίστηκαν όλες τις διαπραγματεύσεις με τον Καντάφι για μια ενδεχόμενη αποχώρησή του, όμως δεν πιστεύω ότι διεξάγονται συνομιλίες στο στάδιο αυτό ... Δεν γνωρίζω να διεξάγονται διαπραγματεύσεις για μια αποχώρηση του Καντάφι ή για οτιδήποτε παρόμοιο αυτή τη στιγμή», είπε ακόμη ο Μπερτ.
Ο πρώην δεύτερος στην ιεραρχία του λιβυκού καθεστώτος Αμπντελσαλάμ Τζαλούντ, ο οποίος διέφυγε την Παρασκευή από την Τρίπολη, βρίσκεται στην Ιταλία, δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ο ιταλός υπουργός Άμυνας Ιγκνάτσιο Λα Ρούσα.
Εξάλλου, σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε σήμερα από το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Τζαζίρα, ο Τζαλούντ κάλεσε τη φυλή του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι να «απαρνηθεί τον τύραννο». Ο πρώην δεύτερος στην ιεραρχία του λιβυκού καθεστώτος, που περιέπεσε σε δυσμένεια στα μέσα της δεκαετίας του 1990, κάλεσε επίσης τους κατοίκους της Τρίπολης να ενωθούν με τους εξεγερμένους. Στο μεταξύ το τυνησιακό πρακτορείο ειδήσεων TAP μετέδωσε σήμερα πως η Τυνησία αποφάσισε να αναγνωρίσει το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο των εξεγερμένων ως νόμιμο εκπρόσωπο του λιβυκού λαού. «Η πολιτική απόφαση ελήφθη», επιβεβαίωσε κυβερνητική πηγή. Από την αρχή της σύγκρουσης στη Λιβύη, η Τύνιδα τηρούσε επιφυλακτική ουδετερότητα έναντι των δύο εμπολέμων.


Δεν υπάρχουν σχόλια: